De manier waarop we leven en werken verandert voortdurend. Ruimtes worden flexibele omgevingen die we kunnen aanpassen aan de behoeften van het moment en de grens tussen thuis en kantoor vervaagt. In deze context ontstaan nieuwe oplossingen die traditionele concepten uitdagen. Een daarvan is coliving, een manier van leven die steeds populairder wordt. In dit artikel leggen we uit wat coliving is en ontdekken we de voordelen en hoe het werkt.

Wat is coliving?

Coliving is een vastgoedterm die vertaald kan worden als “samenwonen” of “co-living”. De basis van coliving is dus het delen van je woning met andere mensen. Het is een woonoplossing die de laatste jaren steeds populairder is geworden als antwoord op de moeilijkheden die bepaalde groepen ondervinden om een betaalbare woning te vinden.

In essentie is cohousing een manier van wonen waarbij meerdere volwassenen (niet te verwarren met een studentenhuis of een hostel) een huis en gemeenschappelijke ruimtes delen met een ingrediënt van samenwerking en gemeenschappelijk leven. In tegenstelling tot traditioneel huren of individueel eigendom, slaagt cohousing erin een sfeer van gemeenschap en kameraadschap te creëren waarin iedereen samenwerkt en zijn steentje bijdraagt.

Deze ruimtes kunnen er in verschillende formaten zijn, van eengezinswoningen waar meerdere gezinnen samen kunnen wonen en de keuken en andere gemeenschappelijke ruimtes kunnen delen, tot hele verdiepingen van een gebouw die verdeeld zijn in slaapzalen.

Coliving wat het is

Hoe werkt coliving?

De manier waarop een coliving werkt is heel eenvoudig. Hoewel er verschillende soorten zijn en je kunt kiezen welke het beste past bij wat je zoekt, gaat het over het algemeen om het huren van een kamer, meestal met een eigen badkamer -en sommige zelfs met een keuken-, in een gebouw of huis. Deze ruimte wordt rechtstreeks gehuurd van het managementbedrijf van coliving. We zouden kunnen zeggen dat het een systeem is tussen residenties, gedeelde flats en conventionele verhuur.

Maar het meest opvallende aspect van coliving is het gebruik van gedeelde ruimtes. Deze woningen onderscheiden zich doordat ze allerlei gemeenschappelijke diensten voor de bewoners hebben. Bijvoorbeeld schoonmaak, internetverbinding, onderhoud van de faciliteiten, wasservice… en ruimten zoals coworkingruimten, kantoren, sportvelden, fitnessruimte, bioscoopzaal… Wie een kamer huurt in een coliving heeft dus alleen zijn koffer nodig en hoeft zich nergens anders zorgen over te maken. Bovendien biedt coliving meestal flexibele en kortlopende huurmogelijkheden.

Een ander belangrijk aspect van goed functionerend samenwonen is communicatie. Bewoners moeten iedereen op de hoogte stellen van problemen of ongemakken die zich voordoen in de woonsituatie, zodat iedereen samen beslissingen kan nemen. Het is essentieel om niemand aan de kant te laten staan en te leren hoe je sterke en duurzame relaties tussen bewoners opbouwt.

Voordelen van coliving

Achter de groeiende bekendheid van coliving en de uitbreiding ervan in steden en buurten zitten enkele belangrijke voordelen:

