Het verstrekken van fondsen is een fundamentele stap als je financiering gaat aanvragen voor de aankoop van je nieuwe huis. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan en je alles bij de hand hebt, vertellen we je in dit bericht wat het is en hoe de geldverstrekking in een hypotheek werkt. Laten we erheen gaan!

Wat is de geldverstrekking bij een hypotheek?

De geldverstrekking, ook wel “reservefonds” genoemd, is een verplichte stap die moet worden genomen in het proces van het aanvragen en ondertekenen van een hypotheek. Zodra de bank ons het groene licht heeft gegeven en ons de hypotheek heeft toegekend, moeten we een reeks beheerskosten betalen die de bank voor haar rekening neemt.

Daarom zal de financiële instelling u om een bepaald bedrag vragen om deze kosten te dekken en zodra de betalingen zijn gedaan, worden de rekeningen vereffend met de bank, die u het overtollige geld zal teruggeven.

Het is dus belangrijk dat je wat geld hebt gespaard om die aanbetaling voor de hypotheek te kunnen doen.

Welke kosten worden gedekt door het verstrekken van fondsen?

Een paar jaar geleden bedroegen de hypotheek- en aan- en verkoopkosten ongeveer 10% van de prijs van de woning, wat een aanzienlijke uitgave betekende voor leners.

Maar sinds de zogenaamde “hypotheekwet” van 2019 is aangenomen, is het bedrag dat aan de bank moet worden overgemaakt als provisie aanzienlijk verlaagd. Tegenwoordig hoef je alleen de taxatie van de woning en je kopie van de koopakte te betalen.

Ook schatten banken het benodigde geld meestal naar boven in, zodat er geen problemen ontstaan en ze zeker weten dat ze het juiste bedrag hebben. Maar wees niet overmoedig: vraag de bank om facturen voor de kosten die ze hebben gemaakt met de voorziening, en zorg ervoor dat je het teveel betaalde bedrag terugkrijgt.

verstrekken van fondsen

Hoe werkt een geldverstrekking?

Dit zijn de stappen die de financiële entiteit volgt met betrekking tot de geldverstrekking:

  • De klant dient de hypotheekaanvraag in.
  • De entiteit voert een haalbaarheidsstudie uit om zeker te zijn van uw schuldcapaciteit. Dat wil zeggen, of uw financiële situatie u toelaat om een lening van dit kaliber aan te gaan. Hiervoor zal de bank je om bepaalde documentatie vragen (contract, voorleggen van persoonlijke inkomstenbelasting enzovoort). Dit proces neemt meestal een paar dagen in beslag, dus het is belangrijk dat je tijd hebt tot de ondertekeningsdatum van de akte.
  • Zodra je de hypotheekofferte van de bank hebt geaccepteerd, wordt je gevraagd om geld te storten. In het ideale geval presenteren ze je in detail waarvoor elk bedrag zal worden gebruikt. Het is een agentschap, meestal opgericht door de bank, dat verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de formaliteiten.
  • Na ondertekening van de hypotheek en de koopakte maakt de bank een afrekening van de geldverstrekking die door de koper moet worden beoordeeld. Na controle en acceptatie moet de bank het resterende bedrag terugbetalen.

Verrekening van de geldverstrekking

Zoals we al zeiden, berekent de bank meestal het bedrag dat nodig is om de kosten naar boven te betalen. Daarom moeten ze, zodra ze betaald hebben, het teveel betaalde bedrag aan je terugbetalen. Als ze dat niet doen, vergeet dan niet om het terug te vorderen. En vraag ook om betalingsbewijzen van het overschot en facturen voor alle betalingen die zijn gedaan met het verstrekken van fondsen.

Dit proces kan maanden duren, dus je kunt een alarm of een soort herinnering instellen.

Nu je een goed begrip hebt van het verstrekken van fondsen, kun je een hypotheek aanvragen en er zeker van zijn dat je de terminologie en stappen goed begrijpt. Als je op zoek bent naar een nieuw huis, bieden we bij Sonneil de beste huizen aan zee en kunnen we je helpen met al het papierwerk.