Spanje biedt geweldige mogelijkheden voor buitenlanders om een hypotheek aan te vragen, in feite is het een van de beste landen om een woning te kopen. De hypotheek in Spanje voor buitenlanders heeft enorme voordelen, zowel in de extra kosten als in de flexibiliteit van de transactie.

Momenteel, en na de inwerkingtreding van de nieuwe hypotheekwet in juni 2019, hoeft de koper niet langer de initiële kosten te dragen, maar zal het de bank zijn die de registratiekosten, de belasting van gedocumenteerde rechtshandelingen en de kosten van de notaris draagt. De enige kosten van de koper zijn die met betrekking tot de waardering die de bank maakt om de waarde van het onroerend goed te evalueren, en die varieert tussen 300 en 500 euro, en de overeenkomstvergoeding, die tussen 1 en 1,5% ligt.

Aan de andere kant is de rente in Spanje ook vrij laag ten opzichte van Europa, waardoor het het ideale land is om financiering te verkrijgen. Het enige nadeel is het gefinancierde bedrag, omdat banken nu strenger zijn en alleen tussen de 60 en 70% van het onroerend goed financieren.

Een ander voordeel bij de hypotheekaanvraag door buitenlanders is dat ze het kunnen betalen met de valuta van hun land, wat de procedures aanzienlijk versnelt en hun complexiteit vermindert.

Hypotheek in Spanje

Voorwaarden van hypotheken voor buitenlanders in Spanje

Bij de aanvraag voor een hypotheek in Spanje voor buitenlanders zijn er een reeks voorwaarden die de koper moet kennen voordat hij de investering aanneemt.

Zoals we al hebben vermeld, financieren banken maximaal 60 of 70% van de waarde van het onroerend goed aan buitenlanders. Er is een uitzondering, en dat is dat de buitenlander bewijst dat hij al minstens 2 jaar in Spanje woont en de bijbehorende belastingen betaalt, waarmee hij 80% van de financiering kan krijgen.

Wat de rentetarieven betreft, zal alles afhangen van de solvabiliteit van de buitenlandse koper. In ons land zijn er vaste, variabele en gemengde rente hypotheken, wat een combinatie is van beide. De vaste rente biedt een rente tussen 2 en 4%, terwijl de variabele rentes afhankelijk zijn van de Euribor plus een vaste spread. Met betrekking tot de voorwaarden die worden toegekend aan niet-ingezeten buitenlanders om de hypotheek te betalen, variëren ze meestal van maximaal 5 tot 20 jaar. 

Hypotheken aan buitenlanders vereisen een reeks procedures die moeten worden uitgevoerd waarin de volgende in het Spaans vertaalde documenten moeten worden verstrekt:

 • Een kopie van het paspoort.
 • In het bezit zijn van de NIE, het unieke en persoonlijke identificatienummer dat aan buitenlanders wordt toegekend en dat essentieel is om elk type economische of financiële activiteit uit te voeren (zoals bijvoorbeeld de aankoop van een huis). De NIE is ook essentieel om u als eigenaar te kunnen registreren zodra het huis is gekocht. Dit nummer kan worden aangevraagd bij de Spaanse ambassade in het buitenland, of op het politiebureau.
 • Huwelijksakte indien van toepassing.
 • Bewijs van het inkomen verkregen uit de werkactiviteit via de laatste drie loonlijsten en de arbeidsovereenkomst. Als u zelfstandige bent, worden de meest recente winst- en verliesrekeningen verstrekt.
 • Presentatie van de belastingaangifte over het laatste jaar.
 • De overeenkomst die u met de verkoper hebt bereikt over de aankoop van de woning.
 • Bewijs dat alle onroerendgoedbelasting is betaald.
 • Certificaat met vermelding van de vlottende activa en schulden van de koper.
 • Kopie van de woningen waarvan de koper de eigenaar is, hetzij in Spanje of in een ander land.
Hypotheek in Spanje

Hoe werkt de hypotheekbeheerservice voor niet-ingezetenen?

Een niet-ingezeten buitenlander moet de volgende stappen uitvoeren om een hypotheek in Spanje te krijgen:

 • Ten eerste moet de koper de vereiste documenten verzamelen en indienen zodat de bank alle inkomsten en uitgaven kan kennen, evenals de belastingen die hij betaalt.
 • Nadat de bank alle informatie heeft geanalyseerd, zal het een hypotheek voorstel doen aan de koper.
 • Opening van een bankrekening in Spanje. Het is niet 100% verplicht, maar het wordt ten zeerste aanbevolen om het koop- en verkoopproces te stroomlijnen en te vergemakkelijken, omdat het werken met een buitenlandse bank vertragingen en complicaties met zich meebrengt.
 • Op dit punt kan de koper het vooraanbod van de eerste bank vergelijken met dat van andere banken om de best mogelijke voorwaarden te bereiken. Vervolgens zal de koper het aanbod moeten kiezen dat het beste bij zijn belangen past.
 • Ten slotte wordt de hypotheek voor de notaris ondertekend om het proces af te ronden.

Als u vastbesloten bent om een nieuw huis te kopen, kan Sonneil u helpen het perfecte huis te vinden op unieke locaties dicht bij de zee. En we helpen je ook bij het vinden van de hypotheek die het beste bij je past!