Als het over Spaanse wijnen gaat, wordt de Costa Blanca ietwat overschaduwd door de bekendere streken Rioja en Ribera del Duero. Daarom is het des te leuker om te ontdekken dat de Costa Blanca, en dan met name Alicante, een lange en voortreffelijke wijngeschiedenis kent en een van de meest gevarieerde wijnstreken van Spanje is. 

Wijnen uit Alicante komen uit twee duidelijk afgebakende streken: het kustgebied ten noorden van Benidorm, tussen de gemeenten Denia en Calpe, staat bekend als La Marina en geniet een Mediterraan klimaat dat ideaal is om muskaatdruiven te verbouwen. De grotere, verder naar het binnenland gelegen streek Vinalopo daarentegen, heeft een droog landklimaat, waar de blauwe Monastrell-druif het goed doet. Zo’n 80 procent van alle Monastrell-wijnen ter wereld zijn afkomstig van de meer dan 14.000 hectare van Vinalopo.

Andere notabele blauwe druiven die in de regio worden verbouwd zijn Cabernet Sauvignon, Garnacha Tintorera (Alicante Bouché) Merlot Monastrell, Pinot Noir en Tempranillo, en witte druiven Airén, Macabeo, Merseguera, Moscatel Romano, Planta Fina en Verdil.

Een categorie geheel apart vormt de ‘fondillón’: een zoete, niet gedestilleerde wijn die wordt gemaakt van extra rijpe Monastrell-druiven die later worden geoogst dan normaal, voordat ze worden geperst, gefermenteerd met de schillen en dan gedurende ten minste acht jaar gerijpt in eikenhouten vaten. De wijn wordt gekarakteriseerd door een hoog alcoholpercentage en een complexe smaak, die kan variëren van droog tot zoet, afhankelijk van de gebruikte druiven. Er was een tijd dat de fondillón net zo bekend was als wijnen uit Rioja dat nu zijn, met een hoogtepunt in de zeventiende eeuw toen de Franse koning Lodewijk XIV naar men zegt alle wijnen weigerde op zijn sterfbed, behalve fondillón.

De productietechniek van de fondillón raakte bijna in de vergetelheid na de desastreuze plaag van de druifluis die aan het eind van de negentiende eeuw in de streek woekerde. Gelukkig besloot een wijnboer uit Alicante, Salvador Poveda Luz, in het midden van de twintigste eeuw de fondillón nieuw leven in te blazen. Hij gebruikte een paar oude fondillón-vaten om te experimenteren tot hij de juiste productietechniek te pakken had. Vandaag de dag is fondillón een van de enige vijf wijnen die door de Europese Unie worden erkend als unieke ‘luxe’ wijnen.

Wijnen uit Alicante worden tevens van een kwaliteitsgarantie voorzien door de Raad van Toezicht op de Beschermde Oorsprongsbenaming Alicante, die werd opgericht in 1957. Het doel van de beschermde oorsprongsbenaming is de in 1932 erkende oorsprongsbenaming te bewaken, en de wijnindustrie in Alicante te stimuleren aan de hand van proeverijen, opleidingen, toerisme en evenementen. Naast deze kwaliteitsgarantie hebben de wijnboeren van Alicante een coöperatie opgericht die in de loop van de jaren is uitgegroeid tot een moderne producent van kwaliteitswijnen.