Bij het afwegen van de voordelen van het kopen van een eigendom aan de Costa Blanca is er geen betere aanbeveling dan een goedkeurende knik van de Wereldgezondheidsorganisatie. Die heeft namelijk al meermaals de streek genoemd als een van de beste plaatsen om te wonen dankzij het perfecte klimaat.

Alles draait natuurlijk rond het weer: met ongeveer 320 dagen zonneschijn per jaar en temperaturen die doorgaans tussen 16 en 28 graden schommelen, zijn er maar weinig plekken die de concurrentie met de Costa Blanca kunnen aangaan voor wie op zoek is naar een tweede verblijf in de zon.

Hieronder vindt u vijf uitzonderlijke bestemmingen aan de Costa Blanca waar u het hele jaar door kunt genieten van stralend weer.

Alicante

Alicante is de hoofdstad van de provincie en bevindt zich aan de kust van Levante, in de baai die wordt gevormd tussen Cabo de las Huertas en Santa Pola. Met rond 3.000 uur zonneschijn en 97 dagen zonder wolken per jaar kent de stad een benijdenswaardig klimaat, met milde winters, warme zomers en erg weinig regen. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is doorgaans een aangename 20 °C, wat het een ideale plaats maakt om een tweede verblijf te kopen.

Het eerste wat opvalt wanneer men arriveert in de stad is het indrukwekkende zicht van het kasteel van Santa Bárbara, dat vanaf het hoogste punt van de Benacantil-heuvel uitkijkt over de volledige baai.

Een trekpleister in de stad zelf is de promenade, Explanada de España. Die bestaat uit 6,5 miljoen rode, zwarte en crème tegels in een golfpatroon dat over 500 meter loopt tussen twee rijen van palmbomen en is intussen het meest emblematische beeld van Alicante geworden. Evenwijdig met de waterkant ligt het drukste deel van de stad, met ijssalons die nagenoeg het hele jaar open zijn en concerten in de zomer. Het park van Canalejas aan de ene kant wordt zo verbonden met het strand van Postiguet aan de andere.

Met zijn bevoorrecht klimaat is het geen verrassing dat de inwoners van Alicante het hele jaar genieten van hun stranden; naast dat van Postiguet zijn er nog andere fantastische stranden zoals San Juan, met 3 km wit zand, of Albufereta dat in het zomerseizoen volstroomt met toeristen en locals.

In de baai ligt tegenover de stad het charmante eiland Tabarca. Dat bevindt zich op 22 km van de kust en is het grootste en enige bewoonde eiland in de regio Valencia. Op en rond dit pittoreske eiland kunt u genieten van een mooie wandeling en baden in het kristalheldere water.

Alicante is een populaire bestemming geworden bij gepensioneerde expats die een tweede verblijf kopen aan de Costa Blanca. Rond 23 procent van de personen boven de 65 komt tegenwoordig uit het buitenland.

Altea

Altea is een van de mooiste hoekjes van de Levante-kust. Het stadje ligt op een heuvel en heeft met keien geplaveide straatjes die zacht aflopen naar de zee. De torens en uitkijkpunten bieden ronduit prachtige uitzichten.

De ligging kan niet mooier zijn: ten zuiden van de Ifach – een 332 meter hoge rots die uitsteekt in zee en niet moet onderdoen voor die van Gibraltar – en ten noorden van Alfaz del Pi in het onvergelijkelijke kader van het natuurpark van Sierra Helada. Dit is een bijzondere plek met gezellige straatjes en witte huisjes.

Door de puur mediterrane sfeer en het lenteachtige klimaat gedurende het grootste deel van het jaar is het een uiterst populaire bestemming geworden voor expats die op zoek zijn naar een tweede woning. De charme heeft ook tal van artiesten en schrijvers aangetrokken, zoals Rafael Alberti of Vicente Blasco Ibáñez. Zij hebben van Altea hun thuisbasis gemaakt en een bohémien touch gegeven.

