Het eiland Mallorca is om vele redenen internationaal bekend. Paradijselijke stranden en baaien, kristalhelder water, uitbundige natuur, gastvrije dorpen… en ook een mediterrane gastronomie met de meest verse producten. Van delicatessen op basis van lokale zeevruchten tot gerechten die putten uit de Mallorcaanse traditie en deze omzetten in hedendaagse creaties. Alles smaakt geweldig op dit eiland. Lees verder om de beste restaurants om te eten op Mallorca te ontdekken, en maak je klaar voor herhaling!

Waar te eten op Mallorca

Het is moeilijk kiezen, maar we zouden het eiland niet verlaten zonder de gerechten van deze vijf restaurants te hebben geprobeerd. Ben je er klaar voor?

La Fortaleza

Er worden slechts 30 gasten toegelaten in dit verfijnde en heerlijke restaurant dat conventionaliteit vermijdt: alles begint buiten het restaurant, met een aperitief dat je met je handen neemt en een piano of Spaanse gitaar die op de achtergrond speelt, bijna alsof je thuis bent. Gelegen in de baai van Palma, in het fort van Cap Rocat, legt de imposante omgeving de basis voor een ervaring die zijn sporen nalaat: een diner tussen muren en rotsen, met uitzicht op de Middellandse Zee.

Het menu, een eerbetoon aan de gastronomische cultuur die de Mallorcanen van hun voorouders hebben geërfd, heeft het twee Repsol Suns opgeleverd. Recepten die de meest traditionele gerechten respecteren, zoals variat en gevulde inktvis, maar ze in de richting van de haute cuisine brengen, waarbij de meest verse producten van de markt worden geselecteerd en de nadruk ligt op intense smaken.

Botànic

Gekozen tot een van de 40 mooiste restaurants ter wereld door het prestigieuze reismagazine Condé Nast Traveller, is Botànic precies wat het klinkt: een moestuin met groenten als hoofdrolspelers. Chef-kok Andrés Benítez is verantwoordelijk voor het plantaardige concept, dat de tafels omdraait en groenten centraal stelt in de gerechten, met vlees en vis als bijgerechten.

En hij doet dit op een sexy en leuke manier, waarbij hij het vooroordeel dat groen en gezond eten saai is, uit de wereld helpt. Verrassende texturen, beetgaar gekookte producten zodat ze al hun smaak behouden, intense mengsels… altijd met nulkilometerlandbouw als uitgangspunt. Mis de kurries, de zoete aardappel met speenvarken of de koolraapsalade niet.

Ca’s Patró Mars

Deze prachtige plek is meer dan 100 jaar oud. Wat begon als een bescheiden strandtentje is uitgegroeid tot de prachtige plek die iedereen, inclusief beroemdheden, wil bezoeken. Dit is geen luxe restaurant, helemaal niet. Hier is het luxe om boven de zee te eten en uit te kijken over de kliffen en de golven terwijl je de meest verse vis en zeevruchten van het eiland eet. In feite worden ze op dezelfde dag gevangen en gekookt.

Het riet en de houten structuren geven het een rustiek tintje waar we van houden en laten de omgeving en de natuur stralen. Want het belangrijkste is het landschap en de lokale producten: octopus, ansjovis, garnalen, rode mul, koningsgarnalen… en ook voortreffelijk vlees. Bij Ca’s Patró March is eenvoud genoeg om de kwaliteit van de grondstoffen te laten schitteren.

Andana

Chef Maca de Castro is misschien wel de beroemdste restaurateur van Mallorca. Deze Mallorcaanse, die in 2021 door de Internationale Academie voor Gastronomie werd uitgeroepen tot chef-kok met de grootste toekomstverwachting, reist voortdurend over haar eiland om de perfecte ingrediënten te vinden. Vismarkten, havens, boerderijen, boomgaarden… niets kan haar weerstaan als het gaat om het vieren van de essentie van het grondgebied met een eigentijds perspectief. Andana bevindt zich op de plek van het eerste treinstation van het eiland, in Palma, en is een geweldig ansichtkaart-ontvangst voor iedereen die Mallorca bezoekt.

De meest typische gerechten zoals cocas, gebakken eieren en vis worden aangevuld met andere zoals kamado groenten of zelfs hotdogs. En met een filosofie die alles doordringt: far foods. “Verre gastronomie, gebaseerd op de oorsprong, op de ziel van het gebied, van de producten. Gastronomie die het landschap uitdrukt in al zijn rijkdom, vrij van ups en downs, modes en trends. Alleen onderworpen aan de beweging van de maan, de seizoenen, de jaargetijden. Aan de hartkloppingen van de planeet”.

Bens D’Avall

Bens D’Avall is het bewijs dat het mogelijk is om een kwaliteitskeuken te behouden en al generaties lang een van de beste restaurants op het eiland te zijn, en ze hebben niet voor niets een Michelinster!

Sinds 1971 serveert dit restaurant gerechten die, zoals ze zelf zeggen, de rijkdom en variëteit van de beschavingen die Mallorca hebben gepasseerd overbrengen. Benet en Jaume Vicens zijn vader en zoon, maar ze vormen ook een tandem die perfect werkt met ingrediënten uit eigen tuin en delicate technieken die het beste uit traditionele recepten halen. En altijd met de bescherming van biodiversiteit en lokale producenten op de voorgrond.

En dan hebben we het nog niet eens over de locatie. Het terras van Bens D’Aavall, met uitzicht op de Middellandse Zee, komt het dichtst in de buurt van het paradijs. Vooral als je geniet van het uitzicht tijdens zonsondergang en terwijl je geniet van het degustatiemenu, met suggestieve gerechten als Sinergias de la Albufera en Magdalena de Costa.

Dit zijn slechts enkele van de beste restaurants waar u kunt eten op Mallorca, maar het eiland heeft authentieke gastronomische juweeltjes die het waard zijn om te kennen. Kunt u zich voorstellen in dit paradijs te wonen en deze plaatsen te bezoeken? Bij Sonneil bieden we de beste woningen op Mallorca om midden in de natuur te wonen.