Een huis kopen is voor de meeste mensen de grootste investering van hun leven. Een huis kopen in het buitenland is een nog grotere onderneming, hier komt namelijk de buitenlandse wetgeving en financiering bij kijken. Het is normaal dat u hier een beetje huiverig voor bent, maar net als bij alle andere zaken in het leven geldt ook hier: hoe beter u bent voorbereid, hoe groter de kans op slagen. Sonneil heeft daarom een lijst samengesteld met belangrijke zaken om rekening mee te houden als u een huis koopt in Spanje.

Locatie, locatie, locatie

Een huis is meer waard als het in de buurt ligt van goede scholen en als het goed verbonden is met de belangrijkste stads- en dorpskernen. Vraag dus ter plekke naar deze voorzieningen. Het is een goed idee om na te vragen of er in de toekomst in de buurt zal worden gebouwd, dit kan namelijk van invloed zijn op het huis of de omgeving. Probeer ook zoveel mogelijk informatie te vergaren over recente verkoopprijzen van andere huizen in de omgeving.

Het huis bezichtigen

Let bij de bezichtiging van uw mogelijke huis op zaken zoals de oriëntatie van het huis, ventilatie in badkamers en keuken, de staat van de elektrische installatie, de indeling van vertrekken en deuren en het geluidsniveau van buiten. Neem foto’s en maak aantekeningen zodat u na vertrek beter onthoudt wat u gezien hebt. Vraag de verkoper naar het energieniveau van het gebouw. Als u een huis kiest met een A-classificatie op het gebied van energieverbruik betekent dit dat u zo’n 89% bespaart in vergelijking met een F-classificatie. U bespaart dus geld en u redt tegelijkertijd de planeet.

Het koopproces

De koopovereenkomst

Wanneer u uw nieuwe huis hebt gevonden en klaar bent om aan het koopproces te beginnen, zijn de wettelijke en financiële overwegingen aan de beurt. De eerste stap is het tekenen van de koopovereenkomst. Een bedrag van ca. 10% van de verkoopprijs van het huis is vereist als aanbetaling. Zodra de overeenkomst is getekend, hebt u alle rechten en plichten van een koper. Als u op enig moment besluit niet verder te gaan met de transactie, dan bent u de aanbetaling kwijt, maar als de verkoper zich terugtrekt, moet de aanbetaling worden geretourneerd.

De koopakte

De volgende stap is het verlijden van de koopakte. Dit moet worden gedaan bij de notaris, in aanwezigheid van zowel de koper als de verkoper. De akte dient een beschrijving van het eigendom te bevatten, evenals een verklaring van eventuele hypotheken of lasten op het huis, de uiteindelijk overeengekomen verkoopprijs en de betaalmethode, en de belastingen en de kosten voor de koper.

Belastingen en andere heffingen

De belangrijkste belastingen die moeten worden afgedragen zijn de overdrachtsbelasting voor onroerend goed (“Impuesto de Transmisiones Patrimoniales” of ITP) en btw. Andere kosten zijn die voor de notaris, de heffing van het eigendomsregister en kosten voor een eventuele hypotheek.

Het totaalbedrag voor belastingen, heffingen en kosten komt neer op ca. 8-13% van de verkoopprijs, afhankelijk van de autonome deelstaat (Spaanse regio) waar u koopt.

Als u zover bent gekomen in het proces is een felicitatie op zijn plaats, u bent nu de trotse eigenaar van een huis in Spanje!