De Costa Blanca staat uiteraard bekend om de stranden en zee, maar dat is niet alles dat de regio te bieden heeft. Het is ook een regio met spectaculaire berggebieden voor een scala aan activiteiten in de buitenlucht, en een van de populairste hiervan is wandelen. Er zijn tientallen routes die geschikt zijn voor wandelaars van alle niveaus, waardoor u gebieden ontdekt als het Natuurpark Montgó, Sierra de Mariola of de omgeving van Guadelest. Hang uw bikini dus te drogen en trek uw wandelschoenen aan, dit is de gids van Sonneil voor de beste wandelroutes aan de Costa Blanca.

Aitana

Sierra Aitana is met meer dan 1558 meter de hoogste top van de Valenciaanse autonome deelstaat. Deze bevindt zich ten zuiden van de vallei van Guadelest in de regio Marina Baixa in de provincie Alicante, ongeveer een uur landinwaarts van Benidorm. U kunt verschillende wandelroutes door dit berggebied kiezen, maar de populairste leidt u door een rotslandschap vol enorme keien die hier duizenden jaren geleden door gletsjers zijn achtergelaten. Als u de traditionele voetpaden en muilezelpaden volgt, geniet u van spectaculaire uitzichten langs de rotswand op weg naar de top van de Aitana. Bij de afdaling komt u door schitterende valleien met natuurlijke bronnen en prachtige amfitheaters uit kalksteen. 

Deze 8 kilometer lange wandelroute is een van de populairste routes aan de Costa Blanca. De route neemt zo’n 4 tot 6 uur in beslag met vele pauzes en wordt geclassificeerd als een gemiddeld tot zware route.  

Puig Campana

Puig Campana is met 1406 meter de tweede hoogste berg van de provincie Alicante. U kunt kiezen uit twee routes: één de berg op, en de ander die rond de berg loopt. Uiteraard is die eerste moeilijker dan de ander en is deze bedoeld voor de meer ervaren bergwandelaar.

De bergwanden staan vol dennenbomen en bieden een fantastisch zicht dat zo ver als de kust strekt. De circulaire tocht van 12 km die begint bij ‘Font de Molí’ in Finestrat duurt zo’n 5 uur inclusief pauzes en wordt beschouwd als een wandeling met een gemiddelde moeilijkheidsgraad.

Guadalest

De waterkering van Guadalest werd tussen 1953 en 1964 aan de rivier Guadalest gebouwd. De waterkering is 73 meter hoog en 270 meter lang en zorgt voor water voor vele dorpen en steden in de omgevingen, waaronder Benidorm. De circulaire route rond de waterkering, met de turquoise wateren van het stuwmeer als het stralend middelpunt, is een van de meest spectaculaire routes in de provincie. Dit is een gemakkelijke route die langs zes bergen loopt, zodat u met minimale inspanning kunt genieten van het adembenemende landschap. Afgezien van het stuwmeer en de omringende bergen is ook het charmante dorp Guadalest zelf een must, evenals een Moors kasteel, dat bovenop een klif gelegen is.

Dit is slechts een fractie van wat de Costa Blanca te bieden heeft voor degenen die bereid zijn om een dagje strand op te geven en de wijde wereld in te trekken.