Bij het kopen of hervormen van woningen is het belangrijk om te weten welke soorten ketels je kan installeren. Je zal dus gelijk hebben om degene te kiezen die het beste kan voldoen aan jouw behoeften.

Want het goede leven gaat ook over het voelen van de warmte thuis.

Gasketels

We zouden de werking van gasketels kunnen vergelijken met die van een oven:

Wanneer we het aanzetten, bereikt het gas de brander en gaat het in verbranding.  De warmte die door deze reactie wordt gegenereerd, verwarmt op zijn beurt het water dat door een pijp door de brander loopt.

Vervolgens gaat dat warme water naar de wisselaar en verwarmt een andere pijp waardoor het sanitaire water loopt dat je thuis zal gebruiken, en dat dankzij een pompsysteem wordt verdeeld over radiatoren en kranen.

Soorten ketels

Gasketels: voordelen

 • Voor grotere huizen en voor een hoog verbruik zijn gasketels een sterk aan te bevelen optie. De werking is -bijna altijd- verzekerd, omdat het niet gevoelig is voor mogelijke stroomonderbrekingen of tekort aan vloeibare brandstof.

  En in tegenstelling tot elektriciteit, die kan worden beïnvloed door stormen of weersverschijnselen, reist gas door onderwater- en ondergrondse pijpleidingen die beschermd zijn tegen deze onvoorziene gebeurtenissen.
 • Als zorg voor het milieu één van jouw prioriteiten is, is het goede nieuws dat gasketels minder verontreinigende stoffen uitstoten dan hun dieselaangedreven tegenhangers. Bovendien genereert het geen onaangename geuren of roet.
 • Hieraan wordt het hoge rendement van dit type ketels toegevoegd. Er worden steeds efficiëntere modellen ontworpen, met name condensatieketels, die bijna alle warmte gebruiken die ze genereren en in sommige gevallen een rendement van 90% bereiken.
 • En iets wat altijd van pas komt: aardgas is erg zuinig in vergelijking met andere energieën, voornamelijk met olie.

Olieketels

Dieselketels verschillen simpelweg door het type brandstof dat ze gebruiken, wat in plaats van gas vloeibare brandstof is.  

Die brandstof wordt opgeslagen in een tank van waaruit hij met behulp van een pomp naar de verbrandingskamer gaat. Eenmaal in de kamer verbrandt de diesel en geeft die warmte over aan de wisselaar, die op zijn beurt het water verwarmt dat vervolgens het verwarmingssysteem en de warmwaterkranen zal voeden.

Houd er rekening mee dat het installeren van een olieketel duurder is dan bij andere typen, omdat het een tank voor diesel nodig heeft en vanwege het gewicht meestal meerdere installateurs nodig heeft om het te starten.

Soorten ketels

Olieketels: voordelen

Hoewel olieketels niet meer zo in trek zijn als voorheen, hebben ze nog steeds bepaalde voordelen die het overwegen waard zijn:

 • Olieketels, met name condensatieketels, kunnen hogere efficiënties behalen dan gasketels. Dieselbrandstoffen gebruiken bijna alle warmte en gas die wordt gegenereerd door het verbranden van brandstof, dus ze verspillen niet zoveel energie.
 • Als je de olieketel buiten installeert, kan je een zeer waardevolle ruimte in huis besparen. Daarnaast verklein je de kans op lekkages en voorkom je last te hebben van mogelijke geluiden van de werking van de ketel.
 • Eén van de grootste voordelen van het plaatsen van een olieketel is dat je niet gebonden bent aan een langlopend contract met een energieleverancier. Je kan diesel kopen en opslaan zoals je dat wilt.

Elektrische boilers

Elektrische boilers worden steeds vaker gekozen voor middelgrote en kleine huizen,omdat ze niet te veel ruimte innemen en voldoende warm water kunnen produceren voor verwarming en sanitair warm water.

De werking van elektrische boilers is heel eenvoudig: ze zijn aangesloten op het elektrische netwerk en de koudwatervoorziening. Wanneer je een warmwaterkraan opent of de verwarming inschakelt, verwarmt het verwarmingselement van de ketel het koude water dat het van het lichtnet ontvangt. Daarom is het belangrijkste verschil met gas- en dieselketels dat elektrische boilers geen brandstof gebruiken.

Soorten ketels

Elektrische boilers: voordelen

 • Door geen tank nodig te hebben en van verminderde afmetingen te zijn, is de installatie van elektrische boilers goedkoper.  Het heeft ook geen ventilatiekanaal nodig, omdat het geen afvalgassen genereert.
 • Elektrische boilers zijn zeer eenvoudig te onderhouden en hebben geen periodieke controles nodig, tenzij er een specifieke storing optreedt.
 • Ze zijn ook zeer efficiënt.  Door geen brandstof te verbranden, verliezen ze geen energie met de afvalgassen die ze uitstoten en bereiken ze een efficiëntie tot 99%. Bovendien is door deze gassen niet uit te stoten de impact op het milieu veel minder. 😉
 • En ze zijn veiliger, omdat ze geen schadelijke gassen zoals koolmonoxide lekken,  zoals zou kunnen gebeuren -hoewel het niet normaal is- in een gasketel.
 • Een combi of gemengde elektrische boiler is ook een geweldige optie voor huizen die niet zijn aangesloten op de gastoevoer of niet veel ruimte hebben om een tank te installeren.

Nu je informatie hebt, is het tijd om te kiezen. Als je advies wenst of op zoek bent naar een nieuw huis en er één van deze ketels wenst te installeren, helpen we je bij Sonneil.