Het oude stadsdeel (‘El Fornet’) met zijn hobbelige straten en witte huizen versierd met tralies uit zwart gietijzer en kleurrijke geraniums is een waar genot voor het oog. Naast de uitzichten zijn er verscheidene kunstgalerijen, cafés en restaurants die de traditionele sfeer van de Middellandse Zee wisten te behouden. De Consuelo-kerk in het oude stadsdeel, met haar twee grote koepels, is zonder twijfel het belangrijkste en meest bezochte monument van de stad.

Aan het water is er de vissershaven. De rust van vissers die ’s morgens hun klusjes afronden staat in schril contrast met de levendige sfeer bij zonsondergang. Het nabijgelegen strand van La Olla ligt vol kleine boten en af en toe een strandbar. Tegenover La Olla is er een klein eiland dat vlot te bereiken is met de kajak.

Een ander strand is Cap Negret, dat is omringd door vulkanisch gesteente.

Door de hoge levensstandaard en kwaliteitsvolle bouwprojecten trekt Altea heel wat veeleisende eigenaren van een tweede woning aan.

Jávea

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is Jávea een van de gezondste plaatsen ter wereld om te wonen. Het ligt beschut tegen de gure winden in de winter en geniet van een uniek, weldadig microklimaat. De gemiddelde temperatuur bedraagt 15 °C tijdens december en januari, en stijgt tot 30 ºC in augustus. De kosten voor verwarming in Jávea zijn dus heel beperkt. De plaats heeft ook een recordaantal uren zonlicht in Spanje, wat goed nieuws is voor uw vitamine D-peil en de energie waarmee u elke dag opstaat!

De 25 kilometer lange kustlijn telt misschien wel de grootste verscheidenheid aan stranden en baaien in de hele provincie Alicante en is ook ideaal voor een heleboel watersporten. De spectaculairste stranden zijn die van El Arenal en La Grava, beide winnaars van de blauwe vlag dankzij hun kwaliteit. Het strand van El Arenal is het populairst door zijn fijne zand en ondiepe water. La Grava is een kiezelstrand dat veel families met kinderen aantrekt, gelegen tussen de monding van de rivier de Gorgos en de haven. Het strand van Montañar is met zijn zandsteenrots en prachtige zeebodem vol bijzondere onderwaterplanten en -dieren erg geliefd voor het duiken en snorkelen.

Een van de vele baaien langs de kustlijn van Jávea is die van La Granadella. Met zijn steile kliffen is hij verscheidene malen uitgeroepen tot mooiste baai in Spanje.

Jávea spreekt traditioneel het hogere segment van de vastgoed aan de Costa Blanca aan, een status die zich ook weerspiegelt in de kosten van levensonderhoud. Aan een tweede woning even buiten het stadje, met name in de bouwprojecten rond Cabo de la Nao zoals Portichol en Balcón del Mar, hangt ook een prijskaartje.

Dénia

Dénia is een historische en culturele plaats die gevrijwaard is gebleven van het massatoerisme en organisch is gegroeid zonder haar authentieke karakter te verliezen. De spectaculaire schoonheid, levendige en hartelijke sfeer en de gastvrije bevolking zijn maar enkele van de redenen waarom Dénia artiesten en intellectuelen heeft aangetrokken sinds het begin van de 20e eeuw.

Ze ligt in een baai met een indrukwekkend bergmassief, de ‘Montgó’, op de achtergrond. Van daaruit is op heldere dagen zelfs het silhouet van Ibiza te zien! Het klimaat, met ongeveer 300 dagen zonneschijn per jaar, is een bijkomende troef.

In het midden van de baai ligt de haven met haar bekoorlijke mediterrane voorkomen, verfraaid met palmbomen. Ondanks haar belang als verbindingspunt met Mallorca en Ibiza, die op slechts 3,5 uur varen liggen, heeft ze haar charme van traditionele vissershaven niet verloren.

Door de wind die over de zee waait is Dénia ook een paradijs voor watersporters.

Het kasteel van Dénia is het symbool van de stad. Het is gebouwd op een klif en kijkt uit over de haven sinds de tijd van de Romeinen. Een niet te missen plek voor wie zijn vakantie in deze streek wil doorbrengen.

