Als u een woning heeft in Spanje maar u bent geen inwoner, dan moet u rekening houden met de inkomstenbelasting voor niet-inwoners. Deze belasting wordt gepresenteerd via het formulier 210. Bureaucratie is niet de eenvoudigste zaak ter wereld, dus we helpen u om wat meer te weten te komen over deze belasting en hoe deze u beïnvloedt.

Het goede leven gaat soms ook gepaard gaat met papierwerk.

Wie moet het formulier 210 indienen?

U moet de inkomstenbelasting voor niet-inwoners in Spanje aangeven als u niet op Spaans grondgebied woont maar inkomsten van Spaanse oorsprong ontvangt, op voorwaarde dat ze niet eerder zijn ingehouden in Spanje. Kijk uit! Zoals bij alles, zijn er uitzonderingen. U moet het formulier 210 aangeven ook al is uw inkomen eerder in Spanje ingehouden voor:

  • Meerwaarden uit de overdracht van onroerend goed op Spaans grondgebied
  • Meerwaarden uit terugbetaling van Spaanse investeringsfondsen wanneer de inhouding lager is dan het bedrag van de belastingschuld.

Evenzo moet u 210 aangeven om teruggave van overtollige inhouding in Spanje aan te vragen, (zolang u inwoner bent in een land dat een dubbele belastingsheffingsovereenkomst heeft met Spanje.)

Ben ik een inwoner van Spanje of niet?

Soms is het moeilijk om er zeker van te zijn of u al dan niet inwoner bent, vooral als u langere tijd in Spanje woont. U moet opletten, want als uw situatie niet genormaliseerd is, kunt u voor onaangename verrassingen komen te staan.

U bent een inwoner van Spanje als:

  • U meer dan 183 dagen per jaar verblijft op Spaans grondgebied.
  • Als de basis van uw activiteiten en economische belangen in Spanje ligt.
  • Ambtenaren van Spaanse nationaliteit die naar het buitenland worden uitgezonden vanwege hun functie of werk samen met hun echtgenoot en minderjarige kinderen.

Als uw geval niet een van de bovenstaande is, wordt aangenomen dat u NIET-INWONER bent en daarom bent u onderworpen aan IRNR.

Haven van Mallorca

Hoeveel moet ik betalen?

De inkomstenbelasting voor niet-inwoners varieert afhankelijk van of u de woning die u bezit verhuurt – en u er dus een uitkering van krijgt – of niet.

  • Als u van plan bent uw woning te verhuren, moet u de inkomsten die u ontvangt aangeven via het formulier 210. De belasting varieert afhankelijk van de omstandigheden. In veel gevallen betaalt u een vergoeding van 25% van de inkomsten uit de verhuur van de woning.
  • Als u van plant bent NIET te verhuren, dan wordt de belasting betaald volgens de waarde van het onroerend goed (25% van 2% van de kadastrale waarde).

Als u INWONER bent van Spanje, betaalt u deze belasting op basis van de inkomsten die u gedurende het jaar hebt behaald.

Het kan een beetje verwarrend zijn, maar maak u geen zorgen, bij Sonneil maken we het u gemakkelijk zodat u zonder hoofdpijn kan genieten van uw huis in Spanje. Daarom bieden wij fiscaal advies aan aan onze klanten.

Als u nog vragen heeft, kunt u hier enkele procedures raadplegen die van invloed zijn op de aankoop van een huis in Spanje. Een paradijs aan de Spaanse kust wacht op u.