Contents

Natuurlijke ventilatie is een steeds vaker gekozen optie om de temperatuur binnenhuis te regelen. Bovendien is het goed voor het milieu en energiebesparend.

In dit artikel kom je te weten hoe je ventilatie kan verbeteren en wat de voordelen ervan zijn. Laten we profiteren van de goede temperaturen in Spanje!

Voordelen van natuurlijke ventilatie

Het natuurlijke is altijd beter dan het kunstmatige. Kijk naar alles waar je baat bij hebt als je je huis ventileert met zuivere buitenlucht (en alles waar je last van hebt als je dat niet doet):

Bespaar energie… en geld

Alleen al daarvoor is het de moeite waard, toch? Wanneer de mechanische systemen vermeden worden, is het duidelijk dat jouw elektriciteitsrekening hierbij baat heeft.

Ventilatiesystemen die profiteren van natuurlijke luchtstromen zijn een trend in architectonisch ontwerp en renovatie van gebouwen en woningen. Zoals het Eastgate Centre in Zimbabwe, dat zich liet inspireren door een ventilatiesysteem van termieten!

Gezonder

Zonder goede ventilatie kan overtollig vocht in huis vast komen te zitten en tot schimmel leiden. Vochtigheid is de perfecte voedingsbodem voor verontreinigende stoffen zoals pollen, stof of zelfs koolmonoxide.

Bij natuurlijke ventilatie voert de luchtstroom in de lucht zwevende deeltjes en mijten weg. En dat niet alleen. Zonlicht bestrijdt micro-organismen. Open die ramen!

Natuurlijke ventilatie

Onderhoud

Ventilatie is nodig om de waterdamp te verwijderen die we genereren wanneer we ademen, tijdens het koken, bij het aansteken van een vuur … Als de waterdamp het huis niet verlaat en zich ophoopt, kan dit de structuur, isolatie of afwerking van het huis beschadigen.

Natuurlijke ventilatie: hoe verkrijg je het?

Je kan veel meer doen dan je ramen openen. Hier zijn enkele tips om de natuurlijke ventilatie van je huis te optimaliseren. Geloof ons: je gaat het merken.

Gekruiste ventilatie

Wie heeft er niet gehoord van kruisventilatie? Open ramen in tegenovergestelde kamers (naar elkaar toe gericht), zodat de lucht sneller stroomt, reinigt en verfrist. 🌬

Oriëntatie van huizen en deuren

Om te profiteren van de luchtstromen, moeten de deuren en ramen worden georiënteerd in overeenstemming met de plek waar het huis zich bevindt, het klimaat en het landschap.

Aan de kust, zoals de huizen van Sonneil, waait de wind bijvoorbeeld vaak van de zee naar het land toe. Daarom zijn onze projecten meestal naar zee georiënteerd. 🌊

Een andere aanbevolen optie is om de ramen op het noorden en het zuiden te plaatsen. Zo faciliteer je dwarsventilatie, en stimuleer je een natuurlijke bries en trekt je deze naar binnen, vooral in de zomer.

Kies het juiste type raam

Details die onbelangrijk lijken, zoals de manier waarop de ramen worden geopend, beïnvloeden hoe de luchtstroom de woning binnenkomt en door de kamers circuleert. 🏡

Zo vergemakkelijken de zogenaamde lichtbeuk of lichtbeukvensters, die zich in het bovenste deel van de muur bevinden, het ‘schoorsteeneffect‘. Dat wil zeggen: koele lucht komt binnen door lage ramen en warme lucht komt door hoge ramen naar binnen.

Natuurlijke ventilatie

Overgangsruimten

Patio’s, balkons en andere open ruimtes in het huis zorgen voor luchtstroom.

Nachtkoeling

Huizen worden ‘s nachts verkoeld. Laat de ramen dus ‘s nachts open om de warme lucht te verdrijven en houd de ruimtes koel voor de volgende dag. 🌘

Soorten natuurlijke ventilatie

Om de beste natuurlijke ventilatie te vinden is het belangrijk om te weten hoe ventilatie werkt. Er zijn drie soorten:

Eenzijdige ventilatie

Het gaat om het plaatsen van ramen op één enkele muur. Het is het meest basale type. Het wordt toegepast in kleine huizen met weinig mogelijkheden, in huizen waar dwarsventilatie niet mogelijk is vanwege structurele beperkingen.

Dit type natuurlijke ventilatie genereert de minste luchtcirculatie.

Gekruiste ventilatie

Deze komt het meest voor en wordt bereikt wanneer ramen of ventilatieopeningen in een huis op tegenoverliggende of aangrenzende muren worden geplaatst, waardoor lucht van beide kanten kan binnenkomen en in de tegenovergestelde richting kan uitgaan.

Dit systeem wordt meestal gebruikt in huizen en gebouwen in gebieden met hoge temperaturen, omdat het zorgt voor een constante verversing van de lucht en de interne temperatuur verlaagt.

Natuurlijke ventilatie

Thermische tochtventilatie

Thermische tochtventilatie is gebaseerd op het feit dat de warme lucht opstijgt en de kou in de lagere ruimtes blijft. Koude lucht komt de woning binnen via deze lagere ruimtes, warmt geleidelijk op, stijgt op en verlaat de ruimte via openingen op een hoger niveau, zoals lichtbeukramen of zolderramen.

Om dit systeem goed te laten werken, moet de binnentemperatuur hoger zijn dan de buitentemperatuur, wat het niet al te efficiënt maakt, omdat er geen luchtstromen worden geproduceerd als er thermische inversie is.

Tot slot: probeer jewoning op een natuurlijke manier te ventileren. Het is goed voor je gezondheid, voor je huis en voor je portemonnee. In de huizen van Sonneil bereikt de zeebries elke hoek dankzij de bevoorrechte locatie.

Leef het goede leven in de frisse lucht!