Als u de nieuwe bewoner bent van een appartement en de nutsvoorzieningen blijken te zijn afgesloten, dan dient u als gebruiker te weten dat u contact moet opnemen met de leverancier en een verzoek tot aansluiting van de nutsvoorzieningen moet indienen.

Het is van belang dat u dit zo snel mogelijk doet, want het aansluiten van nutsvoorzieningen duurt normaliter tussen 5 en 9 werkdagen, het is daarom belangrijk dat u dit zo snel mogelijk doet als u over energie wenst te beschikken, of dit nu elektriciteit of gas betreft.

Hoe sluit u de nutsvoorzieningen aan in uw nieuwe huis?

Opdat alles naar behoren verloopt, dient de gebruiker contact op te nemen met de leverancier voor deze zone en de aansluiting aan te vragen. In deze eerste fase geeft de gebruiker aan welk vermogen hij nodig heeft en overlegt hij de benodigde documenten.

Het vermogen dat u nodig hebt is zeer belangrijk, want als u een vermogen aanvraagt dat niet is afgestemd op uw behoeften, ervaart u later problemen, zoals het doorslaan van de stoppen.

Om te weten welk vermogen u nodig hebt voor uw huis, raden we u aan een vergelijkende site voor elektriciteit en gas te gebruiken, die u helpt te bepalen bij welke elektriciteitsmaatschappij u een contract moet afsluiten en welke de beste elektriciteitsmaatschappij op de markt is. Weten welke elektriciteitsmaatschappij de beste is, is van belang omdat dit het beheer van de nutsvoorzieningen vereenvoudigt en u zo energie bespaart.

Een ander belangrijk aspect zijn de vereisten voor de elektriciteitsvoorziening. Om elektriciteit aan te sluiten via Endesa, Iberdrola of een andere maatschappij, dient u een aantal documenten te overleggen en te weten wat de aansluiting kost. De documenten die u nodig hebt om de nutsvoorzieningen aan te sluiten zijn bijvoorbeeld de volgende:

  • Naam, achternaam en Spaanse identificatie, dit kan een geldig DNI of NIE zijn.
  • Exact adres van de woning waar de aansluiting moet worden gerealiseerd.
  • CUPS-code. Deze code verschaft de maatschappij u als dit de eerste keer is dat de elektriciteit wordt aangesloten.
  • Certificaat van elektrische installatie of het zogenaamde Boletín waarin wordt verklaard dat de elektrische installatie in goede staat verkeert.
  • Bankrekeningnummer (IBAN) om de automatische betaling op te zetten.

Nadat de documenten zijn overlegd, doen de meeste maatschappijen er 5 tot 9 dagen over om de nutsvoorzieningen aan te sluiten. De gebruiker dient bij aansluiting een aantal heffingen te betalen voor toegangs-, aansluitings- en uitbreidingsrechten, die worden berekend op basis van het gecontracteerde vermogen.

Wij raden u daarom aan contact op te nemen met het desbetreffende bedrijf en u te informeren over de voorwaarden voor aansluiting.

Zorgen voor een duurzaam en energiezuinig huis

Voor een duurzaam huis moet u niet alleen rekening houden met de elektriciteitsvoorziening, maar dient u ook na te denken over uw verbruiksgewoonten. Uw dagelijkse routines en het type installatie zijn de belangrijkste factoren voor een energiezuinig huis.

Een aantal aspecten, zoals een goede warmte-isolatie, de installatie van ledlampen of huishoudelijke apparatuur met A+++-classificatie zijn van groot belang voor energiebesparing. Fotocasa geeft hierover meer informatie in het volgende artikel.