De Costa Blanca telt vele verschillende heerlijke gerechten. Omdat dit een kustgebied is, zijn de belangrijkste ingrediënten vis en zeevruchten, en de vangst van de dag kan van alles zijn: van tonijn tot sardine, heek, barbeel, tong, zeeduivel, octopus, inktvis, makreel, rog en brasem, die normaal gezien worden gegrild en met een beetje citroen worden geserveerd. Bovendien zijn er de gerechten die hun oorsprong vinden in het bergachtige binnenland zoals olleta, dat een combinatie is van rijst met varkensvlees, worst, pompoen, raap, snijbietstelen, kikkerwten en snijbonen. 

De Costa Blanca is ook de geboortegrond van de paella, het bekendste gerecht uit Spanje. 

Dit gerecht werd in de achttiende eeuw in landelijk Valencia uitgevonden en lijkt bedrieglijk eenvoudig, maar hangt af van de perfecte combinatie van ingrediënten voor het gewenste resultaat, waaronder de kwaliteit van de rijst, de samenstelling van het water, de hoeveelheid olie en de juiste temperatuur van het vuur. Het gerecht wordt bereid met droge rijst, bij voorkeur van de bekende variëteit bomba, in een grote pan die ook paella genoemd wordt. Saffraan wordt toegevoegd voor de karakteristieke gele kleur. 

Er zijn talrijke verschillende paella’s, maar de authentieke versie moet worden bereid met bepaalde ingrediënten: bonen, kip of konijn, en de bekende slak uit de bergen met de naam xoneta. De populairste versies zijn echter de paella marinera, bereid met vis en zeevruchten en de paella mixta, met vis en vlees. 

Maar paella is zeker niet het enige rijstgerecht uit de streek. Er is ook rijst uit de oven, rijst met bonen en raap, die normaal gezien ‘s winters gegeten wordt, en rijst met een korstje van geklopt ei. Andere variaties zijn onder andere rijst met inktvis en tonijn, kip en varkensfilet, kleine inktvisjes en knoflookscheuten. Er is ook een vissersrijstgerecht dat oorspronkelijk uit de regio Alicante komt. Elk jaar wordt er een internationale wedstrijd gehouden in Denia.

Andere iconische producten uit de streek zijn de sinaasappels uit Valencia, die bekend staan om hun hoge concentratie sap en de smaak, en ‘horchata’, een dikke witte drank die wordt bereid uit gedroogde en gezoete aardamandelen. Deze zijn oorspronkelijk door de Moorse bezetters uit Noord-Afrika in Spanje geïntroduceerd. Andere Arabische invloeden vinden we terug in de desserts uit de streek, vaak met honing en amandelen. De bekendste hiervan is wel de turrón, een soort nougat die wordt gemaakt van honing, suiker en eiwit, met geroosterde amandelen of andere noten.

De Costa Blanca is kortom een waar genot voor fijnproevers, en dat zonder het te hebben over de fantastische wijnen* die de streek te bieden heeft.