Een huis kopen is een spannend proces, zeker als je naar de Spaanse kust verhuist! Maar het kan ook leiden tot twijfels en momenten waarop je je een beetje verloren voelt. Daarom is al het professionele advies dat je kan krijgen welkom. In die zin is de rol van de notaris in het proces 100% aan te raden, vooral vóórdat een document wordt ondertekend of een bedrag wordt overhandigd. De notaris zorgt ervoor dat je begrijpt wat je ondertekent en dat het hele proces legaal verloopt. Het hebben van een notaris bij het kopen van een huis in Spanje is niet verplicht, alleen bij het ondertekenen van een hypotheek op het huis. Wel wordt het sterk aanbevolen. Gemoedsrust is van onschatbare waarde, vind je niet?

We leggen uit met welke stappen de notaris je kan helpen. Omdat het goede leven ook zijn procedures kent.

Met welke stappen helpt de notaris mij?

Bij het kopen van een woning kan de notaris helpen vanaf bijna de eerste stappen van het proces. De Algemene Raad van Notarissen heeft zelfs een gids gepubliceerd met de titel De grote stap: een huis kopen, hoe kunnen notarissen u helpen? Waarin de rol van notarissen bij de verkoop stap voor stap wordt uitgelegd. Zeker als het om een ​​hypotheek gaat.

Reserveringscontract

Voordat de openbare akte van het huis wordt opgemaakt, wordt soms een contract gemaakt dat bekend staat als een “aanbetaling”, dat fungeert als een reservering van een woning en is een verplichting van de koper en de verkoper. Voordat je het ondertekent, is het raadzaam om het bij een notaris na te kijken, aangezien het een bindend document is en je je hieraan moet houden. Als je er je niet aan houdt, kan je het geld verliezen dat je hebt betaald als reservering voor de woning.

Voordat je een hypotheek ondertekent

Zodra je de hypotheekofferte hebt ontvangen is het raadzaam dat een notaris deze nakijkt. Counseling moet onpartijdig en gratis zijn. De notaris controleert of de financiële instelling alle benodigde documentatie heeft aangeleverd en stelt een notariële verklaring op om de feiten en de gestelde vragen en antwoorden vast te leggen.

Koopcontract

De openbare akte is niet verplicht, maar biedt rechtszekerheid aan beide partijen. Een notaris controleert of het document correct is en hij garandeert de wettigheid ervan.

Hij zal verantwoordelijk zijn voor het verzamelen van de nodige documentatie voor de verkoop, zoals de identiteitsbewijzen van de partijen, de aankoopprijs en betalingswijze, de eenvoudige nota van het onroerend goed (Nota Simple), de water- en elektriciteitsrekeningen, enz. Zodra je alle informatie hebt zal de notaris verantwoordelijk zijn voor het opstellen van de verkoopakte en deze ter beoordeling naar de koper en verkoper sturen.

Zodra de notaris de koopakte en de hypotheeklening goedkeurt, is er geen weg meer terug. Op de dag van ondertekening zijn aanwezig: de notaris, de verkopers en een vertegenwoordiger van de bank. Na ondertekening stuurt de notaris een elektronische kopie van de akte naar het Kadaster.

Hoeveel kost een notaris en wie betaalt ervoor?

Je denkt misschien dat notariskosten erg duur zullen zijn, maar de wet stelt hun erelonen vast en alle notarissen moeten hetzelfde aanrekenen voor dezelfde diensten (met een maximale korting van 10%).

De prijs van notariële procedures is afhankelijk van de waarde van de woning. Is de woning bijvoorbeeld getaxeerd op 100.000 euro, dan moet u 850 euro betalen. Maar maak je geen zorgen, want de notariskosten worden gedeeld tussen koper en verkoper. De verkoper is verantwoordelijk voor de kosten van het verlenen van de openbare akte en de koper van de gemaakte kopieën.

Als je meer wilt weten over andere procedures bij het kopen van een huis in Spanje, bezoek dan dit gedeelte van onze blog. Durf een woning via Sonneil kopen, en we helpen je bij deze procedures en adviseren ook tijdens het notariële traject.