De Balearen, bestaande onder andere uit Mallorca, Menorca en Ibiza zijn misschien de grootste en bekendste Spaanse eilanden in de Middellandse Zee, maar dit zijn zeker niet de enige eilanden. De Costa Blanca heeft ook drie prachtige eilanden, deze zijn absoluut een bezoek waard. Dit is de gids van Sonneil voor de eilanden van de Costa Blanca.

Het eiland van Benidorm

Het pauweneiland, het eiland van de journalisten, het eiland van Benidorm, of gewoon ‘L’Illa’ zoals de plaatselijke inwoners zeggen, is een kleine driehoekige rots voor de kust van Benidorm en een must voor natuurliefhebbers. Het eiland heeft een lengte van 350 meter en een breedte van 260 meter en het meest opvallende kenmerk is een klif van 70 meter hoog aan de zuidkant. Het eilandje maakt deel uit van het natuurpark Sierra Helada vanwege de rijke flora en fauna op het land en in de omringende wateren.

Het onbewoonde eiland ligt slechts 2,5 zeemijl uit de kust, tegenover de landtong Canfali, die de Levante- en Poniente-stranden in Benidorm in tweeën deelt, en heeft een bar en restaurant voor gebruik door de vele dagelijkse bezoekers.

Het eiland is bereikbaar met een veerpont vanaf het Levante-strand, de boten vertrekken elk uur en doen ongeveer 20 minuten over de oversteek naar het eiland. In de prijs van het toegangskaartje is een excursie op de AQUASCOPE inbegrepen, een speciale boot met een bezichtigingsdek onder water, zodat u ook het uitzicht onder de golven kunt bewonderen. De Aquascope neemt u gedurende 15 minuten mee op een korte tocht rond het eiland, zodat u zeesterren, inktvissen en enorme scholen vissen op ooghoogte kunt bekijken.

Als u weer aan land komt, kunt u het eiland van Benidorm te voet ontdekken over een bewegwijzerd pad naar de top, van waaruit u het indrukwekkende uitzicht over de kustlijn van Benidorm kunt aanschouwen.

Tabarca

Tabarca is een natuurreservaat van 2 kilometer lang en 400 meter breed voor de kust van Alicante. Het eiland was ooit een schuilplaats voor piraten, voordat in de 18e eeuw koning Karel III in naam van het koninkrijk de opdracht gaf tot confiscatie en de bouw van een fort. Hij bracht vissers uit Genova die hij uit de handen van piraten had gered en die in de Tunesische stad ‘Tabarka’ gevangen werden gehouden naar het eiland.  

Dit is het enige bewoonde eiland in de Valenciaanse deelstaat, het inwoneraantal schommelt tussen enkele tientallen personen in de winter en een paar honderd in de zomer, wanneer elke dag zo’n 3000 bezoekers aankomen op het eiland. Het jaarlijkse bezoekersaantal is grotendeels te danken aan het hoofdstrand, dat een van de mooiste in de omgeving van Alicante is. Andere bezienswaardigheden zijn het ommuurde oude stadje en de schilderachtige haven.

Het eiland Tabarca is per boot toegankelijk vanuit Alicante, Santa Pola, Guardamar, Torrevieja en Benidorm. Vanuit Alicante duurt de oversteek zo’n 45 minuten, de veerpont kost ca. 18€. 

Portichol

Het eiland Portichol ligt in de gemeente Javea in de regio Marina Alta in de provincie Alicante.

Portichol is een bijzonder rond en heuvelachtig eiland en ligt net voor de kust van Javea, verbonden via een landtong die zo’n 3 meter onder het water ligt, we noemen dit een landengte. Het eiland ligt op slechts 5 minuten varen van de haven van Javea en de omringende wateren worden zeer gewaardeerd door duikers vanwege de fantastische kwaliteit.