Een van de meest schilderachtige elementen aan de kust van de Costa Blanca is de ‘cala’, oftewel kleine baai.

Deze zijn ontstaan door erosie, waarbij zachter gesteente sneller wegsleet dan de omringende rotsen, met als resultaat een schelpvormig miniatuurstrandje, vaak omgeven door uiterst steile kliffen die zijn begroeid met inheemse flora zoals Spaanse zilversparren, jeneverbesstruiken en eiken.

De ‘calas’ zijn vaak wat minder eenvoudig te bereiken, maar des te meer de moeite waard als u er eenmaal bent: de verborgen ligging vormt een scherp contrast met de lange zandstranden waar de meeste mensen aan denken bij een Spaans strand.

Hier ziet u een aantal van Sonneils favoriete ‘calas’ aan de Costa Blanca.

La Granadella, Jávea

La Granadella is een spectaculair hoefijzervormig kiezelstrand in de buurt van Jávea. Het wordt omgeven door dennenbossen en vanuit het hogergelegen kasteel hebt u een indrukwekkend uitzicht over de baai. Het is zeer populair bij de plaatselijke bewoners, dus het kan behoorlijk druk zijn in de zomer. Maar de drukte doet zeker geen afbreuk aan de schoonheid van de plek of hoe goed u er kunt snorkelen en de bedding met zeegrassen ontdekken.

Cala la Mosca, Orihuela

Dit is dankzij het witte zand en turquoise water de ideale plek voor een verfrissende duik. Ontsnap aan de massa’s die zich verdringen op de andere stranden van de Vega Baja. De ‘cala’ is alleen lopend of met de fiets toegankelijk en u bent misschien even onderweg, maar een bezoek is zeker de moeite waard.

Calas del Cabo de Santa Pola

De baaien en strandjes aan de kaap van Santa Pola liggen in een beschermd natuurgebied van grote waarde voor natuur en milieu. Dit gebied omvat de natuurlijke baaien van l’Aljub, Cuartel, en de baaien rond Bancal de la Arena, waar u een belangrijk marien onderzoekscentrum vindt met de naam CIMAR. Het kristalheldere blauwe water is perfect om te duiken.

Calas del Cabo de las Huertas, Alicante

Cabo de las Huertas, tussen Playa de San Juan en Playa de la Albufereta, bestaat uit vier ‘calas’ – La Calita, Cala de la Palmera, Cala de Cantalar en Cala de los Judíos. Alle vier de rustige strandjes bestaan uit een combinatie van zand en kiezel en vormen een bezienswaardigheid voor bezoekers aan die de drukte van de grotere stranden willen ontsnappen.

Cala del Penyal, Calpe

Deze kleine ‘cala’ met transparante wateren ligt in de schaduw van de indrukwekkende rots Peñon de Ifach en vormt een uitstekende locatie voor diepzeeduikers en vissers vanwege de ligging en de interessante zeebodem. Ook zijn excursies op zee en wandelen in de omgeving een must.