Nu we de regels kennen die we moeten volgen tijdens het trappen, is het tijd om uit te zoeken welke fietsroutes je zeker niet mag missen in Spanje.

We hebben plaats terkort om alle plaatsen te bespreken, maar hier zijn alvast de vijf routes die we het leukst vinden en waarmee je verschillende delen van Spanje op een leuke manier kan leren kennen.

Trasalandalus. Puur Andalusië

De beste manier om bijna niets te missen, want deze fietsroute loopt door de acht Andalusische provincies. Je gaat hallucineren met de verscheidenheid aan landschappen waar je doorheen gaat. De vulkanische Cabo de Gata uit Almeria, de fauna en flora van Doñana, in Huelva, de witte dorpen van de Alpujarra in het Sierra Nevada National Park …

Niets meer en niets minder dan 2.000 kilometer weg die je beetje bij beetje moet afleggen en genieten van elke stop, want het verdient het: 35% van de route loopt door beschermde natuurgebieden. Plan de route heel goed op basis van je fysieke conditie. Bezoek de website en bekijk hier alle tips.

Formentera

Voor de rustige liefhebbers van maritieme omgevingen is deze route een perfecte optie. Ontdek het kleinste plekje van de Balearen, met de fiets! Doe het met een mountainbike en maak je klaar voor ongerepte natuur, landelijke omgevingen, vijgenbomen en prachtige stranden zoals Ses Illetes….

De 32 groene paden van Formentera strekken zich uit over 100 kilometer. Als je een ‘pro’ bent van fietsen, probeer dan de 76 kilometer lange route die het eiland omringt en geniet van beklimmingen, afdalingen en routes van enige moeilijkheid. Panoramische uitzicht vanop de top van de kliffen zoals La Mola of de vuurtoren Cabo de Barbaria, zijn de moeite waard. Het goede leven in zijn puurste vorm!

Fietsroutes in Spanje

Euroveló 8. Van Athene naar Cádiz

We houden van het EuroVelo-project. Wat is het? Niets meer en niets minder dan 15 fietsroutes die verschillende delen van Europa proberen te verbinden. Als een Interrail, maar dan op twee wielen! Drie van deze routes lopen door Spanje: de EV1 -tussen Gipúzcoa en Huelva, verder door naar Portugal-, de EV3 -van Noorwegen naar Santiago de Compostela- en de EV8 -van Athene naar Cádiz-.

Op de laatste zijn we verliefd (je weet dat we erg mediterraan zijn). 5.888 kilometer die door 11 landen langs de Middellandse Zeekust lopen. We vragen je niet om ze allemaal te doen – misschien is er wel een moedige – maar we vragen je wel om het gedeelte tussen Barcelona en Elche te proberen. Een andere manier om de Mediterrane kust en plaatsen zoals het palmenbos van Elche, Valencia en zijn lagune, de Ebro-delta of de Romeinse overblijfselen van Tarragona te leren kennen. Vraag om een ​​week vakantie!

Costa da Morte, natuurlijk groen

Ongeveer 8 dagen en 255 kilometer zijn voldoende om van Punta Roncudo naar Finisterre te fietsen en jezelf te laten verwennen door de schoonheid van de stranden van Trece, Lage of Rostro. Indrukwekkende landschappen gelegen tussen de Rías Altas en de Rías Baixas, aan de Costa da Morte. Steden met een zeevaarttraditie en, natuurlijk, een ongeëvenaarde gastronomie.

Ons favoriete onderdeel is het uitzicht over de brekende golven van de Atlantische Zee en het bezoeken van de villa’s aan de voet van de kliffen en in de kilometerslange baaien, zoals Muxía, Malpica of Laxe. En als extraatje een korte tour door Santiago de Compostela.

Fietsroutes in Spanje

De route van Don Quijote, La Mancha traditioneel

Don Quichot reisde door La Mancha op zijn paard, en nu kun je hem navolgen op een fiets. Zou de ingenieuze heer in staat zijn om de 2.500 kilometer af te leggen die bekend staat als de Don Quichot-route? De route is verdeeld in tiene punten die door 148 gemeenten door de vijf provincies van Castilla-La Mancha lopen. Een spektakel van velden, oude treinsporen, rivieren, vee-sporen en natuurlijk de iconische molens (de zonsondergang van Consuegra is de mooiste).

Langs de route vind je meer dan 2.000 elementen van cultureel belang en vooral veel  natuur. Naast de zes natuurparken, de twaalf reservaten en de zes microreserves zijn de nationale parken Cabañeros en Tablas de Daimiel zeker een bezoekje waard. Je kan de routegids hier downloaden. Don Quichot wist natuurlijk wat hij deed.

Dus, je weet wat je moet doen!  Begin alvast te trainen en kies de route die je het meest aanspreekt om op een bijzondere manier kleine paradijsjes te ontdekken. En als je onderweg een van deze stranden tegenkomt, nog beter!

Bij Sonneil helpen we je met het vinden van je plek in Spanje. Waarom zoek je deze niet al trappend?