Als u een huis koopt, vraagt u zich misschien af of u een vastgoedadvocaat nodig heeft. Welnu, een verkoop kan worden gedaan zonder de diensten van een advocaat, maar u zult niet zo beschermd zijn en u kunt dingen ondertekenen die u niet bevoordelen.

Wij vertellen u waarom het raadzaam is om beroep te doen op een vastgoedadvocaat.

Want het goede leven gaat ook over het begrijpen van de kleine lettertjes.

Vastgoedadvocaat. Welke functies heeft hij?

Een vastgoedadvocaat is gespecialiseerd in de procedures en juridische aspecten met betrekking tot de aankoop, verkoop en verhuur van onroerend goed.  Daarom heeft hij de ervaring en kennis om zowel koper als verkoper te adviseren.

Het is altijd aan te raden om de diensten van een vastgoedadvocaat in te schakelen. Het maakt niet uit hoe attent u bent tijdens de transactie, dan nog, er zijn veel documenten en aspecten om rekening mee te houden en we kunnen iets belangrijks over het hoofd zien.

Vastgoedadvocaat

En blijf vooral bij dit advies: kies als je kunt een onafhankelijke advocaat,die niet professioneel verbonden is aan de verkopende partij en probeer hem bij voorkeur iemand te maken naar wie je referenties hebt en die je zijn kwalificaties kan leren.

Bij Sonneil raden we u aan om via RICS een vastgoedadvocaat in te huren. RICS is internationaal de meest betrouwbare onafhankelijke instantie in de vastgoedsector en heeft vele advocaten met jarenlange ervaring.

Hoeveel brengt een vastgoedadvocaat in rekening?

De gebruikelijke prijsklasse voor een vastgoedadvocaat ligt meestal tussen 1.500 en 3.000 euro, maar de tarieven variëren afhankelijk van de geleverde diensten, de waarde van het onroerend goed en de complexiteit van de aankoop van het onroerend goed.

Het is echter onwaarschijnlijk dat de kosten minder dan 1% – 1,5% van de waarde van het onroerend goed zullen zijn, plus BTW.

Hoe helpt een vastgoedadvocaat u?

Er zijn veel procedures waarmee een vastgoedadvocaat u kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende:

Onderhandeling

De meeste kopers onderhandelen rechtstreeks met de verkoper, vooral bij het kopen van tweedehands huizen. De voorwaarden van de bereikte deal moeten echter correct worden vastgelegd in een contract om juridisch bindend te zijn.

Een vastgoedadvocaat kan namens u onderhandelen, u adviseren over de voorwaarden van de onderhandeling, ervoor zorgen dat het definitieve contract voldoet aan de wet en clausules toevoegen die gunstig voor u kunnen zijn.

Vastgoedadvocaat

Begrijp wat u ondertekent

U zult veel documenten moeten lezen en ondertekenen, allemaal in kleine lettertjes. Denk dat u een goed van groot belang en waarde koopt, en dat het essentieel is dat u de rechten en plichten begrijpt die voortvloeien uit wat u ondertekent.

Van het depositocontract tot de verkoop en elke andere overeenkomst, een advocaat zal ervoor zorgen dat alles voor u duidelijk is u weet wat u precies gaat ondertekenen.

Hypotheek

Als u financiering nodig heeft om uw huis te kopen, zal uw vastgoedadvocaat eventuele vragen over de voorwaarden van uw hypotheek verduidelijken. Hij zal controleren of er geen misbruikclausules zijn en dat u volledig op de hoogte bent van wat het betekent om die schuld bij een financiële instelling te verwerven.

Dit alles naast de afspraak die u moet hebben met de notaris, die uiteindelijk verantwoordelijk is voor het begrijpen van wat u ondertekent en dat de overeenkomst de wet respecteert.

Juridische en economische situatie van huisvesting

Vooral in het geval van tweedehandswoningen is de koper bezorgd dat het goed enige last kan hebben. Dat wil zeggen dat er belastingen verschuldigd kunnen zijn -zoals de IBI-, embargo’s of straffen tegen huisvesting.

In die zin kan een vastgoedadvocaat verantwoordelijk zijn voor het opvragen van de eenvoudige notitie bij het Kadaster. Dit is een document dat de lasten accrediteert die op het huis wegen, naast het opnemen van een beschrijving en het eigendom ervan.

Vastgoedadvocaat

In geval van verstedelijking kunt u ook controleren of de verkoper op de hoogte is van de gemeenschapskosten.

Bovendien, als er problemen ontstaan met betrekking tot woonschulden, kan de vastgoedadvocaat u adviseren over hoe u te werk moet gaan, onderhandelen over een prijsverlaging, enz.

Nu u weet hoe een vastgoedadvocaat u kan helpen, hecht u zeker veel meer waarde aan hun diensten. Heeft u een deskundige nodig om u te adviseren bij de aankoop van onroerend goed? Hebben we bij Sonneil ervaring in deze gevallen en kunnen we u helpen.

Zodat u het goede leven zonder zorgen leeft.