U houdt vast van een dag op het strand, afkoelen in helder water, wandelen door fijn, wit zand, alle diensten binnen handbereik hebben … ja, wij ook. Maar als we het strand niet kennen voordat we het bezoeken, kunnen we een onaangename verrassing krijgen.
Om deze reden is het kenmerk van de Blauwe Vlag essentieel wanneer we beslissen waar we onze vakantie doorbrengen. Vandaag vertellen we u bij Sonneil wat een blauwe vlag is en waarom ze zo nodig is.
Blauwe Vlag: het meest betrouwbare keurmerk
Na meer dan dertig jaar de milieukwaliteit van de stranden te hebben verzekerd, is de Blauwe Vlag in dit opzicht het meest betrouwbare kwaliteitslabel geworden, en een meerwaarde voor de landen die het op hun stranden tonen.
Hoe komt de blauwe vlag tot stand?
Zoals vermeld op de website, werd de Blauwe Vlag in 1985 in het leven geroepen als “een nationaal teken voor jachthavens en boten om zich te kunnen onderscheiden als liefhebbers en beschermers van het mariene milieu”. Een paar jaar later werd het uitgebreid als een milieueducatieprogramma en ten slotte als een procedure om de communautaire richtlijn inzake zwemwaterkwaliteit te handhaven.

Welke criteria worden gevolgd?
De Blauwe Vlag is een symbool dat wordt erkend door miljoenen strand- en havengebruikers. Het straalt gemoedsrust en vertrouwen uit. U moet weten dat het de vrucht is van veel inspanning en een groot milieubewustzijn dat wordt gehaald op basis van zeer strikte criteria die jaarlijks op internationaal niveau worden overeengekomen.
De criteria zijn onderverdeeld in vier blokken:
- Informatie en milieueducatie. Er moeten informatiepanelen aanwezig zijn met details over het strand, hetecosysteem en, indien van toepassing, over de nabijgelegen beschermde natuurgebieden. Bovendien moet de gemeente minimaal vijf milieueducatieve activiteiten per jaar organiseren.
- Waterkwaliteit. De kwaliteit van het zwemwater aan het strand moet op alle meetpunten uistekend geweest zijn tijdens het vorige badseizoen. Om deze kwaliteit vast te stellen, moeten officieel een aantal periodieke watermonsters worden genomen.
- Milieu management. Het strand moet voldoen aan de milieuwetgeving, in het bijzonder de Kustwet, en moet schoon zijn en een adequaat afvalbeheer hebben, inclusief de selectieve inzameling van containers, papier, glas, enz. Het strand moet openbare toiletten hebben. De stadsstranden en / of minstens één van de Blauwe Vlag-stranden van een gemeente, moeten ook een strand hebben aangepast voor mensen met een handicap.
- Beveiliging en services. De stranden moeten gemakkelijk en veilig toegankelijk zijn. Bovendien moeten stadsstranden toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Er moet een EHBO-team zijn, evenals een EHBO-uitrusting.
U kunt de criteria hier uitgebreid bekijken.
Zoals u kunt zien, biedt een strand met een Blauwe Vlag alle garanties om er met volle teugen van te genieten. En natuurlijk heeft Spanje ze in overvloed!