Tegenwoordig is het belang van het verbeteren van ons milieu om een duurzamere planeet te bereiken een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het investeren in een huis. Op deze manier zijn energiezuinige huizen op de markt gebracht, omdat ze niet alleen helpen om vervuiling te voorkomen, maar ook onnodige kosten voor de eigenaar verminderen. De CO2-uitstoot die we met onverantwoord energiegebruik de atmosfeer in sturen, neemt toe en om die reden zijn efficiënte huizen een andere manier geworden om de planeet te beschermen.

Wat is een energiezuinige woning?

We kunnen energie-efficiëntie definiëren als het efficiënte gebruik van energie, dat wil zeggen, het gebruik van de middelen die ons ter beschikking staan om op een verantwoorde en intelligente manier het verlies van energie te voorkomen, evenals het verbeteren van de processen waarmee het wordt opgewekt, wat zich vertaalt in een groter gebruik van hernieuwbare of alternatieve energiebronnen.

Het doel van energie-efficiënte huizen is om het milieu te beschermen door het energieverbruik te verminderen, waarbij de eigenaar eraan gewend raakt om alleen de energie te verbruiken die nodig is om verspilling te voorkomen. Op deze manier kan de uitstoot van broeikasgassen, die de oorzaak zijn van klimaatverandering en de opwarming van de aarde, aanzienlijk worden verminderd.

energiezuinige woning

En hoe komt u aan een energiezuinige woning?

De constructie van een efficiënt gebouw of huis, of de rehabilitatie ervan om de efficiëntie ervan te verhogen, omvat het gebruik van materialen om thermische isolatie in muren, plafonds, deuren en ramen te bereiken, omdat de energie die wordt gebruikt om een huis te voorzien van airconditioning een van de belangrijkste redenen is voor energieverbruik dat de planeet vervuilt. Op deze manier zorgt het isoleren van de vloeren en gevels voor een aangename temperatuur gedurende het hele jaar, waarbij minder energie wordt gebruikt bij het gebruik van verwarmings- of koelapparatuur.

Een andere belangrijke factor om energiezuinige huizen  te bereiken, is de oriëntatie en de installatie van ramen die natuurlijk zonlicht zoveel mogelijk uren binnenlaten en die beschermen tegen de buitentemperatuur. Om het energieverbruik te verminderen, is het noodzakelijk om LED-verlichting in het huis te gebruiken, die hetzelfde verlichtingsniveau bereikt als traditionele lampen, maar veel minder energie verbruikt.

De installatie en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen -zonnepanelen en elektriciteitsopslagsystemen- evenals de integratie van technologische verbeteringen in huizen, die bekend staat als domotica, zullen ook bijdragen aan een vermindering van schadelijke emissies en de optimalisatie van het verbruik.

energiezuinige woning

Op dit moment moeten alle nieuw gebouwde gebouwen energie-gekwalificeerd zijn. Deze kwalificatie wordt verkregen door de analyse door een technicus van de verschillende componenten van het huis. Zo wordt geverifieerd dat de materialen die zijn gebruikt bij de constructie van de buitenkant van het huis een goede isolatie mogelijk maken.

De oriëntatie van hetzelfde en het gebruik van hernieuwbare energieproductiesystemen worden ook bestudeerd. De kwaliteit van de ramen moet optimaal zijn, zodat ze een goede isolatie mogelijk maken, zowel akoestisch als thermisch. Het wordt ook geanalyseerd in welke staat de apparaten zijn, evenals de airconditioning, warm water en verwarmingsinstallaties. Op deze manier wordt het energielabel verkregen, dat het huis categoriseert op een schaal van A tot G, waarbij A de beoordeling is met de hoogste energie-efficiëntie.

Belangrijkste kenmerken en voordelen van een efficiënte woning

Efficiënte huizen hebben meestal de volgende kenmerken:

  • Bioklimatologisch ontwerp. Een bioklimatologische architectuur bestaat uit het bouwen van gebouwen die zijn aangepast aan het klimaat van de stad waarin ze zich bevinden, rekening houdend met elementen zoals de uren van blootstelling aan de zon, of het een regenachtig of zeer winderig gebied is, enz.
  • Intelligent gebruik van de ruimte. Het gebruik van de ruimte, de verdeling ervan en de opstelling van de ramen zullen ook besparingen op verwarming, koeling en verlichting mogelijk maken.
  • Gebruik van duurzame materialen. Modder of loopaarde, evenals bioplastics afkomstig van plantaardige producten, zijn biologisch afbreekbare bouwmaterialen die betere thermische eigenschappen hebben dan andere soorten materialen.
  • Thermische isolatie. Zoals we al hebben vermeld, is de isolatie van muren, vloeren, ramen en plafonds de belangrijkste sleutel tot energiebesparing, die kan oplopen tot 40%.
  • Domotica. Het is de set van technologische systemen die worden toegepast op de controle en intelligente automatisering van woningen voor een efficiënter beheer van het energieverbruik. Hier kunt u alles bekijken wat u moet weten over domotica.
  • Zelfverbruik van elektriciteit. Door het plaatsen van zonnepanelen en windgeneratoren wordt het elektriciteitsverbruik aanzienlijk verminderd.

Zoals we kunnen zien, brengt het leven in energiezuinige huizen een groot aantal voordelen met zich mee, niet alleen voor onze besparingen, maar ook voor onze habitat.