De komst van het pensioen is een spannend hoofdstuk in het leven. Met tijd om aan jezelf te wijden, te genieten van vrijheid en welverdiende uren van ontspanning. Woonoplossingen voor dit type publiek evolueren naar nieuwe modellen die zorgzamer en comfortabeler zijn en meer diensten bieden. Seniorenwonen is een van de meest aantrekkelijke opties, volledig aangepast aan de behoeften van onze ouderen. Lees verder en we vertellen je wat senior living zijn en hoe ze werken.

Senior wonen: wat het is, kenmerken

Elk seniorenverblijf heeft zijn eigen kenmerken, maar ze hebben allemaal het volgende gemeen:

 • Aangepaste woningen. Seniorenwoningen garanderen toegankelijkheid en functionaliteit, een comfortabel ontwerp dat het leven van de bewoners makkelijker maakt. Bijvoorbeeld door ondersteunende en veiligheidselementen zoals steungrepen in de badkamer, hellingen in plaats van trappen, noodgeluidssystemen, enzovoort.
 • Faciliteiten en diensten. Senior woongemeenschappen vallen op door een breed aanbod van diensten die rekening houden met de behoeften van mensen in deze levensfase. Sommige voegen zelfs een vleugje luxe toe aan de faciliteiten. Spa, zwembaden, restaurants, fitnessruimte, kapsalon, bioscoop, speelkamer, tuinen en wandelgebieden, mobiliteitscircuits… Bijna alsof je in een vijfsterrenresort woont!
 • Medische zorg. Natuurlijk staat de gezondheid van de bewoners voorop. Daarom is er 24 uur per dag, 7 dagen per week medische zorg beschikbaar, aangepast aan de behoeften van elke persoon. Toepassing van behandelingen, gespecialiseerde diagnoses, hulp bij de levering van medicijnen, begeleiding naar medische afspraken, multidisciplinaire medische teams, revalidatie… Alles is voorbereid zodat de bewoners perfect verzorgd worden.
 • Gespecialiseerd personeel. De mensen die in een seniorengemeenschap werken, zijn zeer gespecialiseerd en opgeleid om aan de behoeften van mensen van een bepaalde leeftijd te voldoen. Dit schept vertrouwen en bevordert de familiegeest die in deze gemeenschappen heerst. Het personeel bestaat meestal uit mensen die opgeleid zijn in geriatrie, artsen, voedingsdeskundigen, fysiotherapeuten, psychologen en psychiaters enzovoort.
 • Sociale activiteiten. Residentiële seniorenvoorzieningen omvatten programma’s met recreatieve activiteiten die speciaal zijn ontworpen voor oudere mensen. Bijvoorbeeld spelletjes om cognitieve vaardigheden te trainen, motorische activiteiten om het lichaam actief te houden, excursies om van het buitenleven te genieten en allerlei evenementen die ook het opbouwen van sociale relaties en de participatie van bewoners aanmoedigen.
senior living

Hoe het werkt

Het proces om te gaan wonen in een seniorenwoning kan verschillen van de ene seniorenwoning tot de andere, maar meestal gaat het ongeveer als volgt:

 • Kies het juiste type. Er zijn drie hoofdtypen seniorenwoningen: cohousing (bewoners werken samen in een coöperatie en zijn eigenaar van de woning), coliving (ontwikkeld door een ontwikkelaar die de woningen op de markt brengt) en resort (een ontwikkeling, meestal in toeristische of kustgebieden en gericht op buitenlandse klanten, met hoogwaardige voorzieningen en gemeenschappelijke ruimtes).
 • Beoordeel de kosten en voorwaarden. Net als bij de aankoop van een gewone woning is het noodzakelijk om een contract op te stellen waarin de kosten en inbegrepen diensten gedetailleerd worden beschreven, evenals alle kenmerken van de woningen.
 • Aanpassing. Verhuizen naar een nieuwe plek gaat altijd gepaard met een aanpassingsproces. Elke persoon heeft zijn eigen tijd en behoeften, dus is het nodig om geduldig te zijn. Seniorenwoningen met gespecialiseerd personeel zijn ideaal om je gesteund te voelen bij de overgang.

Voordelen van seniorenwoningen

Op basis van het bovenstaande kunnen we zeggen dat wonen in een seniorenresidentie veel voordelen biedt:

 • Gemeenschappelijk wonen. In de laatste levensfase is het vooral belangrijk om je goed te voelen, je denken te stimuleren en je te omringen met positieve energie. Senior living is precies hierop gebaseerd, op het creëren van een gemeenschap van mensen die elkaar willen begeleiden en verrijken.
 • Welzijn en gezondheid. De diensten die seniorenwoningen aanbieden op het gebied van persoonlijke verzorging (fysiotherapie, meditatie, voeding, medicijnen, enz.) zijn essentieel om de levenskwaliteit van de bewoners te verbeteren, lichaam en geest in balans te brengen en vitaliteit te bieden.
 • Veiligheid en zekerheid. Wonen in een gemeenschap van dit type, bewaakt en beschermd, geeft gemoedsrust en dus gezondheid.
 • Hulp. Geen zorgen meer om het huis schoon te houden, schade te herstellen, op te ruimen, enzovoort.
senior living

Senioren wonen in Spanje

De oudere bevolking wordt steeds belangrijker in Spanje. Bovendien wordt ons land gekozen door veel buitenlanders die aan onze kust van hun pensioen willen genieten. Daarom wint dit model aan belang in onze residentiële markt.

Er zijn al een aantal senior living projecten in Spanje, voornamelijk in kust- en toeristische gebieden zoals Costa Blanca, Costa del Sol en Valencia. Gebieden die goed weer, een sociaal leven, toegang tot natuurgebieden, zonlicht en ontspannen wonen bieden. Senior living zal daarom naar verwachting een van de meest relevante vastgoedontwikkelingsmodellen in Spanje worden en het niveau van Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bereiken, landen waar het zich al snel ontwikkelt.

Bij Sonneil bieden we prachtige woningen om van uw pensioen aan de kust te genieten. Kunnen we u helpen uw ideale woning te vinden?