Contents
Met een kustlijn van meer dan 200 kilometer en zo’n 170 stranden is het niet verwonderlijk dat de Costa Blanca prachtige duiklocaties te bieden heeft, met name aan de rotsachtigere noordelijke kust.
Van juni tot en met oktober heeft het water een gemiddelde temperatuur van meer dan 20 graden. In de maanden februari en maart is de zee het koudst, met een gemiddelde temperatuur van 14 graden Celsius.
Het water is relatief kalm, heeft geen gevaarlijke stromingen en herbergt een zeer uiteenlopend onderwaterleven. Naast de typische vissen van de Middellandse zee vindt u hier roggen, zeepaardjes, krabben, octopussen en murenen. Zonnevissen bezoeken de kust van de Costa Blanca vanaf het eind van de lente en in september en oktober vinden we sardines en barracuda’s. Ook zijn er zeegrassen in vele kleuren te bewonderen. Hieronder vindt u de vijf beste duiklocaties aan de Costa Blanca volgens Sonneil.
Tabarca
Het mariene reservaat Tabarca, voor de kust van Alicante, was in 1986 het eerste gebied in heel Spanje dat tot reservaat werd uitgeroepen en beslaat 1400 hectare rond het hele eiland. Dit is een van de weinige beschermde gebieden in zee en vormt daardoor een van de meest indrukwekkende duiklocaties aan de Costa Blanca. We vinden hier een uitzonderlijk rijke biodiversiteit onder de golven. De uitgestrekte velden met Posidonia Oceanica zijn kenmerkend en fauna als tandbaars, goudbrasem en zelfs een aantal onechte karetschildpadden komt voor in deze wateren. Uiteraard is duiken in het mariene reservaat van Tabarca verboden zonder vergunning die verkrijgbaar is bij de geautoriseerde duikcentra in de provincie.

De ‘Vaporet’
Zo’n 2,6 mijl van de haven van Denia ligt het wrak van een vrachtschip, algemeen bekend als de ‘Vaporet’, dat aan het eind van de negentiende eeuw is gezonken. Vanwege de aanzienlijke diepte, de mogelijke stromingen en het beperkte zicht is het raadzaam dat alleen zeer ervaren duikers deze tocht ondernemen en zelfs dan alleen onder optimale omstandigheden. Een schat aan vissoorten vindt een thuis in het scheepswrak, waaronder sardines en kreeften.
Portixol
Het eiland Portixol is een natuurgebied met een populair vogelreservaat, met ook een rijk onderwaterleven. De rotsachtige zeebodem, bedekt met zeegras, biedt een thuis aan verschillende soorten baarzen, palingen en rifbaarzen. Ook kan af en toe een pijlinktvis worden gezien. Het water is eenvoudig toegankelijk vanaf het kiezelstrand, dat verbonden is met de hoofdweg via een trap.
La Granadella
Dit strand bevindt zich in de gemeente Jávea en wordt door velen beschouwd als een van de beste stranden in Spanje. Het is een ware droomlocatie waar de zee en bergen in perfecte harmonie in elkaar overvloeien. De turquoise wateren zorgen voor een onvergetelijke duikervaring. In La Granadella vinden we een bodem waar wit zand en Posidonia elkaar afwisselen, met octopussen, goudmakrelen, grote steekmosselen en andere onderwatersoorten. Daarnaast heeft het strand ondiep en kalm water, waardoor het ideaal is voor duikers die net beginnen. La Granadella is ook een onovertrefbare locatie voor andere activiteiten zoals kajakken op zee.

Peñón de Ifach
Deze prachtige duik maakt u aan de noordkant van de Peñón de Ifach, in Calpe, en wordt gekenmerkt door de rotsachtige bodem en de enorme bogen die in een aantal van de rotsen zijn ontstaan. In deze omgeving vinden we een aantal van de grootste octopussen die voorkomen aan de Costa Blanca en talrijke zeeanemonen. Brasems, murenen, tandbaarzen en ombervissen komen hier ook voor. Dit is een redelijk diepe duik, u hebt dus een bepaalde mate van ervaring nodig.