Het kasteel is dan ook de belangrijkste toeristische trekpleister en organiseert vaak culturele evenementen en theatrale rondleidingen. Bovenaan geniet u van een fantastisch uitzicht over de oude stadskern, de kust en het Montgó-massief, de hoogste berg in de streek.

Rond het kasteel strekt het oude stadsdeel zich uit met zijn smalle en pittoreske Moorse steegjes, terwijl in het lagergelegen deel de modernistische architectuur op de voorgrond treedt.

In het havengebied kunt u de oude buurt van Baix la Mar bezoeken. Deze buurt net onder het kasteel is een wirwar van smalle straatjes en traditionele vissershuisjes, met schilderachtige gevels in pastelkleuren. Dicht bij de haven zijn er tal van cafés en restaurants waar u kunt proeven van een heerlijk vers visgerecht.

De stranden van Dénia zijn voor velen de belangrijkste attractie van de streek. De stad heeft een kustlijn van bijna 15 km, verdeeld in twee stroken: Las Rotas met zijn rotsachtige inhammen en Las Marinas met zijn lange en comfortabele zandstranden.

Beide bieden uiteenlopende activiteiten aan: u kunt duiken of snorkelen om de magnifieke zeebedding van Las Rotas te ontdekken, of watersporten zoals windsurf, kitesurf, staand roeien en kajak beoefenen in Las Marinas.

Het landschap rond Dénia wordt overheerst door de indrukwekkende figuur van Montgó, een 800 meter hoge berg op korte afstand van de kust. Het maakt deel uit van een natuurpark waar 650 verschillende plantensoorten groeien en ook heel wat emblematische dieren leven: adelaars, slechtvalken, uilen, vossen, wilde beren enz. Het park heeft een groot aantal paden die met de fiets of te voet verkend kunnen worden.

Dénia is ook het punt van het Spaanse vasteland dat het dichtst bij de Balearen ligt: minder dan 100 km van Ibiza.

Tot driemaal per dag in het hoogseizoen wordt naar de eilanden gevaren. Het duurt ongeveer twee tot vijf uur om Ibiza te bereiken, afhankelijk van het type ferry. Wie op zoek is naar een vakantiewoning of tweede verblijf in een streek die nog steeds in een traditionele Spaanse levensstijl is gedompeld, hoeft niet verder te zoeken dan Dénia.

Torrevieja

In het zuiden van de provincie Alicante vinden we Torrevieja, een unieke bestemming dankzij de bekende zoutmeren van de Laguna de la Mata en het gelijknamige natuurpark.

Torrevieja heeft ook 20 kilometer mediterrane kust, waar u kunt genieten van prachtige stranden met rustig water en eindeloze wandelingen. Het langste strand staat bekend als Playa de la Mata en is 2,3 kilometer lang met fijn zand. Het ligt in de buurt van het natuurpark Laguna de la Mata en het watermolenpark, dat wordt gevormd door de zandduinen die achter het strand liggen.

Bent u eerder op zoek naar de rust van een zo goed als verlaten strand, dan biedt Torrevieja een groot aantal baaien zoals Cala Ferri, met kristalhelder water, omringd door palmbomen en kleine duinen.

Het meest opvallende kenmerk van de streek zijn echter de roze en groene lagunes die 52% van het plaatselijke landschap uitmaken.

De lagunes vormen een beschermd natuurpark dat door de meest diverse diersoorten zoals flamingo’s wordt bezocht. Ook heel wat mensen uit alle hoeken van Europa komen langs voor de natuurlijke modderbaden, die goed zouden zijn voor de huid, gewrichten en het algemeen welzijn.

Dankzij de gunstige effecten van deze twee lagunes heeft de WHO Torrevieja uitgeroepen tot een van de gezondste plaatsen in de wereld om te wonen. Het is dan ook geen verrassing dat Torrevieja een van de hoogste aandelen van buitenlanders in Spanje telt. Voor duizenden inwoners uit landen als het VK is het de eerste keuze om een vakantiewoning te kopen.

Wat houdt u tegen om hetzelfde te doen in deze plek aan de Costa Blanca met zijn voortreffelijke klimaat en positieve gezondheidsfactoren?