Een auto besturen op de Spaanse wegen verschilt op een aantal manieren van Nederland en Vlaanderen, te beginnen met het behalen van een rijbewijs. In dit artikel legt Sonneil dus uit hoe u uw rijbewijs kunt halen, gezien vanuit het oogpunt van een nieuwe bestuurder die nog moet beginnen.

Om uw rijbewijs te halen, moet u in Spanje ten minste 17 jaar en 9 maanden oud zijn, maar u mag pas beginnen met rijden op de dag na uw 18e verjaardag. Als u uw rijbewijs eenmaal hebt, is dit geldig in alle lidstaten van de EU.

Welke formaliteiten moeten er worden afgehandeld om een Spaans rijbewijs te halen?

Het begint allemaal met een NIE, een identificatienummer voor buitenlanders. Hiertoe dient u het formulier EX-15 te downloaden -te vinden op de website van het Spaanse ministerie van buitenlandse zaken– dit in te vullen en het samen met uw identiteitskaart of paspoort en bewijs van inkomsten te overleggen in het Spaanse bureau voor vreemdelingenzaken (Oficina de Extranjeria).

Na betaling van leges van ca. € 10 ontvangt u uw NIE.

U kunt ook een bezoek brengen aan de Spaanse ambassade in uw land, waar u een NIE kunt aanvragen dat geldig is voor drie maanden. Vervolgens dient u zich in te schrijven in het bevolkingsregister in de Spaanse gemeente (empadronamiento). Hiervoor dient u een identiteitsbewijs en bewijs van adres te overleggen.

Zodra u deze documenten in uw bezit hebt, brengt u deze naar het provinciale directoraat-generaal Verkeer (DGT). U dient ook twee pasfoto’s in kleur te overhandigen, evenals een medisch keuringscertificaat om te bewijzen dat u lichamelijk en geestelijk in staat bent om te rijden.

Nu bent u klaar om te beginnen met uw rijlessen.

Er is geen verplicht aantal uren dat u les moet hebben voordat u examen mag doen, maar u mag alleen rijden onder begeleiding van een bevoegd rij-instructeur. De gemiddelde prijs van een rijles is € 25 per uur. Bovendien dient u te betalen voor theorielessen. Deze kosten € 30-35 per maand, of een eenmalig bedrag van ca. € 300.

Het rijexamen

Het eerste examen is een theorie-examen, dat bestaat uit 30 vragen die binnen 30 minuten moeten worden beantwoord. Hierbij mag u maximaal 3 vragen fout beantwoorden. Het examen wordt per computer afgelegd en er kan worden gekozen uit verschillende talen. Wees goed voorbereid, want het theorie-examen in Spanje is niet makkelijk. De dikke handleiding bevat 629 verkeersregels en lange hoofdstukken over EHBO en voertuigonderhoud. U dient al deze kennis paraat te hebben.

Het tweede examen is het praktijkexamen, dit duurt ongeveer 25 minuten en wordt in het Spaans afgenomen. Het examen bestaat uit vragen over het voertuig, 5 minuten rijden naar een bepaalde bestemming en 20 minuten rijden volgens de instructies van de examinator. Als u zakt voor het praktijkexamen, moet u dit overdoen. Hiervoor moet u een periode van minimaal 12 dagen wachten.

Kosten

In de aanloop naar het behalen van uw rijbewijs moet er worden betaald voor talrijke zaken, dit kan op verschillende manieren, maar uiteindelijk kost het behalen van een rijbewijs u tussen € 650 en € 1200, afhankelijk van het aantal rijlessen en de gekozen rijschool.

Gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar zo is het nu eenmaal… Hoog tijd om uw avonturen te gaan plannen!