Juli is aangebroken, het zeewater is in graden gestegen en niets weerhoudt ons ervan urenlang in te zwemmen of op het zand te liggen.

Hier is ons eerbetoon aan het strand en de zomer, aan die eeuwige middagen die naar de horizon kijken, en aan het leven dat problemen even doet verdwijnen.

De beste stranden van Spanje

Zodra de hitte arriveert, beginnen de ranglijsten van de beste stranden van Spanje te verschijnen in de media en op internet. Tijdschriften als Condé Nast Traveler en National Geographic kiezen de meest indrukwekkende stranden om de zomer door te brengen. Nu is het de beurt aan onze eigen ranking. Dit zijn (slechts) vijf van de stranden die we het leukst vinden in Sonneil:

Figueiras, Islas Cíes, Pontevedra

Om het Atlantische paradijs van de Cíes te ontdekken, is het het beste om van de pier weg te gaan op zoek naar een plek vol vegetatie. Zo kom je aan bij Figueiras, een strand omgeven door grote pijnbomen, zeer rustig en waar je je volledig vrij kan voelen. Een 400 meter lang wit zand strand waar je volledig kan onstpannen en je je voor altijd op een eiland zou willen vestigen.

Playa de los Genoveses, Almería 

Wie heeft er nog nooit een foto gezien van de prachtige ongerepte stranden van Almería? Dat van de Genuezen, in het natuurpark van Cabo de Gata, is het beste voorbeeld. Het is niet voor niets gekozen als decor voor meerdere films. Een baai van fijne gouden zandduinen beschermd en bewaard in hun meest natuurlijke staat. Zonder de typische cactusvijgen uit Almeria te vergeten. Laten we naar het zuiden gaan!

Juli

Cala Granadella, Alicante

De beroemde stad Jávea in Alicante heeft één van de meest gewilde stranden aan de Costa Blanca. Cala Granadella, omgeven door de dennen en bergen van het bospark La Granadella, is een paradijs met turquoise wateren, ideaal om te duiken. Met een lengte van 160 meter is deze hoek, genesteld tussen kliffen, een veilige gok voor de zomer.

Calò des Mort, Formentera 

De stranden van de Balearen voldoen altijd aan de verwachtingen. Maar onder hen valt Calò des Mort op, een inham in de baai van Migjorn, in Formentera. Je zult het geweldig vinden om er de zonsondergang te zien, met de zon die weerkaatst op het water dat er bijna uitziet als een spiegel. In tegenstelling tot andere stranden op de eilanden, is deze baai vrij geïsoleerd en zijn er geen voorzieningen omheen, dus bereid je goed voor om er de hele dag in door te brengen. Een zwembad in de meest iconische Middellandse Zee!

Playa de Benijo, Tenerife

Het is de moeite waard om het vliegtuig te nemen om je voeten op het glanzende zwarte zand van dit vulkanische strand te zetten. Gelegen in het noorden van Tenerife, is het één van de meest indrukwekkende stranden van ons land vanwege de tonaliteit van het zand en het wilde karakter. Bovendien is de toestroom van toeristen erg laag. Bezoek het als het tij is voor een aantal prachtige wandelingen.

Juli

De beste stranden ter wereld

Kun je je voorstellen dat je de wereld rondgaat van strand naar strand? Dromen is gratis, en het lezen van dit bericht ook. Hier zijn vijf van de beste stranden ter wereld, één per continent. Er zijn er nog een paar… gaan we op reis?

Oceanía.  Archipiélago Whitsunday, Australia

In 1770 stapte kapitein James Cook op het zand van deze paradijselijke eilanden in de Stille Zuidzee en was gefascineerd door hun schoonheid. Geen wonder, want de Whitsunday is een waar natuurwonder, gelegen boven het Great Barrier Reef. Weelderige vegetatie, tropische bossen, palmbomen, fossielen, trekvogels, walvissen, vissen in alle vormen en kleuren … Het is ver, ja, maar wat maakt het uit?

