September komt eraan en ja hoor, de feestdagen zijn voorbij. Na een paar dagen (of weken) volledige rust is het weer tijd om routine in ons leven te brengen.

Om het op de best mogelijke manier te doen, raden we dit aan: ademen. Haal diep adem, verzamel kracht en ga het nieuwe seizoen tegemoet met alle energie die je in de zomer hebt hernieuwd.

Hoe kunnen we beter ademen?

Het lijkt gek, maar je moet weten hoe je moet ademen. Het is heel anders om bijvoorbeeld lucht in de longen te krijgen dan in de maag.

Door je ademhaling onder controle te houden en je bewust te zijn van hoe je ademt, kun je ontspannen en spanningsmomenten onder controle krijgen. Hier zijn een paar tips:

Adem door je neus

Zo makkelijk als dat. Ademen door de neus is een basisprincipe, maar vaak hebben we de neiging om het via de mond te doen, wat kan leiden tot ontsteking van de luchtwegen, omdat de lucht niet door de antibacteriële ‘filter’ van de neusholtes gaat.

Ook werken de longen efficiënter door door de neus te ademen. Probeer het dus zo te doen, tenzij je extra lucht nodig hebt, zoals bij het sporten.

September

Word yogi

Ontspanning hangt nauw samen met ademhalen. Daarom zullen disciplines als yoga, pilates en tai chi je helpen je techniek onder controle te krijgen en je volledig bewust te zijn van je ademhalingsproces.

Er zijn verschillende ademhalingstechnieken verbonden aan yoga, zoals ‘Nadi Shodhana’ en ‘Kapalabhati’.

De eerste bestaat uit het bedekken van één van de neusgaten en diep in te ademen door de andere. Daarna adem je uit door degene die eerder was bedekt en bedek je het andere.

De tweede, ook wel “vuurademhaling” genoemd, bestaat uit langzaam inademen en dan heel snel en krachtig uitademen, waarbij de lucht uit de buik wordt getrokken. Het ritme van in- en uitademen wordt sneller en sneller totdat je tien ademhalingen hebt bereikt. Let op: als je angst hebt, kun je het beter vermijden.

Na een inspanning…

Als je een moment van bijzondere stress doormaakt en je moet kalmeren en je hartslag verlagen, dan kun je het beste lucht inademen door je neus, het ongeveer vier seconden in je longen houden en het dan langzaam door je mond laten ontsnappen.

Tips om weer aan het werk te gaan

In september gaat stress hand in hand met de terugkeer naar het werk. Plots moet je het strand inruilen voor de desktop.

Als je het gevoel hebt dat verantwoordelijkheden je gaan overweldigen, sluit dan je ogen, haal diep adem en volg deze tips:

Maak het lichaam klaar

Tijdens de vakantie raakt ons lichaam eraan gewend om meer te slapen, meer tijd te besteden aan rusten, niet bewust te zijn van schema’s … Daarom moet je het bij terugkeer naar kantoor opnieuw laten wennen aan de werkroutine.

Probeer een paar dagen voor de eerste werkmaandag iets eerder op te staan, om je geleidelijk aan aan de vroege uurtjes aan te passen. Ga beetje bij beetje weer sporten, verzorg je maaltijden terug en probeer niet laat op te blijven.

Plan de ‘rentrée’

Veel mensen besteden veel tijd aan het plannen van vakanties en de meesten van ons hebben de neiging om er het beste van te maken en de avond voordat ze aan het werk gaan naar huis te gaan.

We weten dat het moeilijk is om afscheid te nemen van de zomer, maar overweeg om een ​​paar dagen van tevoren naar huis te gaan om aan het idee te wennen. Je kunt ook de e-mails bekijken, zo vind je niet alles in één keer op maandag. Zo zal de impact van de eerste dag op kantoor minder zijn.

Bepaal je professionele koers

September is een perfecte maand om na te denken over de richting van je professionele leven. Volg je de weg die je wilt? Wat zijn je doelen voor de nieuwe cursus?

Om je gemotiveerder te voelen, stel doelen die je wilt bereiken, kijk ernaar uit om ernaartoe te werken en bedenk een plan om ze te bereiken. Daardoor zul je gefocust zijn op je evolutie en elke kleine stap zal je nog enthousiaster maken.

September

De groenste plekken in Spanje

Is er een betere manier om diep te ademen en kracht te verzamelen dan jezelf te omringen met groen? Bezoek één van deze Spaanse plaatsen, maak je longen schoon en vul jezelf met energie.

Robledal de Muniellos (Asturias)

Dit bos in het zuidwesten van Asturias bereikt een hoogte van 1500 meter, wat samen met de vochtigheid van het gebied het grootste eikenbos van Spanje heeft gecreëerd en één van de best bewaard gebleven in Europa.

Maar er zijn niet alleen eiken, ook wilgen, mos, essen … het landschap van de rivieroever lijkt wel uit een sprookje te komen.

Je kunt het bezoeken langs de rivierroute (de gemakkelijkste en mooiste) en de Fuenculebrera-route, die ingewikkelder is. Wat je ook kiest, een bezoek aan Muniellos is een garantie voor het inademen van frisse lucht. Een geweldig plan voor september!

Natuurpark Los Alcornocales (Cádiz)

Gelegen in de provincie Cádiz en een deel van Malaga, vormen de meer dan 170.000 hectare de grootste groep kurkeiken in heel Spanje. Naast zijn natuurlijke rijkdom, vertegenwoordigt deze plek één van de meest traditionele manieren van leven in het gebied, dankzij het gebruik van kurk.

Het water, de mist en de vochtigheid creëren een landschap van rivieren, beken, stuwmeren… en een unieke flora, het laurierbos. Zonder de bewoners te vergeten: merels, vinken, adelaars, torenvalken… laten we ademen!

September

Garajonay (La Gomera)

Het laurierbos kenmerkt ook het Garajonay National Park. Sinds 1986 staat het op de Werelderfgoedlijst, en dat is niet verwonderlijk: het beslaat maar liefst 4.000 hectare vol laurier, mos, varens, oleanders…

De wolken bezoeken het regelmatig en geven het een magisch tintje, met een vochtige mist die de voedingsbodem is geweest voor deze indrukwekkende vegetatie in het midden van een gebied dat wordt gekenmerkt door zijn droogte.

Nu weet je hoe en waar je gezond kan ademen om stress te voorkomen in september. Zoals altijd is vind je hier een afspeellijst met nummers. Laat je gaan, je kunt het!