Mallorca, de parel van de Middellandse Zee, staat vooral bekend om zijn verborgen baaien, kliffen en stranden met transparant water die je het gevoel geven dat je in het paradijs bent. Maar daarnaast biedt de kustlijn kustdorpjes die ons meevoeren naar een ander tijdperk en natuurlijke schoonheid combineren met architectuur die spreekt van traditie en eenvoud. In dit artikel verkennen we de mooiste badplaatsen van Mallorca, waar je kunt genieten van de perfecte harmonie tussen de lokale cultuur en de schoonheid van de kust.

De mooiste badplaatsen van Mallorca: top 5

Het is moeilijk kiezen, maar als je deze vijf strandplaatsen op Mallorca bezoekt, heb je het beste van het eiland. Let op!

Port de Sóller

badplaatsen van Mallorca

In het noordwesten van het eiland ligt Port de Sóller, een kustplaatsje met pittoreske vissershuisjes dat vooral bekend is geworden vanwege de historische tramlijn die het met de stad Sóller in het binnenland verbindt. Bovendien is de baai erg populair, niet alleen bij liefhebbers van ontspannen baden in zee, maar ook voor watersporten en zeiltochten, vanwaar je kunt genieten van een adembenemend uitzicht op de kust en het Tramontana-gebergte.

In feite betekende de ligging in de oudheid dat de inwoners over zee moesten reizen om handel te drijven met de rest van het eiland. Vandaar de speciale band met de Middellandse Zee. Pas in 1912 werd de trein tussen Sóller en Palma in gebruik genomen. Dankzij de afgelegen ligging bleef Port de Sóller ‘beschermd’ tegen toeristische ontwikkeling en wist het zijn natuurlijke charme en traditie te behouden.

Maak een wandeling rond de jachthaven en loop langs de kades om luxe jachten en zeilboten en de traditionele Mallorcaanse llaüts te zien. Blijf genieten van de sfeer van de cafés en restaurants langs de promenade en bereik de wijk Santa Catalina, een labyrint van smalle straatjes die ons terugvoeren naar het verleden van de stad. Mis ook de visserskade en de vismarkt niet.

Port de Pollença

badplaatsen van Mallorca

Grace Kelly en prins Rainier van Monaco, Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor, Charlie Chaplin, Agatha Christie… Als ze allemaal verliefd werden op Pollença, dan moet daar een reden voor zijn, toch?

De rijkste families op het eiland en ook op het vasteland kozen deze hoek als vakantieoord en bouwden prachtige residenties langs de baai die het vandaag de dag een aristocratische uitstraling geven. Een herinnering aan deze tijd is ook het Hotel Formentor, zo’n 10 kilometer van de stad. Een unieke plek op het schiereiland Formentor, een adembenemende omgeving.

Deze charmante maritieme enclave is een van de meest gewilde bestemmingen op het eiland, vooral vanwege het prachtige zandstrand, perfect om tot rust te komen en een duik te nemen in het kristalheldere water. Ook vanwege de promenade en de levendige sfeer vol restaurants en winkels die van deze oude vissershaven een plek vol leven hebben gemaakt. En mis de zonsondergang niet vanaf de uitkijktoren op weg naar Cap d’Formentor.

Alcúdia

badplaatsen van Mallorca

Aan de noordkust van Mallorca ligt Port d’Alcúdia, het kustgebied van de gelijknamige stad die zich onderscheidt door zijn middeleeuwse verleden, met de indrukwekkende muur als grootste exponent. Het binnengaan van de oude wijk van Alcúdia is als een reis terug in de tijd. Ga door de imposante poorten en wandel door de smalle geplaveide straatjes, de 16e-eeuwse huizen, de pleinen… allemaal beschermd door de stadsmuren.

Het strand is maar liefst 10 kilometer lang, met fijn wit zand en schoon water, ideaal voor gezinnen, vrienden en elk type bezoeker. Met faciliteiten die het toegankelijk en comfortabel maken, een speeltuin, fitnessapparaten, ligstoelen en een breed scala aan wateractiviteiten.

De winkels, restaurants en andere etablissementen langs de lange promenade zorgen voor extra animatie, vooral wanneer de plaatselijke markt wordt gehouden (dinsdag en zondag).

Portocolom

badplaatsen van Mallorca

Portocolom is een van de meest traditionele en authentieke dorpen van Mallorca, in dit geval aan de oostkust van het eiland. Het hoort bij de stad Felanitx en dankzij het feit dat het zich heeft verzet tegen het massatoerisme, is een bezoek aan Portocolom een onderdompeling in een sfeer van traditie, eenvoud en natuurlijkheid.

De natuurlijke haven is een prachtige ansichtkaart en vanaf de vuurtoren heb je een adembenemend uitzicht over de baai. De oude vissershuizen, geschilderd in pasteltinten, kijken uit op zee met hun deuren open, hun balkons flirterig en hun binnenpatio’s magisch.

Het oude gedeelte van de stad, Es Riuetó, bestaat uit smalle straatjes die samenkomen op het Plaza de Sant Jaume en de 19e-eeuwse kerk Madre de Dios. Kortom, een toevluchtsoord voor vissers dat tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven en ons helpt het eenvoudige leven te waarderen.

Banyalbufar

badplaatsen van Mallorca

Deze stad ligt verscholen tussen imposante kliffen en is fascinerend vanwege de authenticiteit en de wilde omgeving waar de natuur al haar kracht laat zien. Het ruige karakter, de stenen huizen en de terrasvormige wijngaarden, die groeien op een helling met uitzicht op zee, zullen je nooit doen vergeten.

Hier wordt Malvasia wijn verbouwd, een lokale specialiteit die je in elk restaurant in het dorp kunt vinden.

Banyalbufar rijst op in een inham van het Tramuntana-gebergte en eindigt in een smalle baai van grind en kiezels die duikers in verrukking brengt, hoewel de golven vaak woelig zijn en voorzichtigheid is geboden. Het dorp, met zijn steile straatjes en stenen huizen, bewaart oude bars en tavernes waar je fantastische avonden kunt doorbrengen na een duik in de baai. Vergeet niet de llonguets en pa amb oli te proberen!

Nu je een aantal van de mooiste dorpen van Mallorca kent, kun je je voorstellen dat je in dit paradijs woont? Bij Sonneil bieden we villa’s aan in Cala Romántica, een van de meest bevoorrechte locaties in het oosten van het eiland. Zullen we op zoek gaan naar de jouwe?