Aan de kust van de Costa Blanca, tussen Denia en Jávea, bevindt zich de mythische Cova Tallada. Dit is een enorme grot die in de loop van honderden jaren is uitgegraven uit de kaap van San Antonio en werd gebruikt als steengroeve voor de bouw van historische gebouwen zoals het kasteel van Denia. Vandaag de dag maakt de grot deel uit van het natuurgebied Cabo de San Antonio en biedt de locatie de avonturiers die hier naar binnen durven een fantastische ervaring.

De deels natuurlijk gevormde, deels door mensenhanden uitgegraven grot werd voor het eerst als steengroeve gebruikt tijdens de bezetting door de Moren, er zijn sporen van activiteit aangetroffen uit maar liefst de twaalfde eeuw. Hoewel de groeve niet langer wordt gebruikt, gaat het gerucht dat de grot werd gebruikt als geheime schuilplaats en een bevoorradingsdepot voor Duitse onderzeeërs in de Tweede Wereldoorlog.

De grot is bereikbaar vanuit Jávea via de route vanaf de vuurtoren van de kaap of vanuit Denia, dankzij het 750 meter lange pad dat langs de zee loopt over een smalle klif. 

De grot zelf is zo’n 75 meter breed en zo’n 15 meter hoog, met vijf grote ‘deuren’ waardoor de zee en licht naar binnen kunnen. Er is voldoende ruimte om naar binnen te kanoën, dit is een uiterst interessante manier om de grot te bezichtigen. De zee voor de grot is geschikt om te zwemmen dankzij een rotsachtig uitsteeksel dat als golfbreker fungeert, zodat het omliggende gedeelte normaal gezien kalm is en ideaal om te snorkelen.

Binnenin zijn er verschillende grote donkere doorgangen, hier hebt u een zaklamp nodig om te verkennen. Er zijn verschillende interessante bezienswaardigheden zoals de merktekens van verschillende generaties steenhouwers door de eeuwen heen en bij de ingang van een van de ‘vertrekken’ een inscriptie die aangeeft dat koning Filips II hier in 1599 een bezoek bracht.

Er dient te worden opgemerkt dat vanwege de grote populariteit van Cova Tallada, met name in de zomer, het aantal bezoekers wordt beperkt om de ecologische belasting op de locatie te verlichten. Er mogen maximaal 482 personen per dag naar binnen, en er mogen niet meer dan 71 mensen tegelijk in de grot aanwezig zijn. U dient een specifieke dag en tijd te reserveren om de grot te bezoeken. 

Als u de grot wenst te bezoeken neem dan vooral water en iets te eten mee en draag geschikte kleding en schoeisel. Verder hebt u een zaklamp en een camera met voldoende opslagcapaciteit nodig om het uitzicht en de prachtige plaatselijke flora onderweg vast te leggen.