Ben je geïnteresseerd in het kopen van een huis in Spanje, dan is je zoektocht wellicht begonnen op het internet. Je hebt websites van vastgoedkantoren of zelfs portaalsites zoals Idealista, Fotocasa of Rightmove Overseas bezocht. Waarom zou je dan nog naar een vastgoedbeurs gaan?

We geven je 5 redenen waarom een bezoek aan een vastgoedbeurs je kan helpen om je ideale woning te vinden, zelfs al zoek je liever online.

1. Mensen ontmoeten waarmee je al gepraat hebt

De meeste bekende projectontwikkelaars en vastgoedkantoren proberen aanwezig te zijn op de belangrijkste beurzen van hun potentiële markt.

Zowel voor professionals als voor klanten is het een mooie gelegenheid om de zaken in een stroomversnelling te brengen voor de zomer- of vakantieperiode eraan komt.

Heb je al contact gehad met je makelaar, vraag dan of hij/zij aanwezig zal zijn op de beurzen in jouw land. De kans is echter groot dat hij/zij je vooraf al een uitnodiging stuurt. Even samen zitten met die persoon kan je helpen om je twijfels weg te nemen, niet enkel over de woning maar ook over de makelaar in kwestie.

Doorgaans krijgen de beurzen heel wat bezoekers, het is dus een goed idee om een afspraak te maken met de personen waarmee je wilt praten. Zij kunnen zo voldoende tijd uittrekken voor jou.

2. Informatie krijgen over nieuwe projecten

Er zijn plaatsen aan de Costa Blanca of Costa del Sol waar de bouwsector van tweede woningen weer in volle bloei is. Nieuwe projecten zijn soms amper zichtbaar tussen de vele opties die worden aangeboden op portalen en websites van vastgoedkantoren.

Misschien loop je projecten mis die perfect passen bij hetgeen je zoekt, gewoon omdat de foto je aandacht niet kon trekken.

Dankzij het advies dat je ter plaatse krijgt, word je op de goede weg gezet.

Ook zijn er vaak kleine bouwprojecten met een beperkt aantal eenheden die wel alle juridische en wettelijke garanties bieden, maar niet veel investeren in online aanwezigheid. Een beurs kan het perfecte moment zijn om zich bekend te maken aan een select publiek dat op zoek is naar iets bijzonders.

Droom je van een eigendom op een ’typical Spanish’ bestemming, dan is het bovendien erg waarschijnlijk dat de reclame enkel op Spaanstalige websites verschijnt.

3. Weten hoe het aankoopproces en de formaliteiten verlopen

De beurzen brengen een groot aantal vastgoedexperten samen. De ideale plek dus om informatie te vinden en gerichte vragen te stellen. Ben je nog maar recent van plan om iets te kopen en zit je nog in een eerste fase, dan zijn er algemenere opties om je een eerste beeld te geven.

Vaak zijn er tal van seminars, presentaties of conferenties waar onderwerpen rond de aankoop van vastgoed, het verblijf, de formaliteiten en andere nuttige aspecten aan bod komen. Ze worden doorgaans geleid door gespecialiseerde advocaten.

4. Nieuwe streken ontdekken

Het is logisch dat je woningen zoekt in streken die je al kent uit je reizen of via aanbevelingen. De Spaanse kust is echter vol prachtige hoekjes (vaak met moeilijk uit te spreken namen) die je misschien nog moet ontdekken.

Zo biedt de Costa Blanca langs een kustlijn van 100 km meer dan 50 bestemmingen die elk een heel eigen karakter hebben.

De locatie van de woning is zonder twijfel een aspect dat je zelf moet ervaren in je volgende reis. Een degelijk advies in je thuisland van iemand die de streek door en door kent kan je alvast op de goede weg zetten.

5. Je volgende reis beter plannen en tijd besparen

Al de genoemde elementen helpen je om je volgende reis optimaal te benutten en tijd te besparen bij je onderzoek.

De beurs helpt je om een duidelijk idee te krijgen van het type woning dat je zoekt en je doet indrukken op over de plaats waar je je het best zou voelen. Niet alle bestemmingen bieden immers hetzelfde type woning aan, noch hetzelfde type gemeenschap of diensten.

Door in contact te blijven met je gespecialiseerde makelaar in Spanje na de beurs, zal je zoektocht veel vlotter verlopen. Nadat je nuttige informatie hebt verzameld, kan hij/zij de zware taak op zich nemen om de beste woningen voor jou te selecteren. Tevens zorgt hij/zij ervoor dat is voldaan aan alle wettelijke vereisten.

Voor jou betekent dat: minder tijd om woningen te bezichtigen en meer tijd om te genieten van de zon tijdens je reis om een woning te kopen.

6. Andere aspecten

  • Voor toegang tot de vastgoedbeurzen met de beste professionals moet je doorgaans betalen. Veel exposanten (makelaars en projectontwikkelaars) beschikken echter over gratis uitnodigingen voor hun klanten.
  • Er zijn beurzen die enkel over Spanje gaan en beurzen voor verscheidene landen. Het kan een handige manier zijn om jezelf een beeld te schetsen, al is wat opzoekwerk op voorhand zeker een goed idee.