We weten dat u graag zou genieten van het mooie weer, de gastronomie en het goede leven in Spanje. Daarom willen we u de situatie in het land verduidelijken en u wat aanbevelingen geven zodat u ons in alle veiligheid kunt bezoeken. 

Kan men naar Spanje reizen?

De officiële datum voor de opening van de grenzen is 21 juni, hoewel alleen reizigers uit de Schengen-zone en het Verenigd Koninkrijk naar Spanje kunnen komen.

Vanaf 15 juni zal Mallorca Duitse reizigers ontvangen. Zij hoeven niet in quarantaine en zullen minstens vijf nachten op het eiland moeten verblijven. Dit maakt deel uit van een pilootprogramma voor het heropstarten van het buitenlands toerisme in het land.

Dus als alles goed gaat, zult u ons snel kunnen bezoeken (altijd met controle van temperatuur en symptomen) en  prachtige pareltjes kunnen ontdekken aan de Spaanse kust.

Welke veiligheidsmaatregelen moeten worden gevolgd?

In Spanje wordt er in verschillende fases teruggekeerd naar het normale leven, en dit in functie van de situatie van elke autonome deelstaat. Daarom zijn de regels verschillend op elke plaats en dient u te controleren hoe de situatie is op de plaats die u wilt bezoeken, zodat u weet wat u daar al dan niet kan doen. 

Niettemin zijn er twee algemene regels die in het hele land gelden:

 • Verplicht gebruik van mondkapje. Voor personen ouder dan zes jaar is het gebruik van een mondkapje verplicht in het openbaar wanneer de veiligheidsafstand van twee meter niet gegarandeerd kan worden. Op deze regel bestaan enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld voor personen met een aandoening aan de luchtwegen of voor personen die aan het sporten zijn (lopen, fietsen, …), Het gebruik ervan is dan namelijk niet mogelijk. Het mondkapje is verplicht op de openbare weg, buiten en in elke gesloten ruimte voor openbaar gebruik.
 • Er moet een afstand van twee meter worden gehouden met personen die geen deel uitmaken van uw familiekring (waarmee u niet samenwoont). Als de omstandigheden dat niet toelaten, is het gebruik van een mondkapje verplicht.

Is alles open?

Ook dit hangt af van de fase waarin elke regio zich bevindt. De Spaanse deelstaten zitten in fase 2 of 3. Dit is er open in elke fase:

Open in fase 2

 • Winkels met 40% van de capaciteit.
 • Commerciële centra met maximaal 30% van de capaciteit in gemeenschappelijke ruimtes en 40% in lokalen.
 • Markten in de open lucht met een derde van de kraampjes.  
 • Terrassen van bars, restaurants en cafés met 50% van de capaciteit.
 • Er kan gegeten worden binnenin de restaurants, met 40% van de capaciteit.
 • Gemeenschappelijke ruimtes van hotels en toeristische verblijven met een derde van de capaciteit.
 • Bibliotheken, musea, bioscopen, theaters en auditoriums. Deze drie laatste werken met vooraf gereserveerde stoel en slechts een derde van de capaciteit.
 • Recreatiezwembaden op afspraak met een maximale capaciteit van 30%.

Open in fase 3

 • Winkels met 50% van de capaciteit.
 • Commerciële centra met 40% van de capaciteit in gemeenschappelijke ruimtes en 50% in lokalen.
 • Markten in de open lucht met de helft van de kraampjes.  
 • Voor terrassen stijgt de maximale capaciteit naar 75%. Een perfect moment om te genieten met zicht op zee in  een van deze dorpen van Alicante.
 • Binnenin restaurants, met 50% van de capaciteit.
 • Gemeenschappelijke ruimtes van hotels en toeristische verblijven met 50% van de capaciteit.
 • Bibliotheken, musea en tentoonstellingsruimtes met 50% van de capaciteit. Bioscopen, theaters en auditoriums met gereserveerde stoel en 50% van de capaciteit. 
 • Recreatiezwembaden op afspraak met een maximale capaciteit van 30%.
 • Uitgaansgelegenheden met een derde van de capaciteit en zonder dansvloer.

We raden u ook aan bij de overheden van het gebied dat u gaat bezoeken na te gaan wat er is toegestaan.

Bar terras in Mallorca

Kan men naar het strand gaan?

Eerst en vooral hebben we erg goed nieuws: 589 Spaanse stranden hebben in 2020 de blauwe vlag voor kwaliteit ontvangen. Spanje is het land met het meeste van dit soort onderscheidingen ter wereld. Het wordt dus genieten geblazen op deze stranden!

In elk geval moet de veiligheidsafstand ALTIJD gerespecteerd worden, zowel om te zonnebaden of in het zand te zitten als om te wandelen en te zwemmen. Daarom zijn enkele stranden kleine afgebakende zones aan het maken om te garanderen dat de regels gerespecteerd worden. In Valencia zullen er bijvoorbeeld voorlichters zijn die de zwemmers aan de maatregelen zullen herinneren en politieagenten en drones om te controleren dat de regels gerespecteerd worden. In Andalusië zal door 3.000 bewakers worden gecontroleerd of de veiligheidsafstand gerespecteerd wordt. 

De gemeentebesturen van de kustgemeenten zullen de toegangscontrole tot de stranden voor hun rekening nemen, de situatie kan dus verschillend zijn afhankelijk van waar we ons bevinden. Op sommige plaatsen in Andalusië zou het strandbezoek bijvoorbeeld maximaal vier uur kunnen duren en in andere gemeenten blijven ze nog gesloten. We raden u dus aan informatie over de verschillende regels in te winnen bij de gemeente van de stad die u wilt bezoeken. Wij willen deze stranden bezoeken, de beste stranden van Torrevieja

reizen naar Spanje
Alicante strand

Kan er tussen provincies gereisd worden?

Het zijn de regeringen van de autonome deelstaten die beslissen of de inwoners zich kunnen verplaatsen tussen de provincies van de deelstaten. Het is daarbij wel onontbeerlijk dat de provincies die hun grenzen openen zich in dezelfde fase van de de-escalatie bevinden.

Momenteel kan er in deze autonome deelstaten tussen de provincies gereisd worden: Andalusië, Aragon, Balearen, Canarische Eilanden, Galicië, Baskenland en Castilië-La Mancha (alleen tussen Cuenca en Guadalajara). Ook kan er vrij worden gereisd in autonome deelstaten met slechts één provincie.

Tot 21 juni, wanneer de noodtoestand wordt beënidigd, zal het echter niet zijn toegestaan om tussen autonome deelstaten te reizen.

Situatie in de grote toeristische trekpleisters

De populairste trekpleisters bij toeristen in Spanje bevinden zich in de volgende fase:

Alicante: fase 3
Valencia: fase 3
Malaga: fase 3
Granada: fase 3
Sevilla: fase 3
Canarische Eilanden: fase 3
Balearen: fase 3
Barcelona: fase 2
Madrid: fase 2

reizen naar Spanje
Fasekaart van maandag 15 juni. Bron: El País

Wij bij Sonneil hopen dat deze post nuttig voor je is geweest en hopen je vooral snel weer te mogen verwelkomen!

Het goede leven blijft nog altijd beter in Spanje.