  • Bedrijf. We zijn sociale dieren. Mensen die alleen wonen en in een versneld tempo leven, lijden onder het feit dat ze niet in staat zijn om diepe en betekenisvolle relaties op te bouwen. Een probleem dat verdwijnt door in een coliving te gaan wonen, aangezien het creëren van een gemeenschap en samenwerking tussen bewoners een van de fundamentele grondslagen van het functioneren ervan is. Colivings verwelkomen mensen met gelijkaardige interesses of gedeelde doelen en creëren zo een omgeving waarin mensen kunnen samenwerken, leren en samen groeien.
  • Flexibiliteit. Onzekerheid domineert ons dagelijks leven en onze professionele ontwikkeling. Baanmobiliteit is heel gewoon, en coliving biedt flexibele voorwaarden die traditionele huur of huiseigendom niet biedt.
  • Besparingen. Er zijn veel kosten en belastingen verbonden aan het bezitten of huren van een huis die u kunt vermijden door in een coliving te gaan wonen. Energierekeningen, schoonmaak enzovoort worden gedeeld door de bewoners, dus je kunt comfortabel wonen zonder de financiële druk van traditionele huisvesting.
  • Comfort en diensten. Je hoeft je geen zorgen te maken over het afsluiten van een contract voor internet, een telefoonlijn, water, schoonmaak… Dit alles is al inbegrepen in je huurprijs. Daarnaast heb je gemeenschappelijke ruimtes van hoge kwaliteit waar je kunt genieten van momenten van ontspanning en relax bijna zonder je huis te verlaten.

Soorten coliving

Er zijn zoveel soorten coliving als we ons kunnen voorstellen, aangepast aan verschillende soorten bewoners, ruimteontwerp, locatie enzovoort. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

Coliving voor senioren

Coliving-ruimtes bieden een unieke kans voor senioren: om in gezelschap te kunnen leven en zich onderdeel te voelen van een groep, om contact te maken met mensen die in dezelfde levensfase zitten en die hen extra vreugde kunnen brengen. Daarnaast bieden coliving-ruimtes ruimtes die speciaal ontworpen zijn voor senioren, zoals tuinen of ruimtes met fitnessapparatuur, maar ook diensten zoals hulp bij het boeken van medische afspraken, fysiotherapiediensten, kappersdiensten enzovoort.

Coliving wat het is

Colivings voor professionals en digitale nomaden

Dit zijn colivings die speciaal zijn ontworpen voor professionals die op zoek zijn naar een omgeving waar ze kunnen wonen en werken met alle comfort. Deze ruimten omvatten coworkingruimten in hetzelfde gebouw en bieden alle faciliteiten om thuis te werken. Ze organiseren ook netwerkevenementen en -activiteiten die samenwerking en het creëren van professionele connecties tussen bewoners aanmoedigen.

Digitale nomaden zijn vooral geïnteresseerd in dit soort co-working, omdat het hen in staat stelt verschillende steden te bezoeken, inspiratie op te doen en mensen uit verschillende delen van de wereld te ontmoeten terwijl ze werken.

Luxe coliving

Dit type coliving is gespecialiseerd in high-end voorzieningen en diensten, alsof het een luxe hotel is. Flats ontworpen volgens de laatste mode en de meest veeleisende normen van schoonheid – met hoogwaardig, duurzaam en betrouwbaar meubilair – gelegen op bevoorrechte locaties en met het hoogste niveau van comfort en faciliteiten.

De diensten zijn uitstekend, met lounges, sportscholen, parkeerplaatsen, fietsenstallingen, spa, wellnessruimtes, dakterrassen, gastrobar…

Coliving met de natuur

Als tegenhanger van stedelijke colivings ontstaan retraite- of plattelandscolivings, die zich in natuurlijke en afgelegen gebieden bevinden waar rust en contact met de omgeving de doelstellingen van de bewoners zijn. Deze colivings bieden diensten die meer zijn aangepast aan een landelijke levensstijl, met de nadruk op buitenactiviteiten, wellnessretraites en gemeenschappelijke ruimtes die uitnodigen tot het genieten van eenvoudig leven.

Nu je weet wat coliving is en wat de voordelen ervan zijn, kun je je voorstellen dat je in zo’n ruimte woont? Als je op zoek bent naar iets traditionelers, bieden we bij Sonneil huizen in de beste kustgebieden, met uitzicht op zee en van de hoogste kwaliteit. We wachten op je!