Bij de verkoop van woningen aan buitenlanders in 2021 onderscheidt de Balearen zich van de rest van de provincies, met een stijging van 59% ten opzichte van 2020. Alicante, met 12.443 operaties, blijft het volume van transacties naar internationale klanten leiden.
Sonneil Research
Het herstel van de buitenlandse vraag bij de aankoop van huizen in Spanje is al een feit. Na de daling in 2020 door reisbeperkingen en de economische stilstand, heeft 2021 gezien hoe de woningverkopen aan buitenlanders met 29% zijn gestegen in vergelijking met het voorgaande jaar, tot het beste niveau van 2019. Concreet is 10,8% van de verkochte woningen in 2021 gekocht door buitenlanders.
Dit zijn gegevens uit het rapport dat we hebben opgesteld van Sonneil Research op basis van de kwartaalgegevens gepubliceerd door het College van Property Registrars, en die zijn verzameld door media zoals El Confidencial.
“De omzet in 2021 haalt bijna de cijfers van 2019, een pre-pandemisch jaar, maar nog steeds 10% onder 2018, het jaar waarin de cijfers van 2007 werden bereikt. Hoe dan ook, opgekropte vraag kan een zeer positief 2022 genereren. Het jaar is heel goed begonnen”, zegt Alfredo Millá, CEO van Sonneil.
Bij de provinciale gegevens valt de spectaculaire jaar-op-jaar stijging van de Balearen op, met 59% meer verkopen aan buitenlanders dan in 2020. Een cijfer dat bijna dat van Malaga verdubbelt (de volgende in de ranglijst, met een groei van 38%) en dat van Alicante, met slechts 16%, verviervoudigt.

De internationale markt wint aan belang
Wat betreft het gewicht van de internationale markt in de totale transacties, blijft Alicante dit aspect leiden met meer dan 34%, gevolgd door de Balearen en Malaga, met respectievelijk 33% en 27,4%.
Wat de kwartaalevolutie betreft, is de buitenlandse vraag naar woningen in het laatste kwartaal van 2021 blijven groeien tot een totaal van 12,61%.
Het vierde kwartaal van vorig jaar was het beste sinds 2017, dankzij de afname van de impact van Covid-19, het opheffen van beperkingen en het herstel van de internationale mobiliteit.
“De activiteiten zijn elk kwartaal verbeterd ten opzichte van het voorgaande jaar, met het goede nieuws dat het laatste kwartaal van 2021 het beste is sinds 2017. Dit is iets uitzonderlijks, omdat de laatste drie maanden van het jaar historisch gezien de ergste zijn”, zegt Millá.
De Costa Blanca (Alicante) blijft de kust met het hoogste aantal verkopen aan buitenlanders, hoewel de stijging ten opzichte van 2020 veel milder is dan die van de volgende concurrent, de Costa del Sol (respectievelijk 16% en 38%).

Duitsers en Nederlanders promoten de verkoop van woningen aan buitenlanders. De Britse markt stort in
Bij de verkoop van woningen aan buitenlanders, hoewel de Britten nog steeds degenen zijn die de meeste woningen in Spanje kopen, ongeveer 11%, is het het laagste percentage sinds er historische cijfers zijn. In 2008 waren ze goed voor 38% van het totaal. Het zijn de Nederlanders en Duitsers die het afgelopen jaar de grootste groei hebben doorgemaakt.
Van het eerste tot en met het vierde kwartaal van 2021 stegen de aankopen door Nederlanders met ruim 122% en die van Duitsers met ruim 121%. Ten opzichte van 2020 groeiden ze met respectievelijk 48% en 59%.
“De Britten zijn de kopers die de verkoop van kustwoningen terug kan brengen naar het niveau van voor de crisis van 2008”, zegt Millá. “Zij zijn degenen die traditioneel het grootste gewicht van alle Europeanen hebben bij de aankoop van woningen, en veel diensten zijn aan hen aangepast. De daling van het pond (dat van 2 euro/pond naar zo’n 1,15 euro/pond ging), samen met economische crisis en de ongemakken van Brexit, maken echter dat er op korte termijn geen terugkeer van de Britse koper wordt verwacht.”