Heb je een leegstaand huis en weet je niet goed wat je ermee moet doen? Bewoon je je tweede huis alleen in de zomermaanden? Er zijn veel redenen waarom veel eigenaars besluiten om een van hun eigendommen te verhuren. Dit is een praktijk die steeds populairder wordt en zorgt voor een vast inkomen, vooral als de woning zich in een gebied bevindt waar veel vraag naar is. In dit artikel bekijken we de voordelen van het verhuren van je huis en waarom het een slimme beslissing is voor dat huis dat je anders misschien wat hoofdpijn bezorgt.

Huis te huur zetten: Alle voordelen

Hier zijn de belangrijkste voordelen van het te huur zetten van je huis.

Extra inkomen

Een van de meest aantrekkelijke redenen waarom huiseigenaren besluiten hun huis te verhuren, is het genereren van extra inkomsten. Als je de maandelijkse huur die je moet betalen goed berekent, krijg je genoeg winst om de aflossingen van je hypotheek (als die nog loopt) te betalen, de eventuele onderhoudskosten die kunnen ontstaan en bovendien om een bron van passief inkomen te hebben. Dit geeft je financiële stabiliteit die je gemoedsrust geeft in economisch onzekere tijden zoals nu.

Als je je huis aan de Middellandse Zeekust verhuurt, ben je er bovendien bijna zeker van dat het 100% bewoond is. De Spaanse kust is erg in trek bij buitenlanders die hun pensioen of wintermaanden aan zee willen doorbrengen met een beter klimaat dan in hun land van herkomst.

 huis huur zetten

Belastingvoordelen

In Spanje, er zijn belastingvoordelen voor het bezitten van een huurwoning die ook kunnen variëren afhankelijk van de Autonome Gemeenschap waar de activiteit wordt uitgevoerd. Op staatsniveau bepaalt de nieuwe huisvestingswet dat vanaf 2024 diegenen die een huurwoning bezitten, kunnen profiteren van een korting van 50% op de netto-opbrengst (momenteel 60%). De resterende 50% van de opbrengst zal dus worden belast. Volgens het OCU zullen deze wijzigingen van invloed zijn op huurcontracten die na 26 mei 2023 worden ondertekend. Voor eerdere contracten blijft de vermindering van 60% van toepassing. Er zullen ook voordelen gelden voor het verlagen van het huurbedrag in ‘gestresste’ markten.

We raden je aan om contact op te nemen met professionals, zodat zij je op de best mogelijke manier kunnen adviseren en de beste voorwaarden krijgen bij het verhuren van je huis.

Stijging van de waarde van het onroerend goed

Onroerend goed heeft de neiging om na verloop van tijd in waarde te stijgen. Dus als je je huis te huur aanbiedt in plaats van het te verkopen, kun je op de lange termijn profiteren van deze waardestijging en, als je in de toekomst besluit het te koop aan te bieden, zul je meer verdienen dan wanneer je het nu verkoopt.

Laten we bovendien niet vergeten dat het een pluspunt is dat je eigenaar van het pand blijft. Als je bijvoorbeeld overweegt om een lening af te sluiten, kun je betere financieringsvoorwaarden krijgen, omdat het pand als garantie voor de bank fungeert. En als je het eigendom uiteindelijk wilt gebruiken, dan kan dat zolang je de clausules van het contract respecteert.

De woning onderhouden

Een leegstaand huis staat meestal gelijk aan verwaarlozing. Als het niet wordt gebruikt, raakt het in slechte staat en eindigt het meestal bijna in verwaarlozing. Als je echter een huis huurt, zorg je ervoor en onderhoud je het zo goed mogelijk om het aantrekkelijker te maken voor potentiële huurders. Bovendien kan er een overeenkomst worden gesloten zodat de huurder verantwoordelijk is voor bepaalde reparaties of onderhoud terwijl hij in de woning woont.

 huis huur zetten

Aanpassen aan de markt

Als je ook naar de lange termijn kijkt, kun je door je huis te verhuren wachten tot de marktomstandigheden voor jou het meest geschikt zijn om te verkopen. In de context van een recessie of crisis kun je bijvoorbeeld je huis verhuren om een bepaald rendement te behalen en tijd laten verstrijken tot de markt stabiliseert en de prijzen weer stijgen. Op deze manier kun je haast vermijden en tijd en perspectief winnen om doordachte en weloverwogen beslissingen te nemen.

Omdat de huur vaak gekoppeld is aan de inflatie, kun je de prijs van je huur verhogen met de CPI en zal je inkomen stijgen naarmate de kosten van levensonderhoud stijgen.

Zoals je ziet, zijn er veel voordelen aan het verhuren van je huis die het overwegen waard zijn. Als je een woning bezit of wilt kopen om te verhuren, zullen onze vastgoedexperts je bij Sonneil Additional Services uitgebreid adviseren zodat je de beste voorwaarden krijgt en je winst maximaliseert.