Zorgverlening in Spanje behoort tot de beste van Europa. Als je hebt besloten om een ​​nieuw leven in Spanje te beginnen…alvast…gefeliciteerd! Je hebt de beste beslissing genomen. Er zijn echter bepaalde aspecten waar je rekening mee moet houden wanneer je verhuist naar Spanje. Bijvoorbeeld toegang tot gezondheidsdiensten. We leggen uit wat je moet doen om toegang te krijgen tot deSpaanse gezondheidszorg. Omdat het goede leven begint met “onzelf te verzorgen”.

Openbare gezondheidszorg

Het Spaanse volksgezondheidssysteem is één van de meest erkende ter wereld, zowel voor zijn kwaliteit als voor zijn universele gezondheidszorg. Het is ook één van de beste in de Europese Unie, samen met België, Cyprus, Frankrijk, Italië, Zweden en Nederland. Spaanse medische professionals worden niet alleen hoog gewaardeerd in Spanje, maar ook in andere landen zoals Duitsland en Engeland, aangezien de voorbereiding die ze ondergaan hier het meest veeleisend is.

De Spaanse volksgezondheid gaat van de meest elementaire tot de meest complexe behandelingen. Sommige medicijnen worden gesubsidieerd en dan moet je maar een klein bedrag betalen. Tandheelkunde wordt meestal niet gedekt door de sociale zekerheid, net als de aanschaf van een bril.

Zorgverlening in Spanje

Wie kan zorg aanvragen in Spanje?

In principe moet je aan deze vereisten voldoen:

 • Inwoner zijn van Spanje
 • Ingeschreven zijn bij het Nationaal Instituut voor Sociale Zekerheid
 • In het bezit zijn van de gezondheidskaart (je moet deze aanvragen bij het gezondheidscentrum waar je toe behoort, dit is afhankelijk van de woonplaats. De vereisten kunnen variëren afhankelijk van de autonome gemeenschap waarin je woont.

Als je in Spanje gezondheidszorg aanvraagt, kan je of een verzekerde of een begunstigde van het nationale socialezekerheidsstelsel zijn:

 • Verzekerde: eigenlijk elke persoon die in Spanje werkt en daarom is ingeschreven bij de Sociale Zekerheid is een verzekerde. Ook gepensioneerden en werklozen inwoners van Spanje.
 • Begunstigde: als je een gezinslid bent van een verzekerde en in Spanje woont ben je een begunstigde, maar er zijn hiervoor ook andere vereisten.

Vereisten om verzekerde of begunstigde te zijn

Hieraan moet je voldoen om toegang te krijgen tot de volksgezondheid in Spanje:

Verzekerde:

 • Werknemer zijn in Spanje en ingeschreven staan ​​in het nationale socialezekerheidsstelsel.
 • Gepensioneerde of werkloze zijn en in Spanje wonen.
 • Een verblijfsvergunning hebben (ongeacht de nationaliteit) en bewijs dat je geen andere ziektekostenverzekering hebt.
 • Minderjarigen onder bestuurlijke voogdij kunnen ook als verzekerde verschijnen.

Begunstigde: als je een gezinslid bent van een verzekerde, heb je ook toegang tot de volksgezondheid, wanneer er aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

 • Echtgenote of partner van de verzekerde.
 • Kinderen jonger dan 26 jaar, of ouder dan 26 jaar als ze een handicap hebben van ten minste 65%.
 • Broer/zus  van de verzekerde.

Naast dit alles moet je, om een ​​begunstigde te zijn, legaal in Spanje verblijven, bij de verzekerde wonen (behalve als je gescheiden bent), en in geval van kinderen en broers en zussen van de verzekerde, geen hoger inkomen hebben dan het dubbele van het IPREM (Public Multiple Effects Income Indicator).

Hoe vraagt ​​men gezondheidszorg aan?

Om gezondheidszorg aan te vragen, moet je je eerst registreren bij de sociale zekerheid om een persoonlijke nummer te verkrijgen. Hiervoor heb je een geldig identiteitsbewijs of paspoort nodig, een officiële woonplaats in Spanje en een bewijs dat je geregisteerd bent in de gemeente van je officiële verblijfsplaats.

Na registratie ontvangt je een burgerservicenummer en een certificaat dat bevestigt dat je gezondheidszorg kan ontvangen.

Prive gezondheidszorg

Kan je niet genieten van de Sociale Zekerheid, dan betaal je 100% van de behandeling. Hiervoor kan ook een privé ziektekostenverzekering afgesloten worden die vele vormen kan aannemen, afhankelijk van de behoeften. Veel gezinnen in Spanje sluiten naast de sociale zekerheid ook een particuliere ziektekostenverzekering af die behandelingen dekken die niet door het openbare systeem worden gedekt, of om de wachttijden te versnellen.

Als je niet voldoet aan de vereisten om medische hulp van de staat te ontvangen, biedt de sociale zekerheid een speciaal betalingssysteem aan waarmee je, tegen een maandelijks bedrag, toegang krijgt tot de hulp. Om toegang te krijgen tot deze overeenkomst, moet je kunnen bewijzen dat je ten minste één jaar voorafgaand aan de datum waarop je deze aanvraagt, in Spanje heeft gewoond. Bovendien moet je op het moment van aanvraag geregistreerd zijn als inwoner. Het maandelijkse tarief is 60 euro als je jonger bent dan 65 jaar en 157 euro als je ouder bent dan 65 jaar.

Een goed leven leiden in Spanje vergt zijn papierwerk, maar het is absoluut de moeite waard om onze kleine paradijsjes te leren kennen! Bij Sonneil willen we je helpen om te kunnen genieten van jouw plekje aan onze kust.