Heb je al eens overwogen om automatische jaloezieën of een temperatuurregeling te installeren, maar je de stap niet gezet hebt omdat je niet genoeg weet over domotica?

Nou, hoewel het sciencefiction lijkt, is het hebben van een domoticahuis vrij eenvoudig.  Blijf lezen en durf een domoticasysteem te installeren: je dagelijkse leven zal veel comfortabeler zijn. Want het goede leven gaat hand in hand met technologie.

Domotica: wij helpen je om het te begrijpen

Toen domotica opkwam, leek het bijna alsof we op weg waren naar een sciencefictionfilm. Huizen die voor ons denken? Robotische butders en assistenten? Nu is domotica het meest wijdverspreid en zijn er al veel gezinnen die een domotica hebben. Dat wil zeggen, er zijn al veel huizen die een
technologische en elektronische installatie hebben die processen automatiseert (zoals het verhogen en verlagen van de jaloezieën) en apparaten bestuurt (zoals het programmeren van de oven). Er zijn veel mogelijkheden om van je huis een domoticawoning te maken.

Domotica: zo werkt het

Het is makkelijker dan je denkt. Het essentiële is een goede internetverbinding waarbij Wi-Fi- en Bluetooth-verbindingen het meest aan te raden zijn.

De verschillende domotica-apparaten (bijvoorbeeld een temperatuurregeling) worden verbonden met internet, meestal via controllers die verantwoordelijk zijn voor het beheer van de acties van die apparaten. Het kunnen apps of spraakassistenten zijn, zoals Alexa.

Domotica

Samenvattend zouden we kunnen zeggen dat domotica werkt met drie hoofddoelstellingen:

  • Controle. Dat wil zeggen, om de staat en veiligheid van de domotica vanaf elke locatie te kunnen controleren.
  • Actie opafstand. Het verwijst naar de mogelijkheid om een domotica-apparaat overal te bedienen, gewoon met behulp van uw smartphone.  Zet bijvoorbeeld de airco 15 minuten voordat je thuiskomt aan. 
  • Automatisering. Het verwijst naar de configuratie van de apparaten zodat ze zelfstandig werken, zonder dat je ze hoeft in te schakelen. Zo zorg je ervoor dat ze geactiveerd worden waar je ook bent.

Domotica: voordelen

Je hebt vast veel twijfels en je durft het niet helemaal om thuis een domoticasysteem te installeren. Maar eens je de stap zet kan je er nog moeilijk zonder leven.

  • De eerste reden waarom we kiezen voor domotica is natuurlijk het gemak van het automatisch aansturen van veel processen. Lichten, alarmen, kalenderberichten, verwarming, oven, muziek… zodat je jezelf kunt wijden aan wat echt belangrijk voor je is.
  • Het is niet alleen een kwestie van comfort. Een domoticawoning is een efficiënter huis, omdat je de apparaten zo kunt programmeren dat ze alleen actief zijn wanneer dat nodig is en met precies de juiste intensiteit. Een domotica is dus een investering waarmee je na verloop van tijd geld kunt besparen.
  • Daarnaast stelt domotica je in staat om je woning uniek te maken.  Je kan technologieën en systemen combineren om domotica in detail te ontwerpen en elk element aan te passen. Dineer je bijvoorbeeld graag met de lampen op 30% intensiteit? Hou je ervan om wakker te worden met de Derde symfonie van Beethoven? Je huis kan bijna alles wat je vraagt.
  • En misschien wel het mooiste voordeel van allemaal: het hebben van een safe house.  Er zijn veel domotica-apparaten waarmee je op de hoogte kunt worden gehouden van elke beweging of vreemd geluid dat zich in je huis voordoet terwijl je weg bent.
Domotica

Apparaten voor een domotica

De mogelijkheden zijn bijna eindeloos, maar het beste is om klein te beginnen en te kijken hoe je je aanpast aan de nieuwe functionaliteiten van je smart home. We zouden domotica-apparaten in drie groepen kunnen indelen: beveiliging, milieu en vrije tijd.

Veiligheid

Je veilig voelen in je eigen huis staat voorop. Daarom is elke vooruitgang die je in staat stelt om te controleren wat er gebeurt welkom.

Binnen deze typologie kunnen we slimme sloten vinden die de deur van het huis blokkeren wanneer je vertrekt. Bovendien werken ze door codes, zodat niemand die de code niet heeft, je huis kan betreden.

Beveiligingscamera’s zijn één van de meest gevraagde domotica-apparaten. Je kiest zelf wanneer je ze activeert om te controleren of alles in orde is als je weg bent. Je kan  beheren vanuit een mobiele app en meldingen plannen als er een vreemde beweging of geluid is.

Milieu

Zorg voor de ideale omgeving in huis door het licht en de temperatuur te regelen volgens je voorkeuren.

Domoticalampen zijn erg in de mode, vooral omdat ze dienen om verschillende omgevingen te creëren, afhankelijk van het tijdstip van de dag of gelegenheid. Je kunt aspecten als lichtintensiteit, kleur en ook ritme regelen.

Thermostaten zijn ook heel gebruikelijk in domotica-installaties, omdat ze een mate van comfort bieden die volledig is aangepast aan uw temperatuurbehoeften. Je kunt de badkamerverwarming een paar minuten voor het douchen laten aanzetten, de algemene verwarming aanzetten terwijl je thuiskomt zodat je snel opwarmt…

Vrije tijd

Er zijn veel domotica-apparaten die van je vrije tijd iets speciaals kunnen maken. Niet alleen voor vergaderingen met vrienden, maar ook bijvoorbeeld voor die tv-middagen op de bank.

In feite zijn smart-tv’s al gebruikelijk in veel huizen en via spraakopdrachten kunnen we ze bevelen om van kanaal te veranderen, naar een bepaalde video of programma te zoeken, helderheidsinstellingen te wijzigen, etc. Apple TV, Fire TV en Chromecast zijn enkele van de vele systemen die televisies en internet integreren.

En natuurlijk zijn de sprekers de koningen van de partij. Verander nummers, zet het volume hoger of lager, pas audio-effecten toe… Bovendien zijn ze eenvoudig, zodat we spraakopdrachten kunnen uitvoeren en bevelen aan de apparaten kunnen geven.

Domotica

Welk domoticasysteem kies ik?

Bovenal moet je rekening houden met waar je je domoticasysteem voor wilt gebruiken.  Het heeft bijvoorbeeld geen zin om de meest geavanceerde te kopen als je het alleen gebruikt om van kanaal te veranderen, en vice versa.

Aan de andere kant raden we je aan om jezelf te informeren over de apparaten die compatibel zijn met elk domoticasysteem. Je zal zeker de functionaliteiten van de domotica geleidelijk willen uitbreiden, en het is altijd beter dat je kan kiezen tussen verschillende merken en soorten producten.

De meest betrouwbare domoticasystemen zijn die van Amazon (Alexa), Google (Google Assistant) en Apple (Siri).

Klinkt goed, toch? Veel van de woningen die wij in Sonneil verkopen hebben de mogelijkheid om domoticasystemen te installeren. Omdat we ons inzetten voor moderniteit in de vastgoedsector.  Neem een kijkje. Wie weet? Je nieuwe thuis kan hier zijn.