Wat is een beter plan voor het nieuwe jaar dan het huis van je dromen te vinden? Of maak ook een winstgevende investering waarmee je vrijer kan leven. Als het kopen van een huis één van je doelen voor 2022 is, is het belangrijk dat je weet hoe de vastgoedmarkt zich naar verwachting zal gedragen.

De vastgoedmarkt van het metaverse

Het klinkt nog steeds als sciencefiction voor ons, maar het metaverse is er al, en je zou verbaasd zijn als je weet hoeveel mensen zich erin bewegen en zaken doen. Ook is de  virtuele vastgoedsector er reeds goed in begonnen. En dit zal zich in 2022 sterk blijven ontwikkelen.

Neem als voorbeeld het bedrijf Republic Realm, dat zaken doet met onroerend goed op de metaverse, en heeft reeds 100 virtuele woningen verkocht voor $ 15.000 per stuk. Diezelfde woningen zijn geherwaardeerd en worden doorverkocht voor 300.000 dollar per stuk, zo vertelt de oprichter aan Cinco Días.  

Vastgoedmarkt 2022 in Spanje

En Spanje wordt niet buiten deze trend gelaten. In Business Insider vertellen ze over ORV, een metaverse waarin zeshoekige percelen worden verkocht die enkele vierkante meters land bevatten analoog aan die van de fysieke wereld.  

De Sagrada Familia, bekende locaties van series zoals de osuna arena –Game of Thrones– of New Ministries –The paperhouse– zijn ook activa waarover wordt gespeculeerd.

Je weet wel: als de echte wereld je niet overtuigt, kun je altijd nog een stuk grond kopen in het metaverse 😉 Wat we zeker weten is dat onze sector nog meer zal groeien in 2022.  

Investeer in baksteen in 2022

Buiten de immateriële wereld is investeren in onroerend goed altijd één van de veiligsten geweest.

In 2021 heeft de verkoop van onroerend goed in Spanje zeer positieve gegevens opgeleverd, met een groei van de investeringen in onroerend goed met 33% in vergelijking met het voorgaande jaar. In 2022 zal de opwaartse trend zich naar verwachting voortzetten,omdat vastgoedinvesteringen in Spanjeworden aangemoedigd door de Europese fondsen die het land zal ontvangen.

Het zal vooral werken bij de aankoop van woningen om aan derden te verhuren. Volgens de Bank van Spanje heeft de huurwinstgevendheid in 2021 gemiddeld 3,7% bereikt.  Daarom is 2022 gunstig voor de aankoop van woningen.

Vastgoedmarkt 2022 in Spanje

Zoals  Manuel Romera, directeur van de financiële sector aan de IE Business School, aan El País vertelt, zullen kopers de voorkeur blijven krijgen bij het aanvragen van een hypothecaire lening omdat de Euribor negatief blijft. Wij vertellen je hier meer over.  👇🏻

Euribor: dit heeft gevolgen voor hypotheken

De evolutie van de Euribor heeft ook veel te zeggen in vastgoedbeleggingen, vooral voor wie een hypotheek met variabele rente afsluit. In de afgelopen vijf jaar is het negatief geplaatst, dus de voorwaarden van hypotheken zijn gunstig geweest voor kopers.

Maar hoe zal het zich blijven ontwikkelen? Volgens voorspellingen als die van Bankinter en Romera zelf zal de Euribor stijgen door factoren als inflatie in de Eurozone, al is de verwachting dat het herstel niet al te sterk zal zijn.

De verwachting is echter ook dat het in de komende 10 jaar aanzienlijk zal stijgen en 3% of 4% zal bereiken. Het is waar dat voorspellingen geen zekerheden zijn, maar het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de evolutie van de Euribor als één van je goede voornemens is om een huis te kopen.

Huisvesting voor jongeren: meer voorzieningen

In 2022 krijgen jongeren meer mogelijkheden om toegang te krijgen tot hun eerste woning. Zoals gemeld in Business Insider Spain, is de aanbetaling, het belangrijkste obstakel dat ze tegenkomen bij het kopen van een woning.

Sinds de financiële crisis van 2008 hebben financiële instellingen hun rug gedekt en de hypotheken die zij verstrekken bedragen in de meeste gevallen niet meer dan 80% van de aankoopprijs. Het is die resterende 20% die jongeren zich niet kunnen veroorloven.

Vastgoedmarkt 2022 in Spanje

Maar de laatste maanden beginnen steeds meer banken hypotheken aan te bieden met gunstigere voorwaarden voor dit segment van de bevolking. Zo geven Ibercaja of Banco Santander al hypotheken tegen 95% voor jongeren onder de 35 jaar, zolang ze maar een solvabel profiel hebben qua inkomen of, zoals in het geval van Banco Santander, er een garantie mee gemoeid is.

In sommige gevallen is het ook mogelijk om de retourtermijn te verlengen, bijvoorbeeld tot 40 jaar. Aan de ene kant is het positief, omdat de maandlasten worden verlaagd. Maar door de terugbetalingstijd en rente te verhogen, wordt de totale betaling uiteindelijk hoger.

Zo zou in 2022 de vraag naar jonge woningen kunnen toenemen.  

Vergeet niet… Bij Sonneil bieden we exclusieve huizen in de meest indrukwekkende gebieden aan de kust. Helpen we je verder?