Verhuizen is soms een behoorlijk stressvolle ervaring. Niet enkel moeten al onze persoonlijke voorwerpen en zowat ons hele leven verzameld en ingepakt worden in dozen, maar ook komt er heel wat papierwerk bij kijken: van het domiciliëren van onze rekeningen tot het afsluiten van nieuwe energietarieven.

Hoe organiseer ik een verhuis?

Eerst en vooral moet je weten welke dag de verhuis zal plaatsvinden. Dat zal bepalen hoe het transport van de inboedel gebeurt, bijvoorbeeld om tijdens het spitsuur geen zware lasten te vervoeren.

Tevens moet gezocht worden naar een ervaren verhuisbedrijf, niet enkel voor een degelijke service maar ook voor een veilige overbrenging van alle soorten voorwerpen. Dat bedrijf kan je ook tips geven over het transport en het inpakken van elk voorwerp naargelang zijn breekbaarheid en grootte.

Zodra alles in dozen is gestopt, moet je beslissen of je het naar je nieuwe huis brengt, naar een berghok of je het wil schenken aan een goed doel, zoals Merca2 aanbeveelt in het volgende artikel. Een van de belangrijkste punten is het kiezen van de volgorde waarin je voorwerpen verpakt: wat je het vaakst gebruikt berg je het laatst op, zodat de verhuis zo weinig mogelijk je dagelijkse activiteiten hindert.

Tot slot wordt het aanbevolen om vóór de eigenlijke verhuis het administratieve proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Een aantal zaken kan je op voorhand regelen, zoals het domiciliëren van rekeningen of het vergelijken van de tarieven voor je nieuwe woning.

Hoe organiseer ik de nutsvoorzieningen tijdens een verhuis?

Het organiseren van de nutsvoorzieningen en het domiciliëren van rekeningen vóór de verhuis is vaak een van de belangrijkste aspecten, aangezien dergelijke formaliteiten doorgaans tussen 15 en 20 werkdagen duren. Daarom is het ook belangrijk dat je weet of deze voorzieningen reeds zijn afgesloten en, indien je naar een huurwoning gaat, dat je de houder verandert.

Indien je de houder moet veranderen, moet je een aantal documenten indienen, met name het identiteitsdocument van de houder en van de persoon die houder wil zijn.

Indien de nutsvoorzieningen nog niet zijn afgesloten, moet de gebruiker contact opnemen met de distributeur en de aanmelding vragen. Ook in dat geval zijn een aantal documenten nodig. Het is belangrijk dat de gebruiker zich informeert over welke distributeur de energie verzorgt in het gebied in kwestie.

Om zich aan te melden, moeten de volgende documenten worden ingediend:

  • Nationale identiteitskaart, paspoort of geldige NIE (Spaans identiteitsbewijs).
  • CUPS-nummer (nummer van de elektrische installatie); indien je dat niet hebt, kan je het aanvragen bij het bedrijf.
  • Adres van de woning.
  • Bankrekening waar de facturen worden gedomicilieerd.
  • Elektrisch bulletin.

Een veilige verhuis

De veiligheid tijdens een verhuis is essentieel voor de gemoedsrust van de gebruiker. Daarom is het belangrijk dat het bedrijf een verzekering aanbiedt, voor het geval er een probleem is zoals verlies van of schade aan een voorwerp.

Een aantal hierboven vermelde tips vind je ook in dit artikel van Diario Digital de Asturias.