Op basis van de meest recente statistieken wonen er zo’n 300.000 Britse staatsburgers in Spanje, 40 procent van hen is 65 jaar of ouder. Volgens het Spaanse bureau voor de statistiek, het Instituto Nacional de Estadistica (INE), zijn de twee regio’s met het grootste aantal Britse inwoners Andalusië, met bijna 77.000 inwoners, en de autonome deelstaat Valencia, met 78.422 inwoners. Als we dit gegeven nader bekijken, zien we dat de provincie Alicante het grootste aantal Britse expats heeft, dit zijn er meer dan 69.000. De aanhoudende populariteit van de Valenciaanse regio, en dan met name de provincie Alicante, wordt verder bevestigd door de cijfers voor huizenverkoop, waaruit blijkt dat 40 procent van alle huizen in Alicante in 2018 zijn verkocht aan buitenlanders.

Sonneil heeft daarom de vijf beste locaties aan de Costa Blanca voor Britse expats op een rijtje gezet en heeft uitgezocht waarom deze zo populair zijn.

Benidorm

Inwoneraantal: 69.000

Aantal Britse expats: 6000 (8,7%)

Benidorm ligt in de regio Marina Baixa in Alicante en trekt sinds jaar en dag Britse toeristen en huizenkopers. Dit wordt verder versterkt door verbeterde verbindingen met drie luchthavens die transport bieden naar de noordelijke (Valencia), zuidelijke (Murcia) en centrale (Alicante) provincies van de regio. Deze gebieden zijn via tientallen vluchten per dag met het VK verbonden, zodat die o zo belangrijke reisjes naar het thuisland of visite van vrienden en familie worden vereenvoudigd. Hoewel Benidorm een reputatie heeft opgebouwd van een dorp waar het feest de hele nacht doorgaat, hoeft u niet ver te zoeken naar rustigere plaatsen waar de traditionele Spaanse levensstijl de overhand heeft. Het zijn deze dorpen die dankzij het ontspannen tempo de meeste expats aantrekken.

Torrevieja

Inwoneraantal: 82.600

Aantal Britse expats: 13.000 (15%)

Het voormalige vissersdorpje Torrevieja is vandaag de dag een multiculturele stad die naast de vele Britse inwoners ook een thuis biedt aan aanzienlijke aantallen Duitse, Scandinavische en Russische expats. Torrevieja ligt halverwege de vliegvelden van Alicante en Murcia (ca. 50 minuten met de auto) en is gezegend met prachtige landschappen en een kustlijn van 20 kilometer. Degenen die van het buitenleven houden, kunnen een bezoek brengen aan de nabijgelegen Lagunas de la Mata en het natuurreservaat van Torrevieja, een habitat voor tientallen soorten vogels en waterdieren.

Orihuela

Inwoneraantal: 91.000

Aantal Britse expats: 18.834 (20%)

Op ongeveer een uur ten zuiden van Benidorm en 45 minuten ten westen van Torrevieja, biedt Orihuela een thuis aan bijna 20.000 Britten. Orihuela is eenvoudig toegankelijk dankzij de rechtstreekse vluchten naar het vliegveld van Murcia, dat op slechts 45 minuten rijden ligt en heeft zoveel belangrijke monumenten dat het stadscentrum is uitgeroepen tot Historische Locatie. Naast dit rijke culturele erfgoed biedt Orihuela ook betaalbare huizen en zijn de kosten voor levensonderhoud gemiddeld meer dan 30 procent lager dan in het VK. Orihuela Costa is een belangrijke toegevoegde waarde voor de populaire stad, dankzij de stranden met de blauwe kwaliteitsvlag en de vele hooggewaardeerde golfbanen.

Javea 

Inwoneraantal: 27.225

Aantal Britse expats: 7.700 (28%)

Javea is een dorp aan de Costa Blanca dat 90 km ten noorden van Alicante en 110 km ten zuiden van Valencia ligt, tussen de kaap van San Antonio en La Nao. Javea is verdeeld over drie zones: het havengebied, de Arenal met de stranden en het toeristische centrum en de oude dorpskern, waar de oorspronkelijke stadsmuren een waar doolhof van kleine straatjes, pleintjes en pittoreske hoekjes omsluiten. Het dorp ligt aan de voet van de Montgó, met een hoogte van 753 m een thuis voor de meest unieke flora en fauna van heel Spanje.

Rojales

Inwoneraantal: 17.622

Aantal Britse expats: 9.083 (52%)

Rojales ligt op slechts 10 minuten rijden van de prachtige zandstranden van Guardamar en op 15 minuten van Torrevieja en het is dan ook geen wonder dat het zo aantrekkelijk is geworden voor Britse expats, dat deze nu iets meer dan de helft van de bevolking uitmaken. De nabijheid van de vliegvelden van Alicante en Murcia (op zo’n 35 minuten rijden) zijn nog een pluspunt, evenals de nabijgelegen golfbaan La Marquesa. Rojales staat bekend om de prachtige grotwoningen die zich in de heuvels ten zuiden van het dorp bevinden.