Technologie is al aanwezig in bijna elk facet van ons leven. Om boodschappen te doen, te sporten, te trainen, te werken … en ook om een ​​huis te vinden.

De vastgoedsector loopt niet ver achter en heeft de afgelopen jaren gebruik gemaakt van technologische oplossingen om processen te stroomlijnen, meer potentiële klanten te bereiken, veiligheid te garanderen … en vooral om je minder zorgen te maken en geld te besparen.

De zogenaamde “proptech” leiden de technologische transitie van de sector. We leggen het even uit.

Omdat het goede leven hand in hand gaat met technologie. 📱

Wat is een proptech?

Proptech is een combinatie van twee woorden property (‘eigendom’) en technology (‘technologie’) en betekent eigenlijk ‘eigendomstechnologie’.

De term wordt momenteel gebruikt om te verwijzen naar bedrijven in de vastgoedsector die technologie gebruiken om processen te stroomlijnen, de diensten die ze aanbieden te verbeteren, de potentiële klant te bereiken … zelfs om de vastgoedadministratie te beheren. Het doel? Het leven gemakkelijker maken voor klanten zoals jij, zodat de aankoopprocedures eenvoudiger worden en zelfs tijd en geld besparen.

Een proptech maakt gebruik van technologie zoals big data, machine learning, blockchain …en dit wordt zelfs de kern van de bedrijfsactiviteit, het is dus geen aanvulling… Ze zijn dus ook minder kwetsbaar voor onvoorziene gebeurtenissen zoals die veroorzaakt door COVID-19.

proptech

Hoe werkt proptech?

Er zijn veel verschillende soorten proptech, afhankelijk van de services die ze aanbieden. Ze variëren van vastgoedmarketeers, zoals Sonneil, tot vastgoedbeheerders en gebruiken de informatietechnologie om vastgoedactiva te beheren.

Laten we eens kijken naar een paar voorbeelden van hoe proptech werkt:

Proptech vastgoedmarketeer

Deze proptech, zoals Sonneil, heeft technologie in hun DNA en gebruikt deze gedurende elke fase van het verkoopproces.

Bij Sonneil gebruiken we het om onze potentiële klanten de vastgoedontwikkelingen te kunnen aanbieden die het beste bij hun behoeften passen. Ook om onze relatie met onze klanten te stroomlijnen en de aankoop van een woning veel gemakkelijker te maken en ervoor te zorgen dat onze klanten geen tijd verspillen aan eindeloze procedures.

De technologie die we gebruiken, helpt ons makkelaarsnetwerk ook om hun contacten te beheren en te classificeren op basis van wat ze zoeken (locatie, prijs, aantal kamers …). Op deze manier kunnen we onze klanten bij elke stap van het aankoopproces begeleiden.

En dit alles zal natuurlijk ook tijd en geldbesparend zijn!

Daarnaast stelt de technologie ons in staat om klanten (bijna) overal ter wereld te bereiken. Via virtuele bezichtigingen en webinars maken we het onze klanten gemakkelijker om een woning beter te leren kennen, zelfs als ze kilometers ver weg zijn. Als je meer wilt weten over onze werkwijze, bezoek dan onze website.

Dit alles biedt een extra service aan aan onze activiteiten en zorgt ervoor dat we steeds een betere service kunnen aanbieden.

Proptech voor vastgoed- en huisvestingsbeheer

Vastgoedbeheerders kunnen ook profiteren van de diensten van gespecialiseerde proptech-bedrijven. Bijvoorbeeld om data te verzamelen en het onderhoud van het gebouw te beheren via een applicatie die alle data bij elkaar brengt.

Huurderbetalingen, gastregistratie, taakbeheer… kunnen bijvoorbeeld gecentraliseerd worden in de applicatie. En verhuurders kunnen pushmeldingen sturen om met hun huurders te kunnen communiceren. Dit kan gaan over het schoonmaken van gemeenschappelijke ruimtes, panne, renovatiewerken, nabije voedingszaken, sportscholen, zwembaden, etc… Huurders hechten veel waarde aan snelle en goede communicatie omdat ze zich dan, zeker in deze tijden, thuis veiliger voelen.

In die zin kan proptech worden gebruikt om ervoor te zorgen dat schoonmaaktaken en onderhoud op tijd wordt uitgevoerd en deze kunnen opgenomen worden door sensoren en apps.

proptech

In Forbes voorzien ze dat er in de toekomst ook biosensoren komen om de luchtkwaliteit te meten en contaminanten zoals bacteriën en virussen op te sporen. Het platform / de app zou de verantwoordelijken dus op de hoogte stellen van de noodzaak om de filters te vervangen of het gebouw te luchten.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de manier waarop proptech-apps worden gebruikt, maar het doel is altijd hetzelfde: een betere ervaring voor huurders creëren.

Wat zijn de voordelen?

Door middel van technologie proberen proptech-bedrijven de traditionele obstakels in de vastgoedsector te elimineren, zoals lange ketens van tussenpersonen, papierwerk en gecompliceerde procedures, gebrek aan flexibiliteit…

De voordelen van proptech maken het leven dus gemakkelijker voor zowel klanten als bedrijven:

Betere consumentenervaring bij het zoeken. Proptech-bedrijven kunnen de voorkeuren van consumenten analyseren en bestuderen en vastgoed voorstellen dat aan hun behoeften voldoet.

Bovendien wordt de zoektocht ondersteund door virtuele bezichtigingen, updates via e-mail, constante informatie via verschillende communicatiekanalen onder andere…

In die zin zijn chatbots erg handig, omdat ze veelgestelde vragen automatisch kunnen beantwoorden.

Eenvoudigere en efficiëntere processen. Bureaucratische taken en papierwerk nemen bijvoorbeeld minder tijd in beslag bij het gebruik van digitale methoden voor het ondertekenen van contracten.

En dankzij het automatiseren van de marketingcampagnes, de generatie van leads, transacties, ondersteunende taken, etc… kunnen medewerkers zich concentreren op strategische kwesties, waardoor ze niet alleen tijd, maar ook geld besparen.

proptech

Toekomst

Ok, we zijn geen waarzeggers, maar de ontwikkeling van proptechs stelt ons in staat een glimp op te vangen van bepaalde toekomstige trends. 🔮

De acceptatie en levensduur van welke technologie dan ook hangt uiteindelijk af van de ervaring van de gebruiker en van het feit of er een verbetering wordt ervaren of niet.  

Het is dan ook niet moeilijk om ons een ​​toekomst voor te stellen waarin met via big data vastgoedpanden kan opzoeken een aanwerven. Bovendien kan blockchain-technologie worden gebruikt om het koopproces drastisch te versnellen.

Evenzo kan 3D-printen worden gebruikt om een ​​model te genereren van een gebouw dat wordt gerenoveerd, en kunnen interactieve huisbezichtigingen worden uitgevoerd met virtual reality om de verkoop te ondersteunen.

Maar dit is slechts één van de vele mogelijkheden. Het technologische landschap wordt steeds complexer en we zullen in de toekomst alert moeten zijn op de evolutie van proptech!

Bij Sonneil gebruiken we technologie zodat je het “goede leven” aan zee kan ontdekken. Durf jij ook?