Na het kopen van een huis, is het kopen van een auto de tweede grote investering die de meeste mensen doen. Voor veel expats die in Spanje wonen gaat dit vergezeld van de extra procedure en de kosten voor het vervoeren van een auto naar Spanje vanuit hun thuisland. Hieronder vindt u de gids van Sonneil voor het registratieproces van uw auto in Spanje. 

Als u een ingezetene bent in Spanje, moet u de auto binnen 30 dagen registreren, als u geen ingezetene bent in Spanje mag u maximaal zes maanden met de auto in Spanje rijden voordat u deze moet registreren.

Om de auto te registreren moet u naar de zogenaamde Jefatura de Tráfico (u vindt deze kantoren in Alicante of in Elche) en dient u het volgende te overleggen: 

  • het verplichte aanvraagformulier, verkrijgbaar bij de plaatselijke Jefatura de Tráfico
  • uw NIE en bewijs van uw adres
  • origineel en kopie van het afschrift van betaling van de gemeentelijke motorrijtuigenbelasting (impuesto municipal sobre vehículos de tracción mecánica/IVTM) en registratiebelasting (impuesto especial sobre determinados medios de transporte), beide verkrijgbaar bij de Jefatura de Tráfico
  • bewijs van betaling van btw in het land van oorsprong
  • aankoopbewijs van het voertuig
  • certificaat van overeenstemming (Certificado de Conformidad), verkrijgbaar bij de fabrikant 

Het is mogelijk dat tevens wordt gevraagd om een vertaling naar het Spaans van de documenten.

De Spaanse registratiekantoren vragen tevens bewijs aan van het feit dat het voertuig niet als gestolen is geregistreerd. 

APK (ITV)

De Spaanse algemene periodieke keuring heeft de naam ITV (Inspección Técnica de Vehículos), deze is verplicht.  De eerste keuring van een nieuwe auto of motorfiets moet vier jaar na registratie worden uitgevoerd. Daarna moet het voertuig elke twee jaar worden gekeurd, tot het 10 jaar oud is, vanaf dan moet het voertuig elk jaar worden gekeurd.

Als de auto goedgekeurd is, wordt er als bewijs een sticker aan de voorruit bevestigd met de datum van de ITV. Let op, er bestaat geen gratieperiode voor het laten keuren van een voertuig! Zelfs als u de uiterste datum met slechts een paar dagen overschrijdt, kunt u een flinke boete krijgen. 

Een auto uitschrijven

Als u een auto wilt laten uitschrijven moet u de daartoe betreffende formulieren invullen op het kantoor van Tráfico in Alicante (Jefatura Provincial de Tráfico).

In geval van diefstal moet u aangifte doen bij de nationale politie of de Guardia Civil, die u een bewijs zullen geven (justificante) dat u aangifte hebt gedaan van diefstal. Dit dient u mee te nemen naar de Jefatura de Tráfico om de auto te laten uitschrijven.