Als je je afvraagt hoe richt je je huis in, is er iets waar je rekening mee moet houden: je huis is van jou. De laatste beslissing is aan jou, want je gaat een plek ontwerpen die je eigen tempel zou moeten zijn. Een unieke en comfortabele ruimte.

Er zijn wel bepaalde tips die je kunnen helpen bij het maken van bepaalde keuzes. Wij helpen je:

Hoe richt je je huis in: tips

De mogelijkheden bij het inrichten van je huis zijn eindeloos. Verschillende stijlen, texturen, kleuren, ruimtes, materialen… Het kan best moeilijk zijn om een ​​decoratie te vinden die bij je past.

We geven je enkele tips om je huis in te richten die je kunnen helpen. Al heb jij, zoals altijd, het laatste woord. 😉

Vind jouw stijl

Er zijn zoveel verschillende, dat het een onmogelijke missie lijkt om je eigen stijl te vinden. Maar bedenk dat je nu een unieke kans hebt: je hebt een nieuw huis en je begint bij het begin, spannend toch!

Hou je van eenvoudige en elegante lijnen? Of liever traditionele en rustieke ontwerpen? Een geweldige manier om daar achter te komen, is door ideeën op te zoeken in tijdschriften of sociale media zoals Pinterest en Instagram. Bovendien is het erg leuk!

Hoe richt je je huis in

Vlieg er niet in

Zelfs als je een stuk vindt waar je van houdt, koop het dan niet meteen maar bedenk hoe je het kan combineren met de andere elementen en met het design van je huis.

Ah! En koop niet in de eerste winkel die je bezoekt.  Zoek naar kortingen, tweedehandswinkels, lokale producenten…

Plannen, plannen, plannen

Het creëren van de perfecte woning is te belangrijk om aan het toeval over te laten. Daarom zal het maken van een gedetailleerd plan, met alle te volgen stappen, ertoe leiden dat je beslissingen neemt met een koel hoofd.

Eén van de belangrijkste stappen is het aanvragen van een offerte bij verschillende leveranciers, of het nu gaat om basiskwesties zoals schilderen of om andere delicatere zaken zoals de installatie van een keuken. Het zal je helpen de marktprijzen onder controle te houden en te kiezen voor de meest gedetailleerde informatie die mogelijk is.

Lees ook welke vergunningen er nodig zijn om eventuele werkzaamheden uit te voeren. In sommige gevallen kan het zelfs zijn dat je gemeentebelasting moet betalen.

Plannen helpt je ook om stress te voorkomen. Neem de tijd, neem kleine stapjes en concentreer je op één specifieke kamer. ⏰

Het belang van details

Wanneer je de belangrijkste hervormingen hebt uitgevoerd, is het tijd om er een persoonlijk tintje aan te geven.

Dit kan zijn met oude spullen die je van je familie hebt geërfd, andere die je hebt gekocht op rommelmarkten of antiekwinkels, foto’s, designstukken, herinneringen aan speciale momenten …

Bovendien zijn bricolage en restauratie erg vermakelijk, dus je kan jezelf lanceren om je eigen details te ontwerpen die niemand anders zal hebben. Het helpt je te sparen, originaliteit te krijgen en verhalen te vertellen wanneer je vrienden je bezoeken. 🔨

Hoe richt je je huis in

Hoe kies je de kleuren voor je huis?

De kleur is één van de details die het moeilijkst zijn om te kiezen.  De muren? De keukenmeubels? De beslissing is heel persoonlijk, maar er zijn verschillende tips die je kunnen helpen:

Neutrale en lichtgevende tinten voor de muren

Blijf bij kleuren zoals beige of grijs, vooral op de eerste verdieping. Het zijn de kleuren die je meer flexibiliteit geven om met de rest van de decoratie-elementen te spelen. Alleen door accessoires te wisselen, kan de ruimte een totaal andere worden.

En als er twee kleine kamers naast elkaar zijn, zorgt het schilderen van dezelfde neutrale kleur ervoor dat ze groter lijken.

Kleur theorie

Je hoeft geen expert te zijn, maar een eenvoudig kleurenwiel kan je veel ideeën geven. Door aan de wielen te draaien, kun je zien hoe sommige kleuren met andere combineren. Zelfs als je niet precies die kleur kiest, kun je voor verschillende tinten van éénzelfde kleur gaan.

Hoe richt je je huis in

Testen doen

Het lijkt logisch, maar niet iedereen doet dat. Soms beginnen we er gewoon aan en schilderen we een muur omdat het er in onze verbeelding geweldig uitziet, en als het werk klaar is, realiseren we ons dat het niet werkt. Test dus altijd eerst de kleur voordat je het gehele oppervlak schildert.

Zorg er ook voor dat je een schatting maakt van hoeveel verf je nodig hebt zodat je overschot kan minimaliseren en efficiënter kan investeren. 🎨

Hoe het meubilair kiezen?

Het zijn de belangrijkste elementen bij het inrichten van een huis. Daarom moet je ze alle mogelijke aandacht geven. Bijvoorbeeld:

Kies het ontwerp van elke kamer

Niet alle kamers hebben dezelfde kenmerken en daarom hoeven niet alle meubels dezelfde lijnen te volgen. Licht, afmetingen, ruimtes… beïnvloeden het type meubel dat je kiest. 🪑

Het belangrijkste is dat de grootte van de meubels overeenkomt met die van de kamer en dat ze niet te ver uit elkaar staan ​​(waardoor ‘zielloze’ ruimtes ontstaan) en ook niet te druk zijn.

Kijk ook hoe ze worden gecombineerd met andere elementen in de kamer, of het materiaal waarvan ze zijn gemaakt geschikt is voor de inrichting van die ruimte, of ze bruikbaar zijn voor het doel van die kamer of beter zouden staan ​​in een andere…

Niet alleen de vormen

Het is duidelijk dat de vorm van een meubel belangrijk is. Maar vergeet andere aspecten niet, vooral de textuur en de stoffen die het bekleden bijvoorbeeld.

Dit is essentieel bij het kiezen van een bank, een stoel en natuurlijk beddengoed, gordijnen, kussens… Sommige textielsoorten zijn duurzamer dan andere, voornamelijk nylon, olefin en polyester. Anderen, meer natuurlijk, zoals katoen, linnen en wol, zijn kwetsbaarder.

Probeer het een balans te vinden tussen het duurzame, het kwalitatieve en het ontwerp.  

Wat is nu echt belangrijk?

Soms vinden we meubels zo mooi dat we ze beginnen te kopen zonder onszelf de fundamentele vraag te stellen: zullen ze iets voor mij betekenen?

Je hebt misschien geen grote eettafel, een ligbed of een kast nodig. Analyseer je behoeften, levensstijl en denk na over welke meubels echt nuttig voor je zijn.

Laat je huis zich aanpassen aan hoe jij erin wil leven, en niet andersom.

Hopelijk hebben we je geholpen om dingen duidelijker te maken. Bij Sonneil geven we meubeladvies aan klanten die hiervoor kiezen.

Want het goede leven draait ook om het kiezen van de perfecte inrichting.