Bij het kopen van een huis komen een aantal stappen en overwegingen kijken die ons soms een beetje duizelig kunnen maken. Als u een huis gaat kopen in Spanje en financiering nodig heeft, is het belangrijk dat u zich vertrouwd maakt met deze term: Euribor.

Het goede leven heeft ook zijn berekeningen.

Wat is de Euribor en hoe wordt deze berekend?

Het is waar, de Euribor klinkt erg onaantrekkelijk. Maar u moet weten hoe het werkt voordat u een bepaald type hypotheek kiest. Vrees niet: het is veel gemakkelijker dan het lijkt. Laten we het proberen uit te leggen:

Als we geld lenen bij de bank om een ​​huis te kopen, moet de bank ook geld lenen om de lening te kunnen verstrekken. Van wie vraagt ​​de bank dat geld? Nou ja, aan andere banken in de Eurozone. En onder hen lenen de banken het geld ook niet gratis, maar rekenen ze rente aan. Deze rente wordt de Euribor genoemd. Het is eigenlijk de prijs van het geld dat tussen verschillende banken beweegt. Het geld wordt dus gekocht en verkocht😉

De Euribor wordt dagelijks berekend, waarbij de rentetarieven tussen de belangrijkste banken in de EU als referentie worden gebruikt. De Europese Centrale Bank voert ook de vergelijking in. Het rentepercentage waartegen u via veilingen geld leent aan banken, heeft grote invloed op de berekening van de Euribor. Bovendien kan het voor verschillende periodes worden berekend: een week, een maand, zes maanden of een jaar.

Wat voor invloed heeft het op mij als het omhoog of omlaag gaat?

Gaat u een hypotheek aanvragen, dan heeft de Euribor alleen direct gevolgen voor u als u kiest voor een variabele rente, omdat de Euribor dan één van de indices is die worden gebruikt om de rente te berekenen die u over uw lening betaalt.

Dat wil zeggen: of uw lening u meer of minder kost, hangt af van hoe de Euribor zich gedraagt. Bij een daling, wordt uw hypotheekbetaling goedkoper en bij een stijging moet u meer betalen voor uw hypotheek.

Bij een variabele hypotheek berekenen de banken de rente op deze manier:

Rente = Euribor + % verschil (percentage ten opzichte van Euribor. Bijvoorbeeld 0,5%)

Euribor in 2021

Allereerst is het belangrijk dat u duidelijk weet dat we het over voorspellingen hebben. Hou er daarom bij het aanvragen van een variabele hypotheek rekening mee dat de Euribor kan gaan stijgen en uw hypotheeklening duurder kan worden. Of u voor dit type hypotheek kiest of niet, hangt af van u en uw vermogen om het economische risico te dragen.

Een voorbeeld: de coronaviruspandemie kwam onverwachts en heeft duidelijke gevolgen voor de Euribor, die op een historisch dieptepunt staat, iets wat we niet konden voorzien.

Dus, voorzichtig gezegd, geven de voorspellingen van experts, zoals Bankinter Analysis Department, aan dat de Euribor negatief zal blijven, rond -0,45% in 2021 en -0,42% in 2022. In El Confidencial, Simone Colombelli, bevestigt directeur Hypotheken bij iAhorro,  dat de index zich in 2021 zal stabiliseren en niet zo scherp zal dalen als die van 2020, alhoewel hij op negatief terrein zal doorgaan.

Met dit in gedachten hopen we dat u het huis van uw dromen kunt vinden! Misschien is het nu wel hét ideale moment voor u!

Mocht u meer advies nodig hebben bij het kopen van een woning, dan kunt u hiervoor terecht op dit gedeelte van onze blog. In Sonneil begeleiden wij u gedurende het hele traject, zodat de onzekerheden minder zijn.