Contents
Bij het berekenen van de kosten van het kopen van een huis in Spanje moet er rekening mee worden gehouden dat het niet alleen om de prijs van het onroerend goed gaat.
We sommen alle bijkomende kosten even voor je op, dus niets zal je verrassen. Kop op: wonen aan de Spaanse kust is het waard!
Directe kosten
Het is duidelijk: het kopen van een woning brengt voor de koper veel kosten met zich mee, naast de belastingen. En het is niet altijd duidelijk waarom ze worden betaald of aan wie. Laten we het ophelderen:
Notaris
Notariskosten, “tarieven” genoemd, zijn bij wet vastgesteld, dus alle notarissen rekenen hetzelfde voor dezelfde service, afhankelijk van het bedrag van de verkoop. Ze kunnen je hoogstens 10% korting geven.
Volgens het Burgerlijk Wetboek “zijn de kosten van het verlenen van aktes voor rekening van de verkoper, en die van het eerste exemplaar en de overigen na de verkoop worden betaald door de koper, tenzij anders is overeengekomen.”

Beheerder
De figuur van een beheerder is erg belangrijk bij het kopen van een huis in Spanje. Het agentschap (of beheerder) is verantwoordelijk voor procedures zoals de inschrijving in het eigendomsregister, het betalen van de bijbehorende belastingen … en, als je een hypotheek aanvraagt, vereist de bank meestal dat je deze aanvraagt via een beheerder.
Het is belangrijk dat, zodra de procedures zijn voltooid, het agentschap je de factuur voor de inning van zijn diensten verstuurd. Ook moet ze een bewijs van betaling van belastingen bezorgen dat garandeert dat het deze op tijd verwerkt zijn geweest. De diensten van een agentschap liggen meestal rond de 400 euro.
Eigendomsregistratie
Tenzij anders overeengekomen, is de registratie van de woning in het eigendomsregister de verantwoordelijkheid van de koper. De prijs van het registreren van een onroerend goed in het register varieert afhankelijk van de waarde van het huis volgens de verkoopakte. Het zal niet minder zijn dan 24,04 euro en niet meer dan 2.181 euro.
Advocaat
De prijzen van advocaten zijn geliberaliseerd, dus ze kunnen nogal variëren. Hoe dan ook, advocaatkosten zullen tussen de 1.500 tot 3.000 euro zijn, maar het hangt af van de waarde en complexiteit die gepaard gaan met het kopen van een onroerend goed, dus ze kunnen aanzienlijk hoger worden.

Hypotheek kosten
Als je een hypotheek aanvraagt bij de bank, moet je extra kosten betalen zoals:
- De taxatie van de woning. Het kost meestal tussen de 250 en 600 euro, afhankelijk van het type woning, de prijsklasse van het taxatiebureau, de taxatie van het onroerend goed …
- Openingscommissie. Sommige banken brengen kosten in rekening voor het starten van de hypotheek, en dit kan oplopen tot 2% van het uitgeleende kapitaal, hoewel dit kan worden overeengekomen. Tegenwoordig schrappen steeds meer banken deze commissie.
- Bankkosten. De bank kan de kosten in rekening brengen door het uitgeven van de bankcheque voor de betaling van het huis of het overmaken van het geld. Hierover kan ook worden onderhandeld.
- Hypotheeklasten. Ze zullen afhangen van de rente die de bank toepast, de waarde van het huis, de jaren waarin het zal worden betaald …
⚠⚠⚠ Zorg ervoor dat je voordat je een betaling uitvoert, de facturen ontvangt met elk item gespecificeerd en het btw-, identiteits- en belastingidentificatienummer (NIF) van de persoon die ze heeft uitgegeven. Dit is belangrijk voor de fakturen uitgegeven door notarissen, want als je het er niet mee eens bent kan je hiertegen in beroep gaan.
Belastingen op de aankoop van een woning
Ze zijn een essentieel onderdeel van het kopen van een huis. VAT, IBI, AJD… om ze grondig te leren kennen, lees dan verder, we proberen het uit te leggen:
Andere uitgaven
Als je eenmaal de eigenaar bent en zich wilt vestigen in je nieuwe woning, zijn er bepaalde kosten waar je ook rekening mee moet houden en deze blijven gelden zolang je erin woont.
Gemeenschapskosten
Voor flatgebouwen en urbanisaties moet je een maandelijkse vergoeding betalen voor het onderhoud van de faciliteiten, het huren van gemeenschapsdiensten, enz. Het tarief wordt jaarlijks vastgesteld en goedgekeurd door de Algemene Vergadering van Eigenaars.
Het omvat meestal elektriciteit en water in de gemeenschappelijke ruimtes, verzekeringen, reparaties, onderhoud van ruimtes zoals zwembad, inkomhal, liften, garages…, gemeentebestuur…
Basisvoorzieningen
Deze heb je nodig om de woning te kunnen bewonen. Prijzen zijn zeer variabel, dus je zal verschillende voorstellen moeten bestuderen om zo te kunnen kiezen voor dat wat het beste bij je past.
- Vaste telefoonlijn en Internet. Er bestaat een veelvoud aan aanbieders, zowel lokaal als nationaal, met verschillende aanbiedingen en pakketten die naast telefoon- en internetaansluiting ook kabeltelevisie kunnen bevatten. Deze diensten worden over het algemeen maandelijks betaald.
- De elektriciteitsrekening wordt maandelijks betaald, met een basistarief dat wordt betaald ongeacht of het onroerend goed bezet is of niet, en een minimum dat zal variëren naargelang het geschatte gebruik.
- Water voorraad. Het tarief dat door elke gemeente is vastgesteld, wordt betaald en wordt berekend op basis van het waterverbruik in kubieke meters.
- Gas. Als je aardgas in huis wilt hebben, zijn er ook veel verschillende mogelijkheden, soms in combinatie met elektriciteit, en kan kiezen tussen de vrije markt en de gereguleerde markt.
Vuilnis tarief
De afvalbelasting hangt ook af van elke gemeente en dekt de inzameling van afval, de verwerking en verwijdering ervan. Het wordt meestal één of twee keer per jaar betaald en varieert van 0 euro op sommige locaties tot meer dan 150 euro in de duurste gebieden.
Opstalverzekering
Als je een hypotheek aanvraagt, zal de bank je vragen een opstalverzekering af te sluiten om de woning te beschermen. Hoewel dit niet het geval is, wordt het ten zeerste aanbevolen. Doe je het niet en ontstaat er een tegenvaller (brand, diefstal, overstroming…), dan zijn de kosten veel hoger.
De prijs is afhankelijk van de verzekeraar en de dekking van de verzekering. Er zijn verschillende soorten polissen die meer of minder risico’s afdekken. Wij adviseren je om bij meerdere verzekeraars een offerte aan te vragen om een vergelijking te kunnen maken en zo goed mogelijk geïnformeerd te zijn. Volgens de OCU ligt de gemiddelde prijs van een multirisicopolis voor een woning van 120 m2 rond de € 250,- per jaar.
Heb je al het ideale huis gevonden om een nieuw leven te beginnen? Houd rekening met al deze kosten om het aankoopproces te starten. En vergeet niet dat we je bij Sonneil graag adviseren met alles wat je nodig hebt.