Een van de meest opmerkelijke verschillen tussen het leven in Spanje en het noorden van Europa is het verbazingwekkende aantal festiviteiten en feestdagen op de Spaanse kalender. Voor mensen die niet in Spanje zijn opgegroeid lijkt het wel alsof er om de dag een nieuwe feestdag wordt gevierd. Elk jaar zijn er meer dan twintig officiële feestdagen, sommige daarvan worden alleen in bepaalde regio’s gevierd, andere zijn nationale feestdagen. Hieronder vindt u de lijst met de vijf beste feesten aan de Costa Blanca volgens Sonneil. 

Moren en Christenen

Het feest van de Moren en Christenen herdenkt de herovering van Spanje in 1492 door het Spaanse koningshuis, na 700 jaar Moorse bezetting. De herovering wordt jaarlijks door heel Spanje gevierd, maar de steden Valencia en Alicante zijn met name sterk verbonden met de traditie. De inwoners verkleden zich als Moren of Christenen en spelen veldslagen na. De twee groepen vechten het op straat uit, te midden van kruitdampen, lawaai en duizenden toeschouwers. Denia viert daarentegen midden augustus het feest van de Moren en Christenen als een eerbetoon aan de verschillende culturen waarbij waarden als tolerantie en multiculturaliteit worden benadrukt.

San Juan

Het vuur van Sint Jan (Fuegos de San Juan) kondigen het begin van de zomer aan. Om middernacht biedt de stad Alicante een fantastische vuurwerkshow en standbeelden van papier-maché worden verbrand tijdens een ceremonie met de naam Cremà de la Hoguera. In de namiddag vertrekt iedereen naar het strand om te picknicken en te barbecueën. Dit wordt gevolgd door een traditionele duik in het water om middernacht, naar men zegt om ongeluk weg te spoelen en geluk aan te trekken.

Fallas

De Costa Blanca viert het bekende festival ‘Fallas’ in maart, hierbij worden gigantische satirische standbeelden van bekende mensen of politici door de straten gevoerd voordat ze worden verbrand. Dit is de belangrijkste festiviteit van de Valenciaanse deelstaat en trekt elk jaar duizenden toeristen. Hoewel de meest spectaculaire versie van de Fallas in Valencia zelf te vinden is, worden er ook feesten georganiseerd in onder andere Benidorm, Calpe, Denia en Gandia. 

Carnaval

Bij carnaval denkt u wellicht eerst aan Brazilië, maar dit feest wordt overal in de Latijnse wereld gevierd, ook aan de Costa Blanca. Carnaval dient als een laatste feest van overvloed en losbandigheid voordat de soberheid van het veertigdaagse vasten tot Pasen aanbreekt op Aswoensdag. De grootste optochten worden georganiseerd in Benidorm: duizenden mensen staan langs de route van de enorme, prachtig versierde praalwagens en dansen op de muziek van de fanfares. 

Driekoningen

Dit is de dag waar alle kinderen in Spanje op wachten, want de drie wijzen uit het oosten brengen dan de jaarlijkse cadeaus. Rond deze tijd zijn de straten nog versierd met de kerstverlichting en de pleinen staan vol met kerststalletjes. In de nacht voor de Openbaring des Heren, op 6 januari, komen de drie koningen aan op kamelen vol met cadeautjes en snoepgoed dat wordt uitgestrooid over de duizenden kinderen die langs de route staan te wachten. Deze diepgewortelde Spaanse traditie moet u zeker een keer ervaren.