Juli

Asia. Ko Similan, Tailandia

Er zijn negen eilanden die deel uitmaken van de Similan-archipel en het nationale park, in de Andamanse Zee. Maar het meest indrukwekkende zie je onder water, want er is een prachtige zeebodem voor duikers en deze is erkend om zijn biodiversiteit (ze zeggen dat het de beste plek in Thailand is om te duiken). Ko Similan Beach, het grootste eiland, staat bekend om zijn koraalriffen en rotsen.

América. Cayo Largo del Sur, Cuba

Francis Drake en Christopher Columbus waren zeker niet dom wanneer ze Cayo Largo kozen om van boord te gaan voordat ze aan de reis over de Atlantische Oceaan begonnen. Ongeveer 170 km voor de kust van Cuba, zijn de stranden van dit kleine eilandje de levende representatie van een Caribische postkaart en zijn ze nog altijd zoals zeevaarders ze eeuwen geleden vonden. Palmbomen die hangen over het kristalheldere water en zand dat door zijn witheid bijna op meel lijkt. Mis het strand van Los Cocos, het strand van Blanca en het strand van Lindarena niet. Ah! En zeeschildpadden kiezen Tortuga Beach om hun eieren te leggen.

África. Matemwe Beach, Tanzania

Dit is het favoriete strand voor degenen die safari’s maken door de parken van Tanzania of de Kilimanjaro bezoeken, en het is het bewijs dat de paradijselijke stranden niet alleen in het Caribisch gebied liggen of op de eilanden die midden in de oceaan verloren gaan. In het noordoosten van Zanzibar is Matemwe Beach een enorm stuk fijn wit zand, en je kunt er ook snorkelen tussen koralen! Hoewel het meest typische is om te navigeren per dhow, de traditionele boot van de Swahili-kust. Natuurlijk: pas op voor zee-egels als je het water ingaat.

Europa. Cala del Naufragio, Grecia

Natuurlijk, als we ergens schipbreuk zouden lijden, zouden we vragen dat het gebeurt op dit Griekse strand op het eiland Zante, in het midden van de Ionische Zee. Het werd gedoopt door Venetiaanse zeevaarders van de 15e eeuw als de “bloem van het oosten”. In 1980 verging een schip op dit beroemde strand, dat nu bekend staat als Cala del Naufragio, en het schip is nog steeds gestrand in het zand. Met ruige en rotsachtige stranden in het noorden, zand in het zuiden en golven die het profiel uitsnijden, is dit eiland het ideale beeld van het natuurlijke Griekenland.

Juli

De geschiedenis van de zomer

Tegenwoordig zijn we het gewoon om van strand tot strand te gaan, op zoek naar de meest afgelegen baai met het meest kristalheldere water, zonnebrandcrème aan te brengen en het zwempak te kiezen dat het beste bij ons past. Maar dit is niet altijd het geval geweest.

De geschiedenis van de zomer- en stranddagen is nauw verbonden met gezondheid. Aan het einde van de 19e eeuw begon hydrotherapie, de behandeling van aandoeningen met water, bekendheid te krijgen en kuuroorden waren de meest gewenste plaatsen.

Later kreeg de zee meer ruimte en na de Eerste Wereldoorlog bracht de middenklasse al tijd door op het strand. Al duurde het tot 1959 voordat het zon- en strandtoerisme een belangrijk gewicht kreeg in de Spaanse economie.

Bovendien kan Isabel II worden beschouwd als de voorloper van de zomer, met haar zomerse escapades naar gebieden als San Sebastián en Santander, waardoor de Cantabrische kust een favoriete bestemming was voor de hogere klassen. Hoe het ook zij, godzijdank is de zomer uitgevonden, want we kunnen ons geen leven voorstellen zonder een paar dagen aan het strand!

Hopelijk kun je deze zomer genieten van een paar dagen aan het strand. Ondertussen laten we je een Sonneils playlist achter met nummers die je meenemen naar een wereld van zon, zee en strand.