Januari, de perfecte maand om gifstoffen te verwijderen, lucht in te ademen, nieuw energie krijgen. We moeten onze #VitaminsFortheGoodLife-lijst beginnen aan zee.  Aan de Spaanse kust wonen we met uitzicht op de Middellandse Zee. Het is in ons dagelijks leven aanwezig. Er ’s ochtends naar kijken is een voorrecht. Wie wil er sieraden, auto’s …? De luxe zit in de zeebries die we voelen tot op onze huid. Dan merken we dat al onze problemen precies verminderen…een wandeling aan zee is nog steeds het beste medicijn tegen tegenslagen.

Voordelen van de zee

Naast ontspanning en meditatie, heeft de zee en haar omgeving vele voordelen voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Is het daarom dat we zoveel uitkijken naar een leven aan de Middellandse Zee?

  • Helpt te genezen. Dankzij de combinatie van zeezout en jodium die vrijkomt uit algen.
  • Levert mineralen. Het heeft een samenstelling die erg lijkt op bloedplasma.
  • Geweldig voor gewrichten, longen en huid. Strandwandelingen, zeewier, de zon … helpt bij het herstel van reumatische en luchtwegen-aandoeningen en ook bij huidproblemen.
  • Sterke spieren. Loop door de zee met het water tot boven de knieën en je zal voelen hoe snel je spieren versterken.
  • Je bevoorrecht voelen. Dat helpt altijd, toch?

De zee in de kunst

Door de geschiedenis heen hebben kunstenaars hun passie voor de zee op veel manieren weerspiegeld. Wild, kalm, doorzichtig, troebel, als toevluchtsoord of als avontuur. De fascinatie voor de zee heeft ons altijd vergezeld.

Januari

De Japanse schilder en graficus Hokusai is de auteur van zijn zeer erkende werk, The Great Wave off Kanagawa. Daarin toont hij een stromende zee en een kleine boot. Het schuim van de golven lijkt bijna op klauwen en in de verte toont hij Mount Fuji.

Januari

Turner staat bekend als ‘de schilder van het licht’ en is een indrukwekkende tuinarchitect. In zijn schilderijen nemen de zee en het licht altijd een leidende rol in, en dat doen ze met alle kracht. Zoals in Snowstorm Over the Sea, waarin een piepklein stoomschipje worstelt om niet te zinken.

Januari

En, natuurlijk, Joaquín Sorolla. De Valenciaanse schilder wist als geen ander de zee van het Spaanse Levante in beeld te brengen. Zijn werken weerspiegelen de rol van de Middellandse Zee in het leven en de routines van de mensen, zoals in El balandrito, waar een kind speelt aan het rustige strand van El Cabañal in Valencia. Een zee die alles vult, met zonlicht en liefde.

Om nog maar te zwijgen van mythische liedjes zoals Sitting on The Dock of the Bay, van Otis Redding, The Love Boat van Charles Fox en Paul Williams en, natuurlijk, Mediterráneo, van Joan Manuel Serrat. Hier laten we je onze playlist achter, zodat je de zee even van heel dichtbij voelt….

Zo, we hebben zin gekregen om met onze voeten de zee te voelen….dus we houden het hierbij. Als je deze maand de kans hebt om #VitaminSea te nemen, laat het ons dan weten!