Wil je een auto invoeren in Spanje? Bij het verhuizen naar een nieuw land, kan uw auto meenemen u meer dan alleen maar hoofdpijn bezorgen. Welke stappen moet ik doorlopen? Welke belasting moet ik betalen? Welke bedrijven kunnen het vervoer voor mij regelen? 

We proberen een antwoord te geven op al uw vragen. Zodat het goede leven soepel kan verlopen. 🚗

Procedures om een auto in te voeren in Spanje

Bureaucratie is geen lolletje, maar het is wel noodzakelijk. Volg deze stappen om al het papierwerk op orde te krijgen en maak het proces veel makkelijker. 

Verzamel alle autopapieren

Om een auto invoeren in Spanje, moet alle documentatie in orde zijn. Dit zijn de documenten die u moet hebben: 

 • Koopcontract. Als u de auto van een particulier heeft gekocht, vergeet dan niet om een kopie van hun paspoort, telefoonnummer en woonplaats te vragen. Als u hem bij een autodealer heeft gekocht, moet zoals gebruikelijk het btw-nummer op de factuur staan. 
 • Technische fiche van de auto. Dit is eigenlijk de identiteitskaart van de auto, deze wordt uitgegeven, geautoriseerd en gecontroleerd door het Ministerie van Industrie. Het bevat de homologatiecode, het ID-nummer van de eigenaar, het merk, de versie, het model en de commerciële naam van de auto, het registratienummer, de bandafmetingen, de afmetingen van de auto, de maximaal toegestane massa, de motoreigenschappen, het chassisnummer, het aantal zitplaatsen en het tarragewicht. 
 • Conformiteitsverklaring, waarmee wordt aangetoond dat de auto de tests die overeenkomen met de APK in het land van herkomst doorstaat.
 • Kopie van paspoort of identiteitsdocument van de verkopen en de contactgegevens. Als deze persoon uit het buitenland komt, is een beëdigde vertaling nodig.

De auto vervoeren

Als u de auto hebt gekocht en betaald en over alle documenten beschikt die we hebben opgenoemd, gaan we door naar de laatste stap: het vervoer naar Spanje. Hier spelen economische en logistieke criteria een rol. Misschien is het, als u uit de Europese Unie komt, beter om hem zelf naar Spanje te rijden. Een andere optie is om hem per vrachtwagen of per boot te vervoeren. Het hangt allemaal af van de voorwaarden, maar we raden u wel aan om zoveel mogelijk te onderhandelen met de vervoerder, zodat de kosten niet te hoog oplopen.

Laat u niet van de wijs brengen. Het is echt de moeite waard om van de paradijsjes van de Spaanse kust met de auto te genieten. 

Een auto invoeren in Spanje

APK (itv) laten uitvoeren

Proficiat! Uw auto is veilig aangekomen in Spanje. Het moeilijkste deel hebben we al gehad! Nu is het tijd om de Spaanse APK te doorstaan, zodat de auto als geschikt wordt beschouwd om op de Spaanse wegen te rijden. 

Om deze keuring te doorstaan, dient u het volgende in te dienen: 

 • Eigendomsbewijs
 • Bewijs van betaling van autobelasting
 • Rijbewijs van de eigenaar
 • Verzekeringspolis van het voertuig
 • Technische fiche van het voertuig

Betreffende belasting

Ja, om een auto in te voeren in Spanje is het nodig om belastingen te betalen. De bedragen zijn niet hoog, maar wel verplicht: 

 • Registratiebelasting voor buitenlandse voertuigen. Dit is het Model 576.
 • Btw voor nieuwe voertuigen of overdrachtsbelasting voor tweedehandsvoertuigen. Als uw auto van buiten de EU komt, dan betaalt u geen IVA of ITP, maar de DUA, Documento Único Administrativo, wat een belasting is bij binnenkomst in het land van een geïmporteerd product. 
 • Wegenbelasting, die afhangt van de gemeente waar u ingeschreven bent.
 • Kosten met betrekking tot het overdragen van de eigenaar, zodat de auto op uw naam staan. Dit dient u bij de Dirección General de Tráfico te doen. 

Oké! Het is nu officieel UW AUTO!

Het voertuig registreren

Als uw auto geen Europese kentekenplaat heeft, dient u hem te registreren in Spanje en de nummerplaat te vervangen. En natuurlijk de registratiebelasting te betalen. 

U moet een afspraak maken bij de Jefatura de Tráfico van de plaats waar u ingeschreven bent en de volgende papieren in dienen:

 • Het reglementaire aanvraagformulier, beschikbaar bij de Jefatura de Tráfico
 • Uw NIE en bewijs van inschrijving.
 • Origineel en fotokopie van het betalingsbewijs van de gemeentelijke voertuigenbelasting (impuesto municipal sobre vehículos de tracción mecánica/IVTM) en de registratiebelasting (impuesto especial sobre determinados medios de transporte), beide verkrijgbaar bij de Jefatura de Tráfico.
 • Bewijs dat u de btw heeft betaald in het land van herkomst.
 • Factuur van aankoop van het voertuig.
 • Conformiteitsverklaring van de fabrikant.

Maakt u zich geen zorgen,  als al uw papieren in orde zijn, is dit een fluitje van een cent. Als u meer procedures wilt zien die u nodig zult hebben als u naar Spanje gaat verhuizen en u hier  wilt komen wonen, vertellen wij u meer in onze blogs

U weet dat wij u bij Sonneil graag willen helpen bij het goede leven aan de Middellandse Zee. De zon, het licht en de zee staan u op te wachten.