De vraag naar informatie over huisvesting in ons land is met 700% gegroeid vanuit Roemenië en 115% uit Polen

De sociale impact van de oorlog in Oekraïne is ook te zien in de vastgoedsector. De zoektocht naar huizen in Spanje in de omgeving van landen in de buurt van Oekraïne is zowel jaar-op-jaar toegenomen, reeds van vóór de invasie.

Dit zijn gegevens verzameld door Sonneil Research, de studie-eenheid van Sonneil Homes, die hierover een studie heeft uitgevoerd.

Zoektocht naar woningen in Spanje verdubbeld

Als je het aantal informatienavragen tussen 1 februari en eind maart 2022 vergelijkt met dat van dezelfde periode in 2021, is er stijging te zien van 134%. De cijfers van Polen vallen op, waar de interesse in huisvesting in Spanje uit dit land met meer dan 115% is gegroeid. Ook in Roemenië en Tsjechië is de interesse in woningen in ons land van marginaal naar een stijging van respectievelijk 700% en 71% gegaan, rekening houdend met het feit dat deze gebaseerd was op zeer lage cijfers in 2021.

In een maand tijd zijn de informatienavragen met 330% toegenomen.  In Polen 160%, terwijl uit Roemenië en Tsjechië ongeveer 500 meer mensen in elk land geïnteresseerd waren in huisvesting in Spanje naarmate de Russische aanvallen toenamen.

Deze gegevens worden bovendien bevestigd door gegevens die Google toont.

Het Sonneil Research-team heeft het gebruik van meer dan 6.300 trefwoorden met betrekking tot het zoeken naar huizen in Spanje uit alle landen in de buurt van Oekraïne geanalyseerd. Hiervoor is het aantal keren dat gebruikers in deze landen deze uitdrukkingen invoerden in de Google zoekmachine voor en na het uitbreken van de oorlog en in dezelfde periode van 2021 vergeleken.

Het gebruik van trefwoorden met betrekking tot het zoeken naar huizen in Spanje groeide met meer dan 67% in vergelijking met het voorgaande jaar in alle landen in de buurt van Oekraïne.

De kust van Alicante, de meest gevraagde locatie

Het kustgebied waar woningzoekopdrachten via Google het meest zijn toegenomen, is de Costa Blanca, met een groei van 108%.  Bijzonder relevant is de toegenomen interesse in woningen in La Nucía (300% meer dan in 2021), Moraira (133%) en Alicante (127%).

Oekraïense oorlog

De Costa Blanca wordt gevolgd door de Costa de la Luz (Huelva), met een stijging van 50%. Dan de Canarische Eilanden, die 39% meer zoekopdrachten hebben ontvangen. Ook Asturië springt eruit. Het is de enige gemeenschap in Noord-Spanje waar de belangstelling voor huisvesting is toegenomen.

De Spaanse steden waar inwoners van deze landen sinds het begin van de oorlog meer huisvesting hebben gezocht, zijn Marbella, Torrevieja en Malaga. Hoewel de interesse het meest is toegenomen in Cadaqués (Girona) en La Nucía (Alicante), met een groei van respectievelijk 500% en 300%. Ze worden gevolgd door Chiclana (Cádiz) en Malaga zelf (elk 200%).

Voor meer actueel nieuws met betrekking tot de vastgoedmarkt, kan je Deze Link raadplegen.