Contents

Eén van de twijfels die je kan hebben bij het kopen van een huis, is de keuze tussen off-plan kopen (kopen voordat het gebouwd is) of het kopen van een afgewerkte woning.

Beiden opties hebben voordelen, maar de aankoop van een off-plan woning verdient toch even extra aandacht.

Want het goede leven gaat ook over de aankoop van een nieuw huis.

Voordelen van het kopen van off-plan woningen

A priori kan het kopen van een plan riskant lijken. Maar het heeft veel voordelen:

Betere eigenschappen

De bouwkwaliteit en materialen zijn meestal superieur dan deze van reeds gebouwde woningen. Nieuwe woningen worden bovendien ontworpen met aspecten zoals energiezuinigheid in het achterhoofd. De meeste nieuwbouwprojecten hebben bijna altijd gemeenschappelijke ruimtes met allerlei faciliteiten, zoals zwembaden en sportvelden.

Interieur van Gaura, Sea Hills

Betere prijs en meerwaarde

Soms zijn er kortingen op de aankoopprijs. Bovendien, wanneer je nieuwe huis wordt gebouwd en je er intrekt, zal de waarde ervan waarschijnlijk hoger zijn dan wat je ervoor hebt betaald.

Je kan kiezen

Kies uit meerdere percelen. Oriëntatie, uitzicht, type woning… de mogelijkheden zijn meestal zeer gevarieerd, al zal je vrij snel moeten beslissen, want de woningen met de beste eigenschappen zijn altijd als eerste verkocht.

Zoals in Gaura, Sea Hills, een complex van exclusieve villa’s op begane grond of dubbele hoogte, zodat je kunt kiezen wat het beste bij je past.

Aanpassingsopties

Ze bieden meestal aanpassingsmogelijkheden bij de afwerkingen, materialen, meubels… zodat je nieuwe woning je het maximaal mogelijke comfort biedt naargelang je behoeften. Bij sommige projectontwikkelaars kun je zelfs de distributie wijzigen en systemen zoals domotica toevoegen.

Zo hebben de kopers van Sunrise Bay Residences de keuze uit verschillende upgrade-opties.

Interieur van Sunrise Bay

Nadelen van het kopen van off-plan woningen

Zorg ervoor dat je alles onder controle hebt als je van plan wilt afkopen om deze nadelen te voorkomen:

Betrouwbaarheid van ontwikkelaars

Het is duidelijk dat, hoewel alles is ondertekend en beschermd door de wet, het kopen van een huis op plan een oefening is van vertrouwen in de ontwikkelaar. Daarom is het belangrijk dat je referenties checkt voordat je beslist. Dat je de reputatie kent en weet dat hij zich zal houden aan wat in het contract is afgesproken.

Het huis niet zien

Je hebt plannen, virtuele recreaties, simulaties … maar je kunt je huis niet persoonlijk zien. Dit kan gedurende het hele proces enige onzekerheid veroorzaken, maar als de ontwikkelaar en de bouwer serieus zijn en er geen tegenslag optreedt, zal je huis worden zoals het er op het plan uitziet.

Lange wachttijd

Dit moet heel duidelijk zijn bij het kopen van een woning voordat deze wordt gebouwd: levertijden kunnen langer zijn. Sterker nog, je moet bijna altijd zo’n 2 jaar wachten. Soms meer. En het kan gebeuren dat het door eventualiteiten nog verder wordt uitgesteld.

Zorg ervoor dat in het contract dat je tekent de deadline voor het overhandigen van de sleutels is vastgelegd en dat duidelijk is wie in dat geval verantwoordelijk is en op welke vergoeding je recht hebt.

Wie worden je buren?

Vooral als je een huis koopt in een gebouw, urbanisatie of wooncomplex, wil je natuurlijk dat het samenleven zo goed mogelijk is en dat de buren zich houden aan de regels van respect, netheid en comfortabele rust. Wanneer je een huis koopt in een reeds bewoond pand is dit makkelijker te weten (bijvoorbeeld door referenties van de vorige eigenaar of derden).

Een huis kopen op plan

Een huis kopen op plan

Als je al weet dat je een huis liever koopt voordat het wordt gebouwd, moet je het proces uit de eerste hand kennen. Wij vertellen je hoe:

Tips voor het kopen van een off-plan woning:

  • Informeer naar de reputatie van de vastgoedontwikkelaar.
  • Vraag naar het document dat aantoont dat je eigenaar bent van de kavel waarop de woning zal worden gebouwd.
  • Vraag voor de bouwvergunning.
  • Wanneer je het contract met de ontwikkelaar ondertekent, moet je het grondig doornemen en ervoor zorgen dat het de exacte prijs van het onroerend goed en de datum van levering van de sleutels bevat.
  • Let goed op de clausules zodat er geen schrik is bij bijvoorbeeld vertraging in de oplevering. Bekijk de verantwoordelijkheden voor het geval de datum wordt overschreden.
  • Vraag en bekijk alle details van de woning en het wooncomplex. Plannen, geheugen van kwaliteiten, specificaties, reclamefolders…

Laatste stappen

Heb je al besloten om te kopen? Volg deze tips en alles komt perfect in orde:

  • Noteer alle betalingen die je doet, altijd op de rekening van de ontwikkelaar, bestemd om de bouwkosten te betalen.
  • Vraag om een ​​borg die alle betaalde bedragen weergeeft. Alleen op deze manier kan je ervoor zorgen dat je je geld terugkrijgt als de bouw niet wordt voltooid.
  • Zorg ervoor dat de woning wordt opgeleverd na het behalen van het definitieve bouwcertificaat en de eerste gebruiksvergunning. Onderteken de akte pas als al het papierwerk is gedaan.
  • Bekijk de woning en noteer de details die niet overeenkomen met wat is gespecificeerd in het kwaliteitsrapport of andere documenten. Deuren, ramen, elektrische apparaten…

Als je deze richtlijnen volgt en ervoor zorgt dat de voorwaarden correct zijn, is het kopen van een huis off-plan een sterk aanbevolen optie. Bij Sonneil helpen we je graag om jouw woning te vinden in de buurt van de zee.