Vissen is een populaire bezigheid, zowel op zee aan de Costa Blanca als in de rivieren en meren in het binnenland. Er worden visexcursies georganiseerd vanuit talrijke havens aan de 220 km lange Costa Blanca, een aantal van de beste vanuit de haven van Denia. Deze beginnen normaliter vroeg in de ochtend en duren een halve of hele dag. Dankzij de enorme verscheidenheid aan vissoorten die hun habitat aan de Costa Blanca vinden, worden de dagjesmensen zelden teleurgesteld. Van juli tot en met september vinden we zwaardvissen voor de kust van Guardamar en Torrevieja. Ook kunt u op tonijn vissen op open zee, of op verschillende makreelsoorten, blauwbaars, zeebaars, ombervis, goudbrasem, tandbaars, leervis, barracuda, morene, paling en zo’n 150 haaiensoorten. 

Gebruikelijker dan vissen op zee is vissen in de rivieren, waar verschillende vissoorten kunnen worden gevangen, zoals forel, zalm, gambusia, rivierprik en samarugo. In de rivieren aan de Costa Blanca komen ook karpers, snoekbaarzen, snoekzalmen, zonnebaarzen en barbelen voor. De stuwdammen van Amadorio en Guadelest zijn naar men zegt de beste plekken voor zoetwatervissen omdat hier de grootste karpers en regenboogforellen zitten, hoewel deze laatste een beschermde soort is waarvoor een extra vergunning nodig is.

Als u een inwoner bent van Spanje en als u liever alleen gaat vissen in plaats van met een georganiseerde excursie, dan moet u een visvergunning aanvragen bij het ministerie van milieuzaken (Ministerio de Medio Ambiente). De aanvrager moet slagen voor een examen in het Spaans voordat de vergunning wordt verleend. Het duurt meer dan een maand voordat u de uitslag van het examen en de vergunning ontvangt.

Er bestaan drie soorten vergunningen: voor vissen op zee, onderwatervissen en vissen in rivieren. De vergunning is geldig voor slechts één regio en één activiteit. Als u door de politie wordt betrapt op vissen zonder geldige vergunning kunt u een boete krijgen tot € 200 en het visgerei kan in beslag worden genomen. Onderwatervissers kunnen gebruikmaken van een snorkel, een masker en een mechanisch harpoengeweer, vissen met scubaduikuitrusting is echter verboden. In bepaalde gebieden dient er een visvergoeding te worden betaald (pesca de pago); in andere gebieden is vissen gratis (pesca libre). Als u over de juiste vergunning beschikt is vissen in bepaalde stuwmeren ook toegestaan. Hier zit normaal gezien veel karper, en in een aantal zit ook barbeel en zonnebaars, snoekzalm en snoekbaars.

Veel visplezier! 

Wil je meer hoeken van de Costa Blanca ontdekken? 👇👇👇