Onderhoud van het huis is misschien niet de leukste activiteit, maar het is erg belangrijk dat je de staat van het huis bekijkt en anticipeert op eventuele verouderingen.

Hier zijn enkele tips om verrassingen te voorkomen en het  huis er als nieuw uit te laten zien. Want het goede leven gaat ook over zorgen voor de plek waar we wonen.

Onderhoud van het huis: interieur

Om comfortabeler te leven, je veiliger te voelen, zodat je huis je favoriete plek is, is het onderhoud van je interieur essentieel. Doel:

Insecten en ongedierte

Niet alleen jij houdt van je huis. Termieten, mieren, kakkerlakken, bijen of zelfs muizen! ze kunnen het ook leuk vinden. Sommige kleine plagen, zoals een mierenspoor, kunnen worden opgelost met een spuitbus en een grondige reiniging van het gebied. Anderen, zoals termieten, hebben professionele hulp nodig. 🐛

Onderneem actie voordat het te laat is, zoals gaten dichten waar insecten kunnen binnendringen. Bescherm matrassen tegen bedwantsen, controleer regelmatig de berging, let op vreemde geluiden die uit de aircokanalen kunnen komen…

Stroomleveranciers

Controleer minimaal één keer per jaar de stekkers en stopcontacten in uw huis. Sommige werken mogelijk niet meer of zijn defect en kunnen gevaarlijk zijn. Vraag een professionele elektricien om ze te repareren. Haast je niet om het zelf te doen en vermijd ongelukken.

Onderhoud van het huis

Voegen

Wanneer de voegen van de douche, de gootsteen, het toilet of de tegels vuil worden, bederven ze niet alleen de esthetiek van ons huis, maar het kan ook een ideale omgeving zijn voor de verspreiding van schimmel en vocht.

Je hebt twee opties: vervang de stopverf door een nieuwe, of maak degene die je hebt schoon. Je kunt het doen met een bleekoplossing, die een tijdje standhoudt en het gebied witter maakt. Als je de voorkeur geeft aan opnieuw breeuwen, houd er dan rekening mee dat het ideaal is om dit om de 5 jaar te doen. Het goede nieuws? Er zijn plamuurpistolen op de markt die de taak veel gemakkelijker maken.

Aandacht voor het plafond

Soms vergeten we omhoog te kijken, maar onze daken in vorm houden is essentieel. Niet alleen voor de bouwkundige veiligheid van de woning, maar ook om systemen als verwarming en airconditioning goed te laten functioneren en lekkages te voorkomen die schade veroorzaken door overtollig vocht. Wij raden je aan om uw dak ongeveer twee keer per jaar door een professional te laten inspecteren.

Onderhoud van systemen en apparaten

Ons huis zit vol met kanalen en systemen. Daarom is het essentieel dat ze goed werken.

Detectoren en alarmen

Controleer je rook- en koolmonoxidemelders. Hoewel het secundair lijkt, kunnen ze je leven redden in het geval van een lek! Vervang één keer per jaar de batterijen of kies voor slimme melders, die in alle ruimtes van het huis zijn aangesloten en je waarschuwen met alarmen, berichten en spraaksignalen. 📲

Pijpleidingen

Controleer de leidingen goed, ook onder gootstenen, op lekkage. Vergeet de plafonds niet, waar vochtige plekken ontstaan ​​als er een waterlek in de muur is. Zelfs de kranen niet, want wat een simpele druppel lijkt, kan in iets ergers veranderen. Evenzo kan de toilettank ook een groot waterlekpunt zijn.

Onderhoud van het huis

Filters

Verstopte filters kunnen verwarmings- en koelsystemen minder efficiënt maken, energie en geld verspillen. Ook vervuilende stoffen en allergenen die schadelijk zijn voor de gezondheid kunnen zich ophopen.

Schakel de HVAC-systemen uit, verwijder de filters en inspecteer ze. Als ze vuil zijn, kan je vervangende onderdelen vinden in bouwmarkten of online winkels. Wij raden je aan deze bij de verhuizing en daarna één keer per jaar te bekijken.

Als je ook een open haard hebt, controleer deze dan regelmatig, ook als je hem niet veel gebruikt, want deze geleiden giftige gassen.

Ketels en radiatoren

Het is aan te raden een cv-ketelmonteur minimaal één keer per jaar je cv-ketel te laten controleren. Het is ook belangrijk om het water uit de ketel af te tappen om eventueel bezinksel te verwijderen dat zich in de tank heeft opgehoopt. En niet te vergeten de radiatoren, waarvan de kranen correct moeten werken (misschien moet je ze ontluchten). Controleer ook je thermostaat. 💧

Buiten onderhoud van het huis

Dat je huis er mooi uitziet is natuurlijk geweldig. Maar het onderhoud buiten is veel meer dan dat. Bijvoorbeeld:

Ramen

In de koudere maanden gaat veel van de binnenwarmte van het huis verloren via de raamsluitingen. Daarom kan je dit probleem voorkomen door de gebieden rond de ramen te controleren en deze met kit te bedekken.

Neem contact op met een professional om erachter te komen welk type kit het beste werkt voor uw ramen om zo lang mogelijk mee te gaan. En zorg er bij het aanbrengen van de plamuur voor dat alle oppervlakken schoon en droog zijn.

Onderhoud van het huis

Coaten en schilderen

Als je een eengezinswoning hebt, zal het minstens twee keer per jaar schoonmaken van de gevelbeplating (voorjaar en herfst het beste) niet alleen mooier maken, maar ook de levensduur verlengen. Vooral als de coating van hout is.

Airconditioning

Je hoeft niet alleen de airconditioning in huis te controleren. Ook de buitenunit is belangrijk. Verwijder voorzichtig eventueel opgehoopt vuil en gebruik een borstel of stofzuiger om kleiner en hardnekkig vuil te verwijderen. Airconditioningmachines maken gevels altijd lelijk, dus schoonhouden is essentieel, ook om energieverspilling te voorkomen en de levensduur te verlengen.

Nu je weet hoe je het onderhoud van het huis kan verbeteren, is het tijd om aan de slag te gaan. Als je advies nodig hebt of contact wilt opnemen met professionals, kunnen wij van Sonneil je hierbij helpen.

Genieten van een veilig thuis is makkelijker dan je denkt.