Wat valt er te zien in Guardamar

Guardamar del Segura heeft dankzij zijn geschiedenis en traditie alles om één van de meest verbazingwekkende steden aan de Costa Blanca te worden, met kustlijn en stranden, maar ook cultuur.

Vismarkt van Guardamar

Als de rangers trots zijn op een product, is het hun verse vis, die elke dag wordt gevangen. Om de visafslag uit de eerste hand te ervaren, aarzel dan niet om de Guardamar-vismarkt bij te wonen van maandag tot vrijdag om 10 uur ’s ochtends.

Gelegen in de jachthaven marina en vissershaven Marina de las Dunas, volgt het de traditionele veilingmethode: de veilingmeester biedt een maximale prijs, die daalt totdat degene die wil kopen zijn hand opsteekt. De verkoop staat open voor zowel professionals als het grote publiek.

Bezoek zeker de aankomst van de vissersboten aan de Segura rivier, waar ze de vis bereiden voor de verkoop. Het is de moeite waard. De meest voorkomende soorten zijn brasem, tarbot, tong, mul, inktvis, kombuizen en garnalen.

Oude maritieme huizen

De zogenaamde “Huizen van Babylon” zijn een voorbeeld van verzet. Het zijn huizen die zijn onstaan dankzij het verbouwingsplan van de duinen. Oorspronkelijke waren het picknickplaatsen die diende om de opmars van het zand te voorkomen, totdat concessies werden gegeven aan families van vakantiegangers en anderen die zich in het gebied begonnen te vestigen.

Maar met de bouw van een nieuwe golfbreker aan de monding van de Segura in 1994, begon de strook zand die de huizen van de zee scheidde, te krimpen. Sindsdien hebben de golven meer dan eens voor de huizen toegeslagen.

Wat valt er te zien in Guardamar

Nu is een interventieproject meters kust aan het recupereren door enkele huizen te slopen, maar veel buren eisen dat de concessies (die in 2018 afliepen) worden vernieuwd ondanks het feit dat ze in strijd zijn met de Kustwet. Wat er ook gebeurt, de “Huizen van Babylon” zijn een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Guardamar del Segura.

Het kasteel

Het Castell is veel meer dan een kasteel. Het zijn de overblijfselen van een hele ommuurde citadel waar de oude stad van Guardamar zich bevond. Verklaard tot een troef van cultureel belang, dateren de overblijfselen uit de achtste eeuw voor Christus.C. en behoren tot Fenicische, Iberische, Romeinse, islamitische en christelijke nederzettingen.

In opdracht van Alfonso X de Wijze diende de heuvel als de locatie voor een nieuwe stad gesticht door Catalaanse kolonisten gestuurd door James I. En op de top was het kasteel, dat helaas werd verwoest door de aardbevingen van 1829, hoewel een deel van de verdedigingsstructuur zoals bastions, muren en torens is gered.

Terracotta ketels, een bronzen beeld, keramische trousseau, islamitische begrafenissen… De heuvel is een uniek voorbeeld van de historische rijkdom van deze enclave.

Stranden van Guardamar del Segura

Zoals elke stad aan de Spaanse Middellandse Zee, heeft Guardamar del Segura één van zijn grootste troeven: zijn stranden. Zon, fijn goudkleurig zand, zuiver en warm water… Je kan kiezen:

Playa del Centre

Zoals de naam al doet vermoeden, is dit strand het meest centraal gelegen strand in Guardamar, en daarom het meest toegankelijk en het meest bezocht, vooral door de lokale bevolking. Maar denk niet dat dit een strand van mindere kwaliteit is. Integendeel, het strand heeft de Blauwe Vlag en is zeer goed onderhouden.

De promenade die het afbakent geeft het een extra charme. Neem een duik en geniet vervolgens van de bars, cafés en strandbars.Vlakbij, ligt het Parque de la Reina, een kleine oase van groen, watervallen en fonteinen.

Wat valt er te zien in Guardamar

Playa de la Roqueta

Net als dat van het centrum is het strand van Roqueta centraal, toegankelijk en een perfecte ansichtkaart van het typische mediterrane strand. Ook met Blauwe Vlag, het strand is bijna 2 km lang en is aangepast voor mensen met beperkte mobiliteit.

Het gouden zand en de gematigde golven maken het perfect voor elk type publiek, vooral voor gezinnen en kinderen. Wat dacht je van een spelletje volleybal met de kleintjes?

Playa El Camp

Een strand ideaal voor ontspanning en rust. Dit uitgestrekte strand van 2 km lengte ligt ver van het stedelijk gebied en wordt omgeven door de vegetatie van de Pinada en de ongelooflijke duinen van Guardamar. Er is een reden waarom het een beschermde omgeving is.

Bovendien zijn de golven gematigd en meestal is het er niet erg druk, iets wat in de zomermaanden erg waardevol is aan de Levantijnse kust. Het favoriete strand van natuurliefhebbers!

Natuur in Guardamar del Segura

Natuurlijke omgevingen kunnen niet ontbreken in een mediterrane enclave als Guardamar del Segura.

De duinen van Guardamar

Zeker, de duinen van Guardamar del Segura zijn de belangrijkste natuurlijke troef van de stad … en het is bovendien het belangrijkste duincomplex van de Spaanse Middellandse Zeekust!

In de oudheid waren de duinen van Guardamar problemen voor de eerste bewoners van dit gebied. In feite begroeven en vernietigden ze uiteindelijk de nederzettingen van Feniciërs en Arabieren. Om te voorkomen dat het nog een keer gebeurde, werd aan het einde van de negentiende eeuw een herbebossingsproject goedgekeurd dat dertig jaar later werd voltooid en waardoor meer dan 600.000 bomen werden geplant en de duinen op afstand werden gehouden.

Nu vormt het kustbos naast de duinen één van de meest spectaculaire landschappen van de Costa Blanca, met een oppervlakte van 800 hectare.

Wat valt er te zien in Guardamar

La Pinada

Dat kustbos staat bekend als de Pinada. Samen met de duinen is het uitgeroepen tot site van communautair belang (SCI).  Dennen, palmbomen, cipressen en eucalyptusbomen vormen deze uitgestrekte natuurlijke hoek die niet alleen diende om de groei van het duinkoord te behouden, maar ook een onberekenbare milieuwaarde bijdroeg aan het ecosysteem van Guardamar.

Daarnaast zijn er in de Pinada twee archeologische vindplaatsen: de Fenicische havenstad La Fonteta en het historisch-religieuze complex van de kalief Rabiet.

Uitmonding van de rivier Segura

De Segura-rivier ontstond in Jaén, honderden kilometers van Guardamar del Segura. Dit gebied is ideaal om te genieten van een unieke en ontspannende natuurlijke omgeving, waar zoet en zout water elkaar ontmoeten.

De kleine rode vuurtoren – de vuurtoren van Guardamar – geeft het een nog specialer tintje, en van daaruit kunt u de Sierra van Santa Pola zien. En voor een extra verbinding met de natuur is het naaktstrand van Els Tossals heel dichtbij.

Naast de monding van de Segura rivier ligt ook de jachthaven van Guardamar, een jachthaven met een capaciteit voor 500 zeilboten en motorboten tot 15 meter lang. En met restaurant, strandbar, zeilschool, recreatiecentrum voor watersport…

Zoals u kunt zien, behoudt Guardamar del Segura unieke en 100% mediterrane ervaringen. Bovendien is het een ideale plek voor mensen die op zoek zijn naar een nieuw leven in de buurt van de zee. Bij Sonneil bieden we een grote verscheidenheid aan woningen in de omgeving. Ontdek ze hier!

Wil je meer hoeken van de Costa Blanca ontdekken? 👇👇👇