Het Verenigd Koninkrijk stemde er op 24 juni 2016 verrassend genoeg voor om de Europese Unie te verlaten. De onvoorziene uitkomst zorgde voor een schokgolf tot ver buiten het Verenigd Koninkrijk, niet in het minst in Spanje, de favoriete bestemming van de Britten, zowel voor vakantie als voor het kopen van een tweede huis. Spaanse bedrijven in de vastgoedbranche, die grotendeels aan Britse klanten verkopen, vroegen zich nu af wat Brexit voor de markt zal betekenen. Tegelijkertijd wilden Britse expats ook graag weten wat Brexit voor hen gaat betekenen op het gebied van gezondheidszorg, pensioenen en een reeks andere rechten en plichten wanneer het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat. Hoewel er geen definitief antwoord bestaat op deze vragen tot het moment dat Brexit daadwerkelijk plaatsvindt, kunnen we de impact analyseren die de situatie tot nu toe op de markt heeft gehad en kijken welke maatregelen zijn genomen om mogelijke verstoringen te minimaliseren.  

Het Brexit-effect: en scherpe daling, gevolgd door een sterke stijging

In de weken en maanden na het referendum daalde het aantal woningen dat door Britten in Spanje werd gekocht sterk. In de tweede helft van 2016 was er sprake van een daling van 23,6% en deze trend zette zich in de eerste helft van 2017 voort, met een daling van 16,1%. In de tweede helft van 2017 groeide de Britse vraag naar huizen in Spanje weer.

Britse kopers kochten in 2018 10.127 huizen, 10,7% meer dan in 2017. Dit is het beste resultaat sinds het begin van de Spaanse economische crisis in 2009. Britten vertegenwoordigen 15,5% van alle transacties die door buitenlanders worden uitgevoerd, waardoor ze veruit de grootste groep buitenlandse kopers van onroerend goed in Spanje zijn. De Costa Blanca blijft favoriet, gevolgd door de Costa del Sol.

Dit betekent dat zelfs met een lagere koopkracht, Spaans vastgoed door de Britse kopers nog steeds wordt gezien als een goede investering. De stemming onder de Britse kopers werd goed weergegeven in een onlangs verschenen artikel van Sabrina García, advocaat bij Legal Lifeline:  “Vergeet niet dat … ondanks fluctuerende valutakoersen, de liquiditeit van de Britten over het algemeen niet is gewijzigd, en dat voor hen de huizenprijzen in Spanje een stuk lager liggen dan in andere landen, waaronder in hun eigen land.”

Overheidsmaatregelen om verstoringen te minimaliseren

Afgezien van het feit dat de Britse kopers in Spanje nog steeds waar voor hun geld krijgen, ondanks de lagere waarde van het Britse pond, kan het herstel in verkoopcijfers ook worden verklaard door afspraken tussen Londen en Madrid om de rechten van Britse inwoners in Spanje vast te leggen. Het wetsvoorstel, waarin verblijfsvergunningen, werkgelegenheid en zorgmaatregelen worden vastgelegd, omschrijft ook de “nodige maatregelen om werknemers en gepensioneerden te beschermen die door de Britse en Spaanse gezondheidszorg worden gedekt”. 

 Wat betreft rechten op het gebied van werkgelegenheid, mogen Britten die momenteel in Spanje werken dit blijven doen, hoewel ze op een bepaald moment wel een permanente verblijfsvergunning moeten aanvragen. Evenzo kunnen Britse gepensioneerden hun pensioen blijven ontvangen, met inbegrip van verhogingen en aanvullingen, zelfs als ze na Brexit in Spanje blijven wonen.

Het bovenstaande betekent dat nu er nog 2,5 maand te gaan is tot de uiterste datum voor Brexit, Britse kopers, na een eerste periode van onzekerheid, de grootste groep buitenlandse kopers blijven vormen in de Spaanse markt. Voor hen blijft het interessant hier te kopen, dankzij de huizenprijzen en de beloften van de overheid dat rechten van Britse inwoners na Brexit gehandhaafd